特區護照終於有白俄羅斯免簽?

536 回覆
181 Like 13 Dislike
佢俄航買來回係經 Chisinau 返莫斯科

佢係飛落基輔再玩烏克蘭,再過摩爾多瓦走。
我問佢咁答

佢都話唔明點解冇印都走到
同我自己經歷真係相差太遠,尤其係MSQ飛KBP

只可以講佢太好彩
Lm
如果掉轉
立陶宛陸路入白俄
再坐飛機/火車入俄羅斯
再係俄羅斯出境
會唔會比俄羅斯話非法入境
白俄同俄羅斯之間只可以飛
應該就無乜大問題,只要你肯定今世唔會再入白俄
我都搵左佢
佢話酒店有睇入境紙 passport求其check下
所以係SVO個時冇收返張入境紙
出境個時有比人問邊度過黎明斯克 問完就冇野
而passport都有白俄出境印

而家就好Q亂
哈哈,同樓上巴打講嘅完全相反,若果真係澳門巴打咁講,真係太多巧合。俄佬出境唔收出境紙、白俄出境照印

俄佬捉護照簽證嘢捉得咁緊,出境竟然唔收出境卡,日本、泰國都未試過出境唔收出境卡。

Sorry... 實在太天荒夜談,難以置信。
若果屬實,樓上巴打果千幾蚊真係揼心
而家係白蛾內部都未有共識
migration office話唔得,但係似乎border guards就冇問題
到時靠你地再報告
但佢噚晚又咁覆我喎~

酒店真係冇捉我要有入境張紙

巴打你地不如下次照板煮碗

不過千幾蚊你問澳門巴打攞返
我機票出咗係

HKG→SVO→VNO

WAW→SVO→HKG

想搏都冇得搏。

是個斷一程,都要出過程機票返香港。
咁實食無黐牙啦,最多係邊境俾人逗兩吓

Mir Castle
若果好天的話,效果應該好好
依家仲研究梗行程

LP 都係介紹得5個城市,好簡略。

見有個城市距離 Vilnius 好近,唔知有無得坐巴士去,唔洗下下由明斯克走回頭路。
答唔到你,不過就算Minsk出發去景點嘅巴士都好疏落,尤其回程完全唔跟時間表,你要預鬆少少時間。
香港入境處都戴定頭盔

白俄羅斯

最 長 可 逗 留 期 : 14 天

附 註 :
上 述 免 簽 證 或 落 地 簽 證 安 排 及 最 長 可 逗 留 期 的 資 料 , 一 般 由 接 受 國 或 地 區 以 書 面 通 知 更 新 , 僅 供 參 考 。 由 於 公 函 往 還 需 時 , 特 區 護 照 持 有 人 在 到 訪 有 關 國 家 或 地 區 前 , 宜 先 向 該 國 家 或 地 區 的 駐 香 港 領 事 館 或 官 方 認 可 代 表 機 構 或 駐 最 近 國 家 的 大 使 館 或 領 事 館 了 解 最 新 和 準 確 的 資 料 。 在 抵 達 這 些 國 家 和 地 區 時 , 旅 客 是 否 獲 准 入 境 及 准 許 逗 留 的 期 限 , 一 般 由 有 關 國 家 或 地 區 的 出 入 境 機 關 官 員 按 當 時 的 個 別 情 況 作 決 定 。
呢堆字不嬲都喺度
白俄同俄羅斯之間只可以飛 <- 咁如果搭火車喺明斯克去莫斯科都唔得?
一個月前俄駐港領事館網頁話唔可以,因為兩國之間嘅火車無邊境管制
Moscow>Vilnius>Minsk>Kiev>Moscow

咁玩法係咪無問題?
俄出境無可能唔收個張出境紙
利申: 出過差唔多10次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞