特區護照終於有白俄羅斯免簽?

536 回覆
181 Like 13 Dislike
入境,兩次陸路

一次由立陶宛克萊佩達 Nida 過Morskoe入境
一次由波蘭過去,經馬莫洛夫入境

啲入境職員永遠唔知特區護照有免簽,兩次都要等高層出嚟先肯放你入境,搞到成車人等你。

出境搜行李,睇相機電話嘅相,驚死你偷 Amber 同偷拍俄國軍事機密。

波羅的海艦隊基地

軍用機場

導彈基地

都係呢度嘅對付北約最近嘅地方。
補充下~

出境我一次係坐火車去立陶宛,嗰次車上個高級人員都叫識英文,都算好啲,起碼知佢要我做乜。

坐落波蘭華沙嗰次就成個關口冇人識英文,要搵其他乘客幫手翻譯,行李過關唔駛帶落車,結果要我上車拎落嚟再檢查。

運動 camera 都要睇拍咗啲乜。

飛出飛入未試過。

答唔到你,冇 passport control 應該好啲啩。
咁啱睇到呢個post
而家係明斯克
一去到放煙花
呢個帖變咗白羅斯旅遊分享。

琴晚睇opera比兩個大陸妹嘈住哂,痴撚線係到玩pubg
想請教下係minsk同kiev禁錢既問題
有銀聯/cirrus 提款卡應該禁到錢?
定係應該帶多d歐羅?
拎美元啦,用唔晒蝕 rate 都少啲。

白羅話有銀聯,但啲提款機唔覺有 show 銀聯 logo.
有冇試過Cirrus或者plus既提款卡?
係cirrus/plus㗎啦 銀聯信唔過
Plus la,銀聯係白羅斯係廢既
無,上次歐元換。

結果 971唱,跌到 90X
thx各位巴打
呢度係咩地方
金翅仆街鳥。

俄羅斯衛星通訊社莫斯科6月27日電 據白通社報道,白俄羅斯議員批准了白中持普通護照公民互免簽證政府間協議。

明斯克與北京此前簽署了兩國持普通護照公民互免簽證政府間協議。
根據協議,兩國公民在一年內最多可在另一個國家免簽停留90天,但單次停留最多不可超過30天。

白俄羅斯副外長葉夫根尼·捨斯塔科夫說:“協議的實施將使來白俄羅斯旅遊的中國公民數量大增,並將成為發展旅遊基礎設施的推動因素之一。”

他指出,協議也將有利於兩國​​間政治、經濟、商業、科學、人道主義和文化聯繫領域雙邊合作的發展和加強。
好彩去左先啫!
應該好快淪陷
最好拖番一年半載先批。

屌佢,北京有直航明斯克。

好彩無諗着坐支国國際去。
唔止白羅斯、塞爾維亞,波斯尼亞都簽咗。
上次一落機已經撞到批,跟住去睇Opera又有批,有條女仲要係到打Pubg
避唔到啦,度度都有,近至台灣,遠到南美都有。
搵啲支那難簽證嘅國家,少領事館仲要親身搞簽證嗰啲國家會好啲。

例如哈薩克,啲支那人屌撚到仆街,親身去又要買籌先搞到。
moldova 上年去零支那人
會唔會係因為冇嘢睇冇嘢做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞