特區護照終於有白俄羅斯免簽?

536 回覆
181 Like 13 Dislike
你嗰陣去白俄簽證係咪仲係又貴又惡搞
唔係,果陣明斯克機場入境有5日免簽
老實講,白俄係衝擊好大嘅地方

佢哋好共產色彩,又係計劃經濟

人工低,三千hkd左右,但物價極低,人民豐衣足食,又幾均富下

重工業重農業,無乜第三產業。無乜廣告marketing,個世界好清靜

反而親西方嘅烏克蘭, 有民主又點 基輔成街lv姑池,學曬西方果套,鼓吹消費,又無乜實體產業,第三產業同廣告極多,訊息氾濫,人心浮燥。月薪得千幾,慾求不滿,搞到好多偷呃拐騙同做雞

香港有啲地方都幾似烏克蘭
ching邊到有物慾横流,岩我啊

而家同尋日相諗既ching去左強國大使館問visa情況
佢地都呆撚左, 覺得好大個bugs
咁烏克蘭定白俄物價低D?
之前去過一次烏已經覺得咩都好平
烏平啲,20%左右
成個基輔都係,大把人為錢乜都得

但係佢哋無見過世面,只係小貪,亦唔似會大奸大惡,唔似大陸人
唔知幾錢 未睇
不過好似通宵車黎 坐10個鐘左右
但係你坐左咁多日火車 ...
基輔鋸扒平到痴線

大家樂價錢,outback質素

雖則outback唔係好好,但三四十蚊一餐就超值啦
明斯克太單純,無乜好食好行,好樸素

烏因為鼓吹消費,花款多得多

大陸都有類似情況,成都就物慾橫流,東北如長春就簡單樸素得多
烏克蘭有咩玩?治安好唔好?嘢食乾唔乾淨?
莫斯科轉機
烏除咗人工低,成個環境同西歐無分别

似係一個月薪千幾二千嘅英國咁

治安嘢食同英德荷差不多
去東歐最正係文化衝撃,可以反思下

生活未必係香港社會話俾你聽咁,好多人嘅生活都唔係咁,你其實係有得揀
收聲啦 邊會去垃圾國家

你講香港呀
去屌白俄妹
ching好似好senior wor

明斯克 and基輔有無d酒吧去得過,想溝下女或同當地人玩下都得,不過唔識俄文
長春未去過,但之前成都我都留左10日左右,去埋色達,隻feel唔錯, 你要咩style既生活都揾到,慢又有慢,物慾横流又有
烏克蘭妹做鷄嘅全世界都大把,你話鷄之國嘅首都有無得玩丫

溝就難啦,去旅行得幾日

但係大把土耳其佬去烏克蘭溝女搭訕
老江湖wor ching
教下路得唔得
成日玩開??
成都係大陸最物慾橫流嘅地方

春熙路勁多人搭訕賣各種嘢,唔使遠,重慶已經明顯純樸好多

四川咪係中國鷄嘅家鄉囉
利申 我唔叫鷄
明斯克應該無果啲嘢玩,政府好嚴喺呢方面

共產地方無咁自由
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞