特區護照終於有白俄羅斯免簽?

536 回覆
181 Like 13 Dislike
飛機/俄羅斯過白俄我唔清楚,但以前火車波蘭去俄羅斯經白俄都需要transit visa

利申: 唔記得申請transit visa焗住返波蘭
如果搞完transit visa之後
發現14日免簽唔可以係俄羅斯飛過去都唔知點算
入境俄羅斯都已經免簽,點解仲要申請過境簽證?
"Passengers requiring a visa who are travelling to/from Minsk (Belarus) in transit via Sheremetyevo must hold a Russian transit visa. Passengers travelling Moscow - Minsk - Moscow require a double transit visa."
https://www.aeroflot.ru/ru-en/information/airport/passport
唔記得tripadvisor定背包客棧話因為俄去白俄係domestic flight所以要transit visa
定係我誤解左
如果我香港去俄
跟住要入境先可以轉機去白俄 俄點知我離左境
除非白俄同俄個immigration system互通
如果搞完transit visa之後
發現14日免簽唔可以係俄羅斯飛過去都唔知點算
入境俄羅斯都已經免簽,點解仲要申請過境簽證?
"Passengers requiring a visa who are travelling to/from Minsk (Belarus) in transit via Sheremetyevo must hold a Russian transit visa. Passengers travelling Moscow - Minsk - Moscow require a double transit visa."
https://www.aeroflot.ru/ru-en/information/airport/passport
唔記得tripadvisor定背包客棧話因為俄去白俄係domestic flight所以要transit visa
定係我誤解左
如果我香港去俄
跟住要入境先可以轉機去白俄 俄點知我離左境
除非白俄同俄個immigration system互通

自膠
咁即係我就咁正常入境俄羅斯轉機去白俄就OK? 我完左白俄應該會坐火車/巴士去基輔
啱啱再睇多一次個網頁:

In view of the above, Aeroflot PJSC does not carry nationals of third countries to Minsk if they do not have documents confirming their right to enter the Republic of Belarus, namely:

nationals of countries whose residents are required to obtain a visa to enter the Republic of Belarus if they do not have such documents (visas and residence permits of the Russian Federation do not grant the necessary rights);

nationals of countries whose residents are not formally required to obtain a visa to enter the Republic of Belarus if they proceed through international checkpoints (such nationals can only fly from Moscow to Minsk if they have a Belarusian visa or stamps from entering the territory of the Republic of Belarus through international checkpoints within the permitted visa-free period of stay in the Republic of Belarus).

留意紅色呢段括號:俄航只搭載持有有效白俄簽證或護照上有有效白俄入境印嘅第三國公民由莫斯科至明斯克。 換句話說,免簽證反而唔可以直接由莫斯科飛入明斯克,因為你唔會有白俄簽證,亦都不曾有白俄入境印。 就算香港肯放你上機去莫斯科,recheck in可能會有伏。 而且另一個問題係,就算你順利入到白俄,你護照上係俄羅斯入境印,到你離開白俄嘅時候,白俄移民官見唔到你有白俄入境印,到時放唔放你走,呢啲位你同佢舌劍唇槍都無用,有事發生可以好無助。

如果你唔怕撞板的話你可以試一次,我相信大把人想知你計劃果啲路線WORK唔WORK。
有關2017年5月之前所有經呢個途徑進出白俄嘅資訊已經過時,因為上年5月雙方對旅客入境要求已經更改晒。

睇怕最安全嘅做法係由波蘭或立陶宛或烏克蘭入白俄。
唔該sai

但係你上面講

BTW,除咗俄羅斯及白俄公民外,其他外國人唔可以坐飛機以外任何交通公具來回兩國

https://hongkong.mid.ru/web/hongkong-en/needvisa

用HK特區護照,係咪可以分開買香港->俄羅斯機票,再買俄羅斯->白俄機票?因為一齊買(香港->俄羅斯->白俄)可能會俾是但一個移民局話你冇transit visa?
唔係過境簽證嘅問題,係俄羅斯見唔到你有白俄簽證有可能唔俾你上機去明斯克。一票過同分開買嘅分別係:一票過有可能出唔到發,分開買最低限度可以上到機去莫斯科。若果你目的只係想去白俄或其他地方,我覺得無必要兵行險着將明斯克放係第一站,亦覺得無必要堅持一定要坐俄航。去明斯克你可以坐Etihad、漢莎、土航、奧航、國航,何必拘泥一定要坐俄航?

俄羅斯跟烏克蘭、白俄關係已經大不如前,俄烏兩國已經無飛機直航、俄白兩國又唔可以經陸路出入境。

若果有勇士無懼被拒上機的話,大可以買香港-莫斯科-明斯克-莫斯科-香港。俾我我寧願試香港-莫斯科-維爾紐斯(立陶宛)-明斯克-莫斯科-香港,穩陣好多。

我上年係由基輔來回明斯克,用五天免簽,入境前要強制買5/6歐當地醫療保險,機場比較好,移民局識講英文。
大撚鑊 前幾日已經手多多買左機票
咁唯一安全方法係咪搞白俄visa
睇wikitarvel 話而家俄飛白俄條線變左國際線terminal出發喎
咁樣即係飛俄轉都有得諗
但係上面個堆紅字唔係話唔得咩
你飛都買咗
點解唔email直接問俄航
Email 問俄航俄羅斯總部穩陣啲
上京攪白俄簽唔划算,又要交通費、住宿費、簽證費,仲要唔知等幾耐。

若果確認紅字屬實,權宜之計可能係改路線。
如果由白俄經拉脫維亞轉機去俄羅斯應該唔需要任何visa?
你講梗邊個國家唔洗 Visa?
上年年尾問地勤都話要有白俄 Visa 先出得登機證

但查 SVO 機場,白俄班機真係國際線閘口飛

但白俄外交網站亦講明唔當俄羅斯機場飛明思克機係國際入境。

真係黑人問號??????
俄羅斯 雖然本身已經免簽
上面睇白俄俄羅斯航線係domestic 唔會有出入境記錄 所以要visa先可以塔?
就算問咗地勤,地勤依家話你可以飛入明斯克你都半信半疑,到時唔得咪企咗係度,信唔過。

都係果句啦,將香港-莫斯科-明斯克改成香港-莫斯科-維爾紐斯咪好囉,一定無問題。
send 左email問俄航
佢答我
"In answer to your inquiry we inform you, passengers, travelling to/from Belarus should be aware of the need to have a Russian transit visa regardless of the duration of their stay at the airport. We strongly recommend you should inquire about obtaining a Russian transit visa well in advance at the Russian Consulate or Embassy in your country."

答非所問
你幾時去呀??

睇下你先定我先,實施咗免簽後我先會飛,到時我到機場再問,但我上年六月已出票,所以唔會經莫斯科飛過去。

(其實參考番澳門護照係點,應該都一樣)

睇香土,有個澳門人都係

HKG>>>SVO>>>MSQ 直去明思克

不過未知佢點出機票法,同埋兩邊地勤有無啲咩特別。
我五月中飛
唔該師兄先
TripAdvisor d人話兩國都係visa free就冇問題 但係俄航段野我睇到好confused
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞