特區護照終於有白俄羅斯免簽?

536 回覆
181 Like 13 Dislike
冇得揀喇, 機票冇得退.
一切照舊, 睇下到時點
「白俄羅斯將成為歐洲最後一個免簽國!」

硬係覺得個文法怪怪地
岩岩試左Hkg > svo > msq 再 > Kbp
冇問題
係svo要先入境 再出境
個張出境紙唔會收返
係msq出境個時要比張出境紙佢地睇
你莫斯科出境無收你張入境紙咁得意?

之前個巴打都收番

SVO 出境見到你係去MSQ 所以無收?

如果係咁就唔洗經第三國飛過去喎。

依家就係最擔心無入境紙,出境同住酒店會有問題。

不過就無白羅斯入境印,只有出境印。
而家我係有白羅出境印冇入境印
係svo個時佢見我去msq 就指一指張出入境紙 再比返我
係msq出境就收返 不過冇睇boarding pass
咁又好喎。

咁可以出機票直出入。

可能已經有共識了。
問漏咗

咁佢俾番張入境紙你,出境嗰欄有無蓋印呀?

住酒店有無俾人問?

冇住到酒店
因為轉唔切機 遲左一日到minsk
所以變左係機場過夜同玩一日就走
俄航都轉唔切機?

入境排好耐?

咁有冇包你酒店?
其實準時到
不過得一個半鐘轉機
入境都卡左個幾鐘
有包酒店同轉機票
其實,你見到得咁少時間,應該落機後,走去前面請求其他旅客讓你過關先。

我都試過咁上下情況,本身都諗着有2個半鐘轉機,但實際得一個鐘頭九個字

又係要先入境再轉內陸機,你轉番國際線應該要既時間仲要多啲。(又再出境)

我排咗九個字都仲有幾十人喺前面,如果照排一定趕唔到,搵個保安職員,SHOW 埋下程登機證俾佢睇,佢只係叫我自己去前面插中間隊,仲係唔帶你過去嗰隻,咁要我自己問人,咁我不如直接去最前面叫人俾我過仲好啦。

結果我走到最前問人讓我過先,入完境,啲行李都出晒。

得番唔夠一個鐘,要去番最遠既內陸線 Terminal ,再寄行李做安全檢查。(得番半個鐘多啲)

無時間去搵免手續費既ATM 機,搵咗架要收手續費都焗俾,驚轉完機去到嗰邊撳唔到錢。

BTW 你入完境,有無人接你機呀?

定係自己搵佢哋服務台搞你張機票同酒店?

喺國際線禁區內,都見唔少人趕唔到飛機要去個協助 COUNTER 搞。
自己去服務台搞
幾時先有美國,唉
白羅斯同烏克蘭入境時使唔使比或者填住宿證明?
白羅我唔知 因為係莫斯科飛去 聽聞要show保險
烏克蘭咩都冇問同填 比passport就得
唔該晒巴打
因為我唔係住酒店 如果要證明可能要求其book間hostel
有冇人知白羅方面係點?
有冇ching可以答到我
5月30日岀發到俄羅斯玩下 6月26離開俄羅斯
香港passport有14日免簽證 但世界盃免簽證係由6月4日至7月比賽完結

想知我冇搞簽證會唔會到時唔比上機 或者要岀境再入返黎
正路你第一次入境只係批你14日入境

派發張入境紙限期得14日,你一定要跟佢個日期走,逾期後果自負。

世界盃免簽證係要有門票架喎,唔係個個入境都可以拎晒成個期嘅免簽。
我有門票同fan id 唔知得唔得
到時咪知囉,批你14日,你試下唔出境睇下會點。
驚唔比上飛機..
你講邊度唔畀上機先?
香港
點會唔畀?

冇人唔畀你中途會出境再入境咩?
https://flyday.hk/54175/

岩岩政府出左公告,白俄羅斯將成為歐洲最後一個免簽國!從此以後,香港人去歐洲就可以通行無阻喇!6月30日前出發,來回白俄羅斯明斯克$3,580 (連稅$3,997)!白俄羅斯自蘇聯解體後成為獨立共和國,一直都好低調!以前要去依個神秘國度,除咗要有當地邀請信,仲要飛去位於北京嘅領使館整簽證,超級難去架!依家想去就可以直接買張機票出發喇!

自2月13日起,香港特區護照持有人前往白俄羅斯可免簽證逗留十四日。

confirm咗

大家快d溝前蘇聯妹,俄妹,烏妹,白妹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞