特區護照終於有白俄羅斯免簽?

536 回覆
181 Like 13 Dislike
https://flyday.hk/54175/

岩岩政府出左公告,白俄羅斯將成為歐洲最後一個免簽國!從此以後,香港人去歐洲就可以通行無阻喇!6月30日前出發,來回白俄羅斯明斯克$3,580 (連稅$3,997)!白俄羅斯自蘇聯解體後成為獨立共和國,一直都好低調!以前要去依個神秘國度,除咗要有當地邀請信,仲要飛去位於北京嘅領使館整簽證,超級難去架!依家想去就可以直接買張機票出發喇!

自2月13日起,香港特區護照持有人前往白俄羅斯可免簽證逗留十四日。

confirm咗
最奇怪澳門護照去白俄一早已經係免簽
但澳門護照仲未有烏克蘭免簽,要搞落地簽(根據wiki)
人哋澳門要白俄妹返工
3月去可以火車陸路去了~~

本來仲諗着要下晝晏機去,用5日免簽入境。
諗住去邊啲地方
未 plan , 本來得 5日免簽就只可以去明思克及附近,夠5日就落烏克蘭3日去一個城市睇飛機。

依家火車入,可以過境後就搵最近嘅城市落車。

必要時,放棄走果程機票,玩多三日先走。
真心覺得Minsk, Nesvizh, Mir 靚。 趁遊客唔太多可以諗諗。

成個歐洲去晒
係爭白俄羅斯
今次真係機會黎喇

無螳又靚嘅地方
識貨
終於可以柏林坐火車返香港
去左直布羅陀未
其實勉強d白俄用特區都可以免簽入去,因為俄羅斯同白俄無關卡check passport,可以自出自入,而特區去俄國係14日免簽,利申,試過
如果係moscow坐飛機去minsk 再陸路去俄羅斯以外國家
咁有冇問題?
btw 講緊係到時俄同白俄都有免簽
有,只能夠係番俄國邊境出,咁依家係方面d,只不過係以前都可以借d意入去
sor 講得唔清楚
如果係moscow轉機去Minsk, 照計唔會入境俄羅斯 ??? 定係我去Minsk一定要入境再坐domestic flight?
如果係前者既話我本passport咪白俄同俄都冇印
俄羅斯莫斯科飛明思克係當內陸機,香港過去必定係要先入境,取行李,再去 terminal D 寄行李再做安全檢查,入候機室。

如果你係同一個 PNR 出票,你冇白俄 visa , 香港俄航地勤係唔會出登機證俾你去白俄,至於會唔會肯出去莫斯科果程就唔知。

俄航同一個 PNR ,香港會出埋轉機果程內陸機登機證,但行李係冇直掛。
Minsk真係幾靚
岩岩睇原來係SVO轉機去MSQ要transit visa
我知原本個5日免簽唔可以係俄羅斯既機場飛過去
但係如果我有俄羅斯既transit visa,到時白俄又開始免簽14日
咁我都要白俄visa ?
你去到莫斯科再做re-check in兼寄行李,地勤會再核實你需唔需要白俄簽證。基本上係免簽去俄羅斯+白俄,但實際要唔要解釋一輪你本護照免簽咁就唔知啦。

BTW,除咗俄羅斯及白俄公民外,其他外國人唔可以坐火車來回兩國

https://hongkong.mid.ru/web/hongkong-en/needvisa
sor 講得唔清楚
如果係moscow轉機去Minsk, 照計唔會入境俄羅斯 ??? 定係我去Minsk一定要入境再坐domestic flight?
如果係前者既話我本passport咪白俄同俄都冇印
俄羅斯莫斯科飛明思克係當內陸機,香港過去必定係要先入境,取行李,再去 terminal D 寄行李再做安全檢查,入候機室。

如果你係同一個 PNR 出票,你冇白俄 visa , 香港俄航地勤係唔會出登機證俾你去白俄,至於會唔會肯出去莫斯科果程就唔知。

俄航同一個 PNR ,香港會出埋轉機果程內陸機登機證,但行李係冇直掛。
岩岩睇原來係SVO轉機去MSQ要transit visa
我知原本個5日免簽唔可以係俄羅斯既機場飛過去
但係如果我有俄羅斯既transit visa,到時白俄又開始免簽14日
咁我都要白俄visa ?
你去到莫斯科再做re-check in兼寄行李,地勤會再核實你需唔需要白俄簽證。基本上係免簽去俄羅斯+白俄,但實際要唔要解釋一輪你本護照免簽咁就唔知啦。

BTW,除咗俄羅斯及白俄公民外,其他外國人唔可以坐飛機以外任何交通公具來回兩國

https://hongkong.mid.ru/web/hongkong-en/needvisa
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞