[春天來了] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (13)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
原來會做得直d
下條試下forward先!
旦爺可以影下你d褲嘛?
我整左 inverted 因為未試過 同埋 gentleman's gazette 話望落無 reversed 咁肥 暫時未知點
想知造褲 你地會造咩色多 同埋邊到整
我近來D褲無摺多喎
我諗夏天我會整米色綠色 冬天再諗
其實forward 會肥d睇落
直唔直d、靚唔靚仔d我又唔多覺,rtw我亦無乜點留意。不過bespoke就要做少有既野我就唔多同意⋯⋯
求解
你兩個唔好鬧交呀

咁牛巴有冇圖睇下
我認同蛋爺話forward pleats會直啲,主要係因為我成日袋嘢喺褲袋,好容易會撐到waistband對落條reverse pleat變型,尤其係條pleat嘅proportion唔夠好嗰陣。個人經驗上forward pleat相對會好少少。

不過我自己都係造reverse居多。

無鬧交,例行討論姐
你當我少少虛榮,想攪特別囉。
我自己就會認為訂造應該要有D位同普通的有少少唔同,咁都係一點自我安慰來的,個心硬是形住,比多D錢去造件周街都一樣的衫褲,好似有D浪費囉。。。不過這只是我個人的觀感。
我自己褲袋比較少袋野,多數衫袋,如果唔計呢個因素的話,其實不論forward 定reverse都一樣可以非常直,呢個我覺得關落pleats個位置同proportion 既關係大於forward/reverse。

又例如好多日本、意大利maker鐘意將條pleat既起點放響較外側(圖係我條osaku),好多時做reverse pleat都非常直,而本地maker就好多時放中間。
Reverse pleat落喺中間好易打開哂
我持相反意見。

大家一樣navy suit,一套明顯特別fit、proportion 特別好睇,就算唔睇detail、針工,好多時都可以高下立判。

「撞衫不可怕,誰醜誰尷尬」

如果人人都著同一款,但自己果套就明顯特別靚,我又唔介意個款同人一樣呀。

P.S. 我諗你見我訂鞋訂衫揀款既取向你都知我諗乜架啦
呢樣好正常,我有時都會咁
係眾多同的當中有少少的不同嘛,你就當我喜歡攪特別囉。
其實都有D似你哋D衫,係都要在胸袋角加粒「紅棗」咁,可能都係想要特出自家的標記嘛。
又學到野 咁forward又需要放外側嗎?
要放都只會放內側
睇落差咁遠
牛巴,你下面個套suit係咩fabric?
第一條個pleat大好多喎
一樣咁深
只係forward你會睇得清楚d
Hs dupioni silk
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞