特區護照終於有白俄羅斯免簽?

536 回覆
181 Like 13 Dislike
啱啱仲想問夠唔夠時間轉機~
我都係得兩個鐘...
之前烏克蘭打仗咁
就係因為白俄羅斯人從中搞事?
估計表面上白俄羅斯係獨立國家
網上24小時開放CHECK IN

揀位有咁前得咁前

落機入 Passport Control 有咁左既龍揀咁左。(有幾條俄撚同機艙人員通路,當無俄撚人就會放俾其他人用)

真係前面好多人,搵人讓你過。

自己喺飛機上睇熟個機場 floor plan

俄航本書有晒圖。
萬一真係趕唔切, 睇下有冇得搏下班~
我搭個班SVO>MSQ 18:10, aeroflot欽過仲有一班係22:xx
唉屌 追完post睇到頭都大埋

如果我係俄羅斯玩完14日 再經MSQ轉機飛基輔
即係 LED->MSQ->IEV
使唔使搞transit visa?
係MSQ又使唔使入境拎行李再check in再出境?

大鄉里出城乜都唔識
啱啱send左email去Belavia問
佢話唔使transit visa 亦都唔使拎行李再check in過

但係上面巴打又話俄去白俄當內陸機
內陸機轉返國際線照計要拎行李再check in過喎
會唔會唔同airline唔同計法?!
事關我moscow飛minsk都係aeroflot.

都叫去過唔少地方, 未試過咁L煩
其實俄羅斯自己都係好古撚怪

如果你坐俄航一張機票

由俄羅斯內陸城市>>>>莫斯科>>>>去其他國家或返香港

俄航都係可以行李直掛返香港,唔駛去到SVO機場拎行李再做轉機手續。

所以唔駛你拎行李 CHECK IN 係唔奇。

不過呢兩個國家太多嘢都係無人知。
題外話.
啱啱搵到有呢隻sim卡, 包白俄同烏克蘭
https://www.airsim.com.hk/package_europe
有冇ching用過?! 或者有冇其他介紹?
好似幾方便
當地買數據卡抵d, 又唔係貴
BINGO

不嬲當地買
俄航俾唔俾人轉先
下個月出發 準備去白羅斯同烏克蘭,好緊張
好似呢張抵啲, in case到步kiosk收哂又急住用internet, 而機場冇wifi用或者唔想自己周圍搵
https://www.smobilesim.com/product-page/onesim-14-30%E5%A4%A9%E5%85%A8%E7%90%83%E7%84%A1%E9%99%904g%E6%BC%AB%E9%81%8A%E6%95%B8%E6%93%9A-sim

不過當地買係平啲~ check passport, 遇到nice職員仲佢幫你整埋入手機
萬一趕唔切, 等俄航安排
自己比錢轉就唔啦, 轉一轉應該唔平
最好有當地卡可以打到電話收到 sms,依家俄羅斯好多地方既 Wi-Fi 都要你用本地電話登記,收到SMS 先可以用到 Wi-Fi 。(包括機場或酒店)

白羅斯都係,有啲酒店會叫你入佢一個 Number,等佢收到 sms 再俾番你登入。

Yandex Taxi 都要用 sms 登記。(不過我通常插入 Wi-Fi 蛋用,註冊完就算,CALL 車無理佢打唔打到俾我)

如果你住啲 Hostel 或 Ab&b,有啲真係要用電話同佢聯絡,你有機會搵唔到門口或入唔到佢度閘。
2個禮拜後搭俄航去白羅斯,希望順順利利
Good Luck! 等你報告
又係個半鐘轉機?
俄航今日出咗出年夏季航班,可以買出年復活節啦,回程可以去到五一都得。

怕唔怕轉唔切機
唔驚得咁多,望白羅改制變國際線去俄羅斯,到時變國際中轉。

咁就行李都可以直掛兼唔駛入境同出境。
最奇怪澳門護照去白俄一早已經係免簽
<br/>但澳門護照仲未有烏克蘭免簽,要搞落地簽(根據wiki)
<br/>個個都用葡國護照出國架啦

都唔係,識好多都係雙槍。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞