[航空]連登飛機膠討論區4

1001 回覆
17 Like 1 Dislike
舊post:
大韓計劃淘汰A380
https://lihkg.com/thread/510833/page/1

[航空]連登飛機膠討論區2
https://lihkg.com/thread/534618/page/1

[航空]連登飛機膠討論區3
https://lihkg.com/thread/546846/page/1

繼續討論
講開又講, 777x副新偈GE9X
個max thrust得105,000lbs
比GE90-115B少左10,000-22,000lbs, 而且又重左

雖然係材料, fuel consumption, Nox emission, 得16塊fan blades, fan diameter同都有好突破性進展,
但感覺上. 始終唔及115b, 擁有地上最強推力既霸氣感
但GE9X話地表最強
推力勁係咪架機會飛快咗

唔會,速度睇隻機設計

GE9X以科技黎講,的確好地表最強,
得16塊fan blade已經j死人
又爆一個post
補充下, Concorde 副rr偈,開埋afterburner都係得38,000lbs推力
Concorde 有4粒偈,
但加埋推力都唔夠一隻triple(雖然777x重佢一倍)
LM
原A380 POST點可以無A380

雖然初一係HKG見到MH隻A380, 但停在遠位無ZOOM鏡係手, 影唔到

話說KUL-NRT 3月1號開始轉用A380, 可以玩轉機PLAY
隻GE 9X仲要比767細少少咋
補返張圖

終於去睇過呢個世界知名的釘子户,果然四邊都圍滿高牆。而路牌仲係寫”工事地帶 Construction Site”, 政府都死不認輸

有冇呢張圖高清版
其實係咪發現根本冇乜幾可用到咁大推力所以開始放棄極大推力
比737機身直徑細DD
353cm(737 fuselage) vs 335cm (GE9X)
謝指正

QR 35k 今日首航

有Qsuite 同新Y
有冇板隔住Qsuit嘅孖位?
其實35K會唔會好似35G咁比惡曬空姐圍插

有冇人記得35K本來好似係比國泰首航
係咪比人揾錢掟死咗 359 35K都係QR首航
勁貴。。。。。。。
試下揀BKK出發
BKK做緊46605THB to NRT
有無人有個習慣 會搭飛機前睇下D飛機電影

近依一年我每次出發前一晚都會睇TOM HANKS套SULLY 祈求有咩事都會預上SULLY咁勁嘅機師保平安
等1年2度Z CLASS PROMO 或者試HKT-NRT.
係飛機上睇AIR CRASH INVESITGATION算唔算.

Lm
應該係想坐呢款機最近既地方
唔記得咗睇劇睇到第幾集?
第時可以叫用wife幫你記住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞