特區護照終於有白俄羅斯免簽?

536 回覆
181 Like 13 Dislike
香港入境處份免簽證國家名單未改名,會唔會唔承認架。

白俄羅斯有免簽,白羅斯冇喎~~
佢自己官網都未改名
http://www.belarus.by/cn/press-center
即係由kiev去st.petersburg 經minsk轉機係ok?
因為俄會有入境記錄
又,其實我睇返seat61個網,係法德波坐火車經白俄入俄係冇俄國入境紀錄,但出俄國個陣show白俄個入境章就得,所以應該都係可以?

https://www.seat61.com/Russia.htm#Visas
" No problems have been reported using the direct trains from Paris, Berlin or Warsaw to Moscow via Belarus in 2017 or 2018."

"When leaving Russia, travellers report that they simply showed the Belarus entry stamp that they received at Brest when they entered to the Belarus-Russia unified customs area, and that seems to satisfy the Russian border staff when you leave Russia."
路姆巴係咪去過白俄
吓?

自己用

歐洲北韓

search 下
買撚左機票之後先發現唔可以經俄羅斯出入白俄。

原本行程: 
‪6-8 July‬. Flight from HK> SVO > Minsk 
‪8-9 July‬. Night train/Buses from Minsk to Kiev 
‪12-13 July‬. Night train/Buses from Kiev to Minsk
‪14 July‬. Flight from Minsk > SVO > HK

唔好意思,睇哂咁多版都仲有啲混亂。
咁即係點都要改機票?!
如果Vilnius坐車入白俄, 白俄坐車去Kiev係咪就冇問題?!

我send哂email去香港入境處, 白俄註上海領事館, 白俄政府網站, 白俄border committee. 但全部都未有人覆。

謝!!
白羅對俄一日仲係免檢查及入境手續的話,你由俄羅斯飛過去嘅話,都仲係冇做入境手續,對你住酒店或出境都可能會產生問題,上面有位巴打就試咗,當係非法入境,要罰錢及再做簽証。

你非喺俄羅斯用陸路入白羅係冇問題,出境唔係陸路去俄羅斯都冇問題。

白羅去俄羅斯,陸路只得一個口岸係合法,就喺戈梅利州嗰邊,該口岸同時為白、俄、烏三地嘅口岸,白去俄同烏都係經呢個口岸,白羅坐火車上俄羅斯係唔合法,會罰錢。

Vilnius坐車入白俄, 白俄坐車去Kiev

呢個唔會有問題。
唔該哂!!

八掛一問, 如果搵到旅行社代辦簽證, 出入俄/白又可唔可行?!
不過睇黎都係改飛Vilnius穩陣啲.

另外想問下, 其實個邊火車班次同價錢點樣?!
search過Minsk去Kiev夜車, 火車我見得一兩班揀, 巴士多啲. 同埋一倉四床啲位, 竟然同機票差唔多, 定係我理解錯?!
主要問題都是俄去白之間沒有任何手續,有你簽証也沒有入境印章,這個會不會有問題,沒有人知道。

UIA 來回基輔和明思克,早買是可以好平,我之前買由明斯克到基輔,基輔再到華沙也是五百幾港紙,我坐火車都要差唔多五百。

白烏火車我沒有坐過。

白羅火車坐過用2等車廂做的頭等,也是一廂四床,可以鎖門。

是機票做得平卦。
你都去得好多地方喎。好靚
唔多啦,去得比我多大有人在
之前email去白俄註中國領事館, 佢今日覆返. 好似好堅

"Верейко С.С.<cn.consul@mfa.gov.by>

Dear Sir/Madame,
The 14-day visa free agreement between Belarus and Hong Kong is in effect and applies regardless of your route, so your itinerary does qualify you for visa free stay in Belarus.

Border control officers might ask you to present your travel insurance policy. You may purchase it beforehand (in English) or at the Minsk airport.
--
Best regards,
Sergei Vereiko,
Embassy of the Republic of Belarus."

話說今朝準備改機票去Vilnius, 到最尾confirm比錢, 原本去明期克機票都係五千幾, 改機票扣埋原機票反而要比二萬, 二萬呀!!!!!
若果照你原本路線飛,咁我留名睇報告。
print定出嚟保平安
睇完封 email , 我都係對你咁去係有保留。

照前面上照巴打講,根本莫斯科飛去明斯克唔會有入境手續,邊有人查你個保險有冇買。

我都仲未決定幾時去埋右邊白羅斯,我依家出啲機票都係只來回莫斯科,等俄航里數換機票做特價再諗轉機去邊。

成件事好膠

有錯請指正
白羅斯去俄羅斯陸路可經由戈梅利州嗰邊個三姐妹口岸 (唔知點解有人咁叫)。

個口岸係三個國家 (白羅斯 /俄羅斯 /烏克蘭)共同邊界,所以大家都要出境去到一個迴旋處,再揀番自己要去嘅國家。

所以白羅斯去俄羅斯都會做出境手續,因為你可以去烏克蘭,唔一定去俄羅斯。

至於俄羅斯飛白羅斯,俄方做足出境手續,白羅斯就乜都冇做。

白羅斯飛俄羅斯,喺白羅斯又係乜都唔做,入俄羅斯就要做足入境手續。
話說用特區經立陶宛火車入白俄果程好暢順
應該有好多巴絲打種過樹等後人積福

俄羅斯註港領事館都覆左
https://hongkong.mid.ru/web/hongkong-en/needvisa

諗住等埋俄航覆我可唔可以refund機票再諗。睇黎可以照原路線出發。print定哂啲野帶係身咯到時!
睇返個位巴打所講。即係最壞打算係罰錢再做返簽證就ok可以繼續行程?!
如果cancel原先機票再買過貴咁多,加埋兩個領事館覆既資料,可以搏一鋪🤔
嗰位巴打洗多千六,七蚊,點都平過你改機票,搏得過。

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞