特區護照終於有白俄羅斯免簽?

536 回覆
181 Like 13 Dislike
天氣好涼爽
有冇巴打知Kaliningrad搭巴士/火車去Minsk會唔會有上面嘅簽證問題
以我所以 無論搭巴士定火車 都係會經Lithuania
搭巴士會成班人落車出Russia入Lithuania 再出Lithuania入Belarus 所以應該冇問題
但係如果搭火車 成程唔落火車搞出入境手續 會唔會有問題?定係兩個出入境手續都會係火車到搞?
前幾日每日都落雨。。。
坐過 Kaliningrad 去 Vilnius ,俄羅斯出境前會有官員上車做出境手續,去到立陶宛境,就到立陶宛官員上車做入境手續,全部都喺車上做。

俄佬仲會車上查行李。

你拎着張明斯克火車票,喺 Kaliningrad 有機會搞一輪先俾你上車,驚你冇 Visa 入唔到境。
搭飛機直飛又唔得 尋晚差啲買咗Belavia機票
搭火車又咁麻煩
Btw Thanks巴打

但係啱啱白俄移民局又覆咗我可以直接由Kaliningrad直飛去Minsk 唔使經SVO
你最好查下飛 Minsk 架機停邊個 gate ,停 domestic 你就執生啦。
經SVO飛去Minsk個轉ok嘛?
有冇比人check好耐? 洗唔洗出境再入境定經transits desk?
你係咪個半鐘轉機, 趕唔趕得切?
唔好意思, 下個月出發有啲緊張~

btw, 有冇去酒吧睇波?
上面有巴打講咗

行李香港無得直掛明斯克,即係你一定要先入俄境,再喺 SVO 機場再寄行李,再做國際出境手續先可以轉機。

如果你唔駛寄行李,就有機會趕得切,寄行李如果無得 priority 既話,俾你順利勁快入境,等行李都要半個鐘或以上。

咁可能你會少於半個鐘轉機時間,你仲要趕過去另外一個 Terminal ,自求多福啦。
個日香港delay咗陣,一落機即刻衝去immigration最左邊,個IO見我去Minsk好好人比我排下一個,跟住好好彩勁快拎到行季
但飛Minsk要去terminal d,當時得番40分鐘,拎住個gip跑到我死 好彩趕到佢叫final call,跟住又安排我check in先。巴打記住入俄羅斯境一定一定要拎入境紙
有睇阿,日日tea time 同食夜晚就去酒吧睇
咁香港行李有冇貼話係 priority ?

俄羅斯再出境係 IO 主動俾番張入境紙你?
我backpack上機, 唔會寄行李
入境紙係咪係飛機空姐已經派比你填定先?
無,當普通咁處理
入境個時個IO主動俾我
唔係,係俄羅斯 SVO 機場入境去到 PASSPORT CONTROL ,個職員會用PRINTER PRINT 俾你

正常出境要收番,但係因為你去白羅斯,個職員會派番俾你,你要KEEP着去白羅。

不過有啲陸路入境係會派一張俾你,自己用筆填。
我上次等勁耐先出到,其他人行李都出晒,都未到我出嗰件。

雖然都叫快,但唔係第一批囉。

差唔多八個字。
即場print真係未見過
之前去過莫斯科或經莫斯科轉機, 都係攞佢現成放係度啲入境紙填乍.
好記得第一次去莫斯科, SVO到步過關時個職員勁唔好老脾9指叫我拎張入境紙填左先.

上次陸路Tbilisi入俄境, 比人的去office check passport check左成粒鐘, 仲check埋手機.
唔知陸路出入白羅係咪都一Q樣. 定淨係俄羅斯先咁麻煩~
你之前係幾時?

我 2015年開始去俄羅斯,已經係佢印埋俾我。

DME /SVO /LED /VVO /OVB 都試過國際入境。

兩次陸路入 Kalinlingrad 都係機印。(兩次唔同口岸)

係有一次由 Donetsk 入番俄羅斯,就要我自己填。
2014 SVO, 2015 DME
上年淨係由SVO返港
我第一次飛之前,上網啲人都話要填,但我飛嗰陣已經改咗唔洗自己填。

嗰陣入境仲會自動填你逗留期有成 3個月。(但當然無人敢試)

依家就講到明十四天。

自己填就最好跟番自己出境日期嚟填。
上次陸路Tbilisi入俄境, 比人的去office check passport check左成粒鐘, 仲check埋手機.
唔知陸路出入白羅係咪都一Q樣. 定淨係俄羅斯先咁麻煩~

應該話俄對克羅地亞特別緊張

十年前八月戰爭,俄佬侵入格魯吉亞,幾乎將格魯吉亞滅咗。

高登仔個個掛著支持支那辦奧運,應該無人理。

白俄乜都鬆。

暫時遇過最麻煩既出入境係 Kalinlingrad

同埋由 Donetsk 入俄羅斯。(過去同返嚟都係)
三個月, 伏黎架嘛?!
硬係覺得個邊啲人做野好似睇心情咁, 捉唔到路~
其實真係幾趕吓,一分鐘都唔少得
唔太建議坐哩班機
出入境Kalinlingrad點煩法?
如果係俄羅斯國內飛係咪冇咁煩?
有機會都想去睇下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞