[春天來了] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (13)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
攪乜一次整爛兩件?
係咪代表suit supply d quality麻麻?
我覺得John smedley ok
應該係擺落喼嗰陣,俾其他嘢勾爛咗。

Quality係普通,纖維相對鬆散。
以一件已著了九年的衫來說,雖然緊了少少,但仍算見得下人。要記得我呢九年差不多肥吭10kilo
以一件已著了九年的衫來說,雖然緊了少少,但仍算見得下人。要記得我呢九年差不多肥咗10kilo

single breasted peak lapel正
真心想請教
點解啲人條腰唔幼 但著上去睇落好fit 好修身
你見我真人就知我個肚腩有幾大
呢個咪就係cutter的功夫囉!
遮囉
無人叫你做咁緊架嘛!
明白
但係之前造鬆又會好似水桶咁
定係上身再造闊小小攞翻個比例?
Alden d qc係咪比較差

鞋尾個駁位條隙
嘩!你呢對算好好啦,你咁都覺得有問題,真心勸你唔好買Alden
都唔一定關遮同緊的事,呢件無乜遮,亦已變得好緊,但都唔顯肥
我另一件專登遮兼有鬆,但就成個水桶咁
美國佬手工粗是常識吧⋯⋯
原來已經算好好
上網睇人地好多嚴重過我
小事啦,何況個踭蝕到咁上下就要換,你唔會對佢好耐

Alden qc出名飄忽 而我覺得幫襯唔同dealer買都會有啲分別。例如Alden of Carmel係執得嚴啲,我同佢買過三對都好靚,連小問題都冇;相反,同brick + mortar買嘅兩對都嚴重到要退
我第一對alden 係T記入手 反正打算粗粗地著 咁由佢了
想問下 Resole既巴打會寄返原廠搞?
呢度巴打應該會推介東京Union Works,日本仔手工
又或者美國B Nelson都出名

冇記錯的話原廠係會幫你重新上色。辛辛苦苦着到淺色咗,就咁俾佢打回原形 而且resole嘅手工似乎都係咁求其
你唔想由佢都唔得,嗰咁少隙,搵鬼啋你

Resole 日本仔真的做得不錯
B Nelson 真心麻麻

原廠都可以是一個選擇
狠狠地操佢就得
多謝咁多位巴打解答 我會狠狠地操佢
去有得補咪算囉
搵個好啲 / 啱你心水嘅cutter仲實際,而家嗰個cut得唔夠好,就咁話上身造闊少少唔見得會有好大改善
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞