[航空]連登飛機膠討論區3

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
[航空]連登飛機膠討論區2
https://lihkg.com/thread/534618/page/1

繼續

*A死忠表示 (NH SQ 死忠)

香港玩BR NH SQ TG AI UA 或者上SZX 玩ZH都方便,
不過咁,靚slot全在惡曬手,比我出門係HKG飛都係CX

因航話晒都係主場,主場冇靚slot唔洗做啦
同埋靚唔靚呢對相向既,好似nh飛香港其實大部分時間都好靚(日本出發角度睇)
可惜我base HKG ,不過以前base sin 果陣跑kf 跑到我想死,SQ Y 其實係差,而且好很貴,但F就
NH 機票有少少唔值,5000來回NRT
人地UO 1000做到既野要比多5倍
窮丁一問,

單數月坐CX 要乜welcome drink 好?

另問HKG ow 邊個lounge 好 (次次都最後check in )
真心係好食
CP值黎講 ANA PEY係最好,行李優先又可以入lounge
利申長期里數換PEY
NH HND/NRT都減到3000有找la.

UO 日本線1K呢幾個月都有D難, 而且包來回行李, UO點都要破1000.

唔否認UO真係好抵. 但2者PACKAGE始終唔同, 睇下你係SERVICE重視同FARE重視.

其實港日線本身都係貴, UA CODE SHARE 買NH經日本轉機去美國都係3K.
總覺得因航係焗熱麵包嘅先驅
牛角包、餐包、叉燒餐包、因卷因批因治都係熱嘅
鬼佬反而食慣冰凍麵包
舊牛油根本搽唔到,係釀入去
welcome drink 唔知.

OW LOUNGE 有時間就去GATE 60 THE PIER (要沖涼另計). THE PIER最遠但野食選擇最好.

撞袋鼠機/JAL時間就出閘轉右去袋鼠 LOUNGE (服務最好). 無時間就轉左去CX The Wing 位置最方便同有haagen-dazs. 無得揀就The Bridge將就下LA. 真係無得揀先去The Cabin.
成日因為CX PEY無LOUNGE, 第一次換JAL PEY唔知有得入LOUNGE, 蝕左.  日系2家PEY都有LOUNGE, 真係唔同D.
因為要番SIN,啱啱好有平MH J,順手跑個分,同終於唔洗坐CX659去啦 ,雙數月會CX delight, 單數月真係唔知叫乜好。
只飛HND表示(唔計transit), UO賣嘅622 623 624 625,好少做平,加埋行李1500左右,而且622有好大問題就係一delay又要等好耐先出到市區
UO622 有時真係好平, 但時間對香港呢邊黎講真係好雞.

不過UO+HX NRT/HND 真係多機, 做爛晒個巿. HX $1100 NRT, UO 700 HND/NRT, 幾年前真係想像唔到.

另外今年無左ET同DELTA HKG-NRT. 超超時期選擇又少左
welcome drink都咁有研究
ET去左ICN嘛,

果時跑*A AI KIX ET NRT係正嘅,不過睇data,ET班機個時間好唔穩定,DL唔考慮了,天合無分跑
可惜MH主場satellite LOUNGE大修中, 不過講食其實main terminate個 lounge仲好小小.

MH係BA/MARCO MR利器, 肯買J又唔介意轉機, MH真係屈機級存在.
有*A GOLD, ET時間唔穩定但有LOUNGE就無所謂LA. 又平又有100% MILES. 仲要旺季平過UO.

*A GOLD坐ET EY會自動BLOCK隔離一個位. 正丫.
窮丁只可飛vantage pass
由於比SQ玩到傻,所以我無再跑*A了

(恨鐵不成鋼嘅SQ死忠)
用里數
Econ 45000 PEY 54000 J 80000
比多少少成程機爭好遠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞