特區護照終於有白俄羅斯免簽?

536 回覆
181 Like 13 Dislike
我中間有幾日都要車路出境去烏克蘭,
不過最後返白俄經SVO返香港
我都想睇你到時點

因為我都係想 Plan 要由烏克蘭陸路走。

話說有冇人感覺好似度度都播英文歌但無咩人識?
題外話 想問下有冇巴打去過新西伯利亞機場?
知唔知呢度有冇wifi? 遲啲要去轉機等成6粒鐘
有 Wi-Fi

但你係咪問俄羅斯個新西伯利亞?

BTW 坐 S7 轉機?
係呀 坐去莫斯科。
巴打有冇坐過?有冇野分享
今次真係貪平
唔係改左名做白羅斯啦咩
香港坐 S7 去莫斯科,平過俄航直航咩?

我年頭飛西伯利亞,佢做特價都3千1,莫斯科唔會仲貴?

你國際中轉,真係唔知有咩嘢注意喎,況且你咁多時間。

不過等轉機再飛到過莫斯科又第二日。

時間好長喎。

S7 你用用 AM 換?
個帖出嗰陣,仲未改名

我依家都改打白羅斯,但有時都會慣性打錯白俄。
打錯 (個腦突然轉唔到)

應該係你要先入境再轉國內線

入境有條龍勁快,入到入境大堂靠左第一條

呢條龍會同時有幾個 Counter ,快過其他好多。

裡面出電話卡就無必要,因為你去到莫斯科,張sim card 會變 roaming。

另外,你應該飛 DME 機場,我太耐無飛過,都唔知佢變成點了。
你會係俄羅斯玩的話 果度有得買上網卡
我記得好平 500rub左右 唔記得幾多GB 我十幾日用左2GB 都未爆
白俄去俄當內陸機?

係svo 坐aeroexpress 個位 出左機場terminal
我3月尾去完 轉機去Irkutsk
你講起要入境 我果陣香港check in 話行李會直掛到終點
但係新西伯利亞機場落機見到自己個行李
諗左陣都係拎起佢 然後入境等轉機 再check in
同埋入境照舊罰企 條女拎我本passport 出左去幾次 無問野就入左境
應該因為世界盃關係 俄航一早貴哂
之前試過喺SVO機場留過一晚,個wifi又入唔到,我坐撚左一晚
所以唔知今次轉機有冇free wifi用下
500 rub 貴啦

我買開都係 300 rub

然後等佢逐日扣錢。

基本上用10日以上無問題。

(視乎你漫遊幾多天)
白羅斯去俄羅斯無出境手續,當內陸機

但去到俄羅斯要做入境手續。
svo 係用 sms 啟動

你要搵部有國際漫遊既電話,收 sms 先用得。

但我唔記得新西伯利亞係咪一樣。

我當時係有用過佢 Wi-Fi ,但我已經唔記得駛唔駛收 sms。

我通常一年前 plan 定,最貴都係出年農曆新年,4千3百幾來回莫斯科。
我都係上網見人講MTS好啲 就衝左入去買
300 真係好平
你真係連伊爾庫次克都要轉機喎

明明 S7 都有直航。

因為我喺新西伯利亞係出到市區火車站對面個商場先買。

機場無買到。

但 SVO 機場,AEROEXPRSS 附近有間專門店,真係 300 RUB 搞掂。
一星期好似得一班直航?
果陣個日子唔岩我 無辦法啦
貝加爾湖好靚
不過我都無由香港直飛過伊爾庫次克

去係火車去,走係飛機走,但飛咗去莫斯科。

佢好多經北京回程,如果經北京,仲平過我兜莫斯科好多。
見到有巴打講起香港飛Irkutsk 我真心建議大家直飛
年幾前搭HX經北京飛Irkutsk 北京嗰邊見我哋冇回鄉證 唔畀我哋轉機 最後搞咗幾粒鐘 要地勤入禁區先轉到機 差啲趕唔切班機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞