特區護照終於有白俄羅斯免簽?

536 回覆
181 Like 13 Dislike
有諗過,但唔想電話初來初去,所以直接就走去口交大使館

其實ching們覺得我依個case有無其他方法處理

今日有諗過唔撚理,扮唔知,出境先算,
因為有晒證明我係果日喺俄飛過黎,又問晒hostel拎住宿證明。

但感覺依個賭注博得仲大
應該會唔比你出境
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=26640872
個澳門樓主又係HKG - SVO - MSQ 再去kiev
而且冇搞白俄visa
但係佢冇事喎
佢係轉機咋喎
佢SVO轉機都要入境架 咁咪同勇士巴打一樣
師兄,其實白俄世界遺產做得幾好,可惜唔係首都中心,坐巴士要坐個幾兩粒鐘,春、夏天去超靚。冬天去白俄係有啲可惜。

若果照師兄咁講,HKG-SVO-MSQ就算順利入到MSQ都有麻煩,入住嘅酒店/HOSTEL對外來人張ARRIVAL CARD CHECK得好緊。 你提起我一樣嘢,我上年5月尾由基輔飛入,用BNO,去到酒店CHECK IN,俾咗本BNO佢,佢都追問我攞張ARRIVAL CARD,跟住連護照一齊PHOTOCOPY,佢地話護照同ARRIVAL CARD都CHECK得好嚴,缺一不可。睇嚟,SVO-MSQ對所有非俄/白俄人嚟講係唔可能。

早排有個師兄又係BOOK 咗 HKG-SVO-MSQ,睇怕都要改路線。
你連簽證都補做埋應該唔會又被老笠掛?

不過多謝師兄提醒,強國大使館啲交涉能力都係流流地。一時話攪得掂,轉過頭又話唔得。
巴打你係咪買咗HKG-SVO-MSQ機票?

我諗就算你申請咗白俄簽證都唔得,情況係SVO-MSQ呢一段,白俄視你唔用正常程序入境,又無入境卡,一樣出事。
打算喺白俄羅斯鐵路網買火車票

俾佢兇一兇,淆底添。

不過原來立陶宛鐵路網都可以買到我呢班車,不過就預售期比白俄鐵路網短。

大家買唔同既位,所以遲啲經立陶宛鐵路買,我覺得會穩陣啲。

退票都應該易啲。
未打完就出咗

其實SVO-MSQ除咗俄羅斯人同白俄人係咪無人可以搭?
可能係混合車卡,立白各自拖車卡。

但我唔明,車票要上網買,唔可以係火車站買咁奇怪?
話說我黎緊會由烏克蘭去白俄,應該會直接由kive飛去Minsk,見到你地講俄飛去白俄咁麻煩,我都有啲擔心
睇形勢,係!

莫斯科會放你走,反正當你出境,收走埋你張出境卡。
明斯克落地無移民局,你又無出入境卡,基本上變咗非法入境。酒店職員係要攞張蓋章出境卡做登記複印存底。

搭都唔係問題,反而係你到埗後無合法旅客身份。
唔駛擔心,我上年都係KBP-MSQ,完全無問題。
咁都好啲
我對過立陶宛個 FLOOR PLAN

佢真係有一邊啲位唔賣 (對番啲冧巴),咁啱數量就係白俄賣果啲位。
我都唔明上面個巴打點可以住到,果啲真係唔查?

我連喺俄羅斯開張電話卡,都被人叫我拎果張入境紙出嚟。

然後開卡張紙,係有齊我名字,出生年月日,入境期限都有埋,佢仲想問我有無VISA,我估可能VISA號碼都要入埋,不過 NO VISA 就無得俾佢入。

BTW 啱啱去完,入境紙竟然打印香港。

連我出電話卡張合約都係打番香港。
樓上巴打睇情況應該係住宿地方職員陪巴打去移民局/警局補辦手續,就係因為咁先知道出咗事。

俄白兩國對張出入境紙好緊張,唔見咗就真係大x鑊... 希望樓上巴打返到香港再講吓有無後續事發生
無事啊,出境無問題, 就係比人罰左千幾蚊港紙。

依到再總結一下啦。
想由俄> 白俄 用免簽依樣野對非俄國人黎講係無可能。

到白俄落機一出境係無任何pass control, 當局會當你係非法入境。

唯一通行方法
1.) 錢多可以選擇比錢 ( 千5蚊港紙左右)
落機後自己揾日上移民局搞
2.) 到白俄後 番返俄走 ( 計埋喺俄免簽14 天內)
3.) 唔撚理,直接走,博出境果時同佢傾( 必需keep返齊所有documents, 包括俄去白俄機票, 本人未試過, 但有機ok. 可以trytry)
鄉土個澳門人都覆咗我

佢真係香港經莫斯科落明斯克,同一張機票。

香港去到莫斯科SVO 機場要先入俄羅斯境,取行李再CHECK IN 寄行李。

再重新出發到明斯克,入境都係直行直過。

佢走係飛基輔,正式國際出發,無印仔乜都無之下,順利離境。

澳門巴打住邊度? 可以唔駛出境表?
無白俄入境印可以出境? 有無咁順攤。

我覺得有伏。
佢覆我都係酒店網訂正式酒店,去到店俾果隻,應該係扑京.金。

佢事實係

HKG →MSQ

KIV (Chisinau ) → HKG

咁買來回機票
um... 我住果間係Hampton by Hilton Minsk City Centre都要出境卡證明合法入境
離境時,移民局要搵返入境印,係旁邊蓋出境印兼收回出境卡。

有無咁巧合連過兩關都無問題? 我好懷疑。
KIV唔係基輔喎,係摩爾多瓦首都Chisinau,咁佢其實去咗KIV定KBP?

越講越懷疑...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞