特區護照終於有白俄羅斯免簽?

536 回覆
181 Like 13 Dislike
我查我要去果日,反而無早機,但幸好依家可以坐火車入境。

應該仲快過坐飛機。

住火車站對面間 Panorama ,預早過去做出境手續等上車,連搭巴士去機場都慳番。
白俄航好似得星期2,4,7有機咋 其實火車仲快 。 Vilnius 飛去 30分鐘 去機場check in 加埋d時間 其實係番到
應該日日有

不過唔係咩時段都有。

本來我出發果日得夜機。

英國同俄佬唔老友嘛
搭單
今晚就要喺莫斯科走啦,
但咩都未買,好緊張
最壞情況係坐過夜火車去基輔
今日係免簽最後一日?
係的話記得12點前出起
佢哋一分鐘都係overstay好麻煩㗎
我係2月1 號夜晚11 點幾火車進境,照計最遲係14號,但睇passport佢寫2月2號,所以應該15號
聽日走都黎得切
岩岩入左境 問左真係14日
又多啲東歐人來香港行乞
個入境紙佢 PRINT 俾你?

有無相睇下?(同俄仔一樣?)

有無硬迫買保險?

Thanks
俄,烏克蘭一早已經來港免簽證
但喺莫斯科飛過去又好似唔同玩法, 佢計domestic flight唔check passport
但係俄航個網寫去明斯克有separate passport control

張野同俄仔係一樣既 但雖一唔同既要自己填 逗留時間都係 俄仔就佢幫你寫14日既。 咁我就玩4日, 咁我都有問佢 我最長玩到14日得唔得?佢話ok 因為我再同佢confirm 多一次今日係咪第一日免簽開始,佢都話無錯

保險個到就,有分 1-2日 3-5日 大概係3-5日就4eur 6-9是6eur 咁加上去

而我就係香港買左歐洲保險 去到show 比IO睇就ok 唔洗買佢個強制保險
咁我買機票試架啦
個網咁寫姐 我都唔知實際點
一係你去莫斯科白俄大使館問下先穩陣d
正喎~

自己填,可以填番香港~

保險肯承認其他公司都幾好,有啲人講到要迫你再買佢哋果間,唔承認你外國買,雖然都唔係貴。

八卦下,你買邊間保險公司?

你有冇問埋佢,你係咪第一個香港免簽?

最後,就睇你住酒店順唔順利,我喺俄仔都被問長問短過好多次。
我有追蹤莫斯科 SVO 飛白俄嘅機,真係喺國際出發嘅閘口飛,反而去到明思克佢又好似分咗唔同其他國際線入口咁。

如果真係分開,就可以各自留十四日。

否則跟番俄佬張入境紙就得十四日,十四日一定要離開白俄或俄羅斯兩地。
聽聞俄去白俄係兩國用同一張入境紙
如果冇再做入境手續,你就要跟俄羅斯果個入境14天要走。。。。
我係跟教協買既 489 一個半月 歐洲 自選國家。問左佢,我真係第一個香港人
佢張紙有印明兩個國家

但依家不明朗就係,係咪真係俄羅斯先做出境手續,收番舊果張,飛至白俄羅斯再做入境,出過張新,由頭計過14日。
佢地問你咩呀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞