[航空]連登飛機膠討論區4

1001 回覆
17 Like 1 Dislike
未搞住, 應該就快搞
PEY值唔值雙倍價
馬拉又好似冇乜嘢買咁 行李怕且唔多
不過7個半鐘機,舒服啲都好喎
又有lounge用
KE呀
口腔期
Lounge就無大所謂
頭幾次就新奇

D7既A333係3-3-3 config
應該「爽」過777既3-4-3
巴打做孝子真係好鐘意去KUL.

NH Platinum 會唔會好似JAL咁有里數BONUS? 唔係就真係偏貴.

如果想慳錢, 我係你會度下MH/JAL. 找下想慳錢又要LOUNGE就SQ轉機.
NH Platinum 有 90% bonus
再加埋用ANA credit card 出飛bonus 你當double

其實有諗過因航轉機,
可以試下 the deck
但屋企人AK 我KA會好似好仆街
雖然都係我出
集中儲MILES換1st/biz就NH啦, 日系2家都係咁玩.

不過KA轉機做孝子界O既不孝子慳錢+試新野.

不過THE DESK感覺係一間細D同近返D既THE PIER. 反而遲D炒左PP條TEAM之後有咩新氣象可能仲好.
因航其實想飛多轉SIN
可以一野試晒The Deck同SIN T4

反而NH係KUL係用MH Lounge真係估佢唔到
以為用KUL PP
hi錯隔離
Air Asia X 點睇?
D7咪Air Asia X
不過咁喎,你去嗰程係red eye,去到玩足一日
坐PEY養精蓄銳會唔會好啲?
我指緊D7 business
支持飛因航做孝子界既不孝子. NH個價真係好貴, D7又唔係好抵又要去個爛鬼TERMINAL.

係喎屌
點解KUL-HND會平咁撚多
係咪傻架
WTF
樓主個時間應該可以喺HND lounge消磨下時間,飲飽食醉再上機大覺瞓
ANA羽田有兩個lounge
我叫佢做大lounge同細lounge
大lounge 係Gate 110果邊serve返ANA多
細lounge Gate 146 serve其他*A多

大lounge迫既程度同因航Gate 1 果個唔係太大分別
真係搵位都要望一望先既程度
呢個係KUL特色, 又或者係MH早幾年衰過貴個陣做爛巿, 逼住幾間一齊跟.

仲有個考慮
我住好撚遠 (JR高崎線)
終電上野開23:46
我係羽田22:53上唔到京急就返唔到去

我睇左FR24 上年6~7月 D7522同NH886既history
NH886多數早到
D7522多數遲少少

如果返唔到去要係東京訓多晚酒店
所以好難諗
訓多陣等頭班車
羽田日本橋, FREE
無寄存其實應該出得切
我諗搭S7嘅轉機客真係唔多,O&D demand都未必可以打得爆隻機
睇遊記post S7 d機都幾full吓 九成俄佬
始終一個禮拜得一兩班細機唔難坐滿

其實CX呢排係咁開歐洲線都唔肯定係咪條條都做得起
除咗航點
有時有啲奇奇怪怪airline
真係唔知有無人坐

上年去柬埔寨做Research
先知原來唔只老母同因龍飛
K6算係flag carrier政府有一半股份
重有間Lanmei係有定期航班唔似係包機
真係聽都未聽過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞