特區護照終於有白俄羅斯免簽?

536 回覆
181 Like 13 Dislike
<br/>屌 BC原來要落地簽
公平咩

脫勾仲可能有變,呢類東歐國係俾面歐盟,同越南BC 免簽一樣
今次會去邊?會唔會去埋白羅未去嗰啲州
上次去左白羅斯,呢次去埋右白羅斯

應該會由戈梅利坐巴士落基輔。

下禮拜會搭巴士由warsaw去brest,之後去grodno同minsk,最後上三小國 係咪應該冇問題

有冇人下禮拜都係去白羅斯?
18號出發
去屌女啦
上星期去完minsk,真係無啖好食,要靠 Burger King
17走,無緣
巴打有無join local tour?
無啊,留得2日半,純粹去睇下啲史太林建築
睇左咁多個Post,如果想經空路正常入白俄,總結落黎,即係有兩個地方要注意。

1.Hkg to svo to msq ,係莫斯科要出關囉行李再入關,出關時要問海關囉返張出境紙,入白俄會經內陸機閘口入(其實係咪其他航空都一樣?定依家只確定係俄航?)白俄出境時會收返俄果張出境表。

2.Hkg to svo to xxx(愛沙、立陶宛之類)to msq,咁樣就會好似正常出入國際航班咁,冇任何問題係吧?

如果係1既情況,出境時如果海關唔小心冇比返出境表你,你又唔清楚下冇問,咁都幾大獲。
依家睇就係一定要問佢拎番張 "俄羅斯入境紙"

除非白羅捨得當俄羅斯係其他國家,當抵達要做入境手續。

如果自己網上 CHECK IN 晒,印晒登機證,唔寄行李,自己直接由國際中轉轉去白羅仲危險,除咗張BOARDING PASS 之外,係乜都無。
BTW 我係香港出哂兩程機既boarding pass, 全部hand-carry
但係都要入境俄羅斯再出境
有無試過去國際中轉搏下先?

香港地勤就講明一定要入境再出境。
冇 唔敢搏
我係SVO問俄航D職員都係叫我入左境先
唔搏都係奶嘢。

不過,上面都好多人直接香港去,唔知仲有無人奶嘢呢。
想問佢個網話要25euro per day, 係邊境有無真係認真check 我去8日得100歐係身諗住用card
無問過。

出境反而仲會問你拎幾多錢走,怕你走資。
無問過。

出境反而仲會問你拎幾多錢走,怕你走資。
17號出發

俄航覆:
Upon arrival in Moscow (two international flights), passengers do not need Russian transit visa if the connection (not more than 24 hours), do not obtain the baggage in Moscow and do not have to pass customs! Check-in for the next flight and other formalities passenger passes at the front "Transit" desk a / p Sheremetyevo.

As the Sheremetyevo airport in Moscow is transfer (a stop in intermediate point less than 24 hours) point between two international flights, and you do not have Russian visa, it is necessary to address to TRANSIT desk upon arrival without leaving a transit zone.
Your luggage will be checked through to your final destination.

Ching你塞左個幾鐘就係Transit desk?!

俄航話唔洗過海關, 但睇返個plan, Arrival係F, Departure係D, 中間有海關喎, 定其實transit desk係隔離?!
btw, 求奇click班去minsk航班, departure gate都係international flights個邊.
其實呢個係歷史遺留落嚟既問題

一直以來,白羅同俄羅斯之間個邊境都係開放既,大家係唔駛出入境,自由往來。

但因為白羅斯上年搞咗個 5天免簽證入境,俄羅斯方面就因為驚其他唔想佢有免簽既國家旅客,變相可以免簽嚟俄羅斯,所以嗱嗱淋將對白羅斯既航班轉做國際線。

但係佢轉一半又唔轉一半,無將白羅斯列為國際中轉既航線,所以先要你入俄羅斯境,要再出境先可以坐去白羅斯既航班。

而國際中轉行李做唔到直掛,你要喺俄羅斯機場入境取行李,再 Check in 寄行李,仲要當係國際出發去出境。

依家仲有另一個問題係,白羅斯依然對俄羅斯去的航班當係國內線,你去到明斯克係無任何入境手續,如果你直接國際中轉過白羅斯,除了個登機證,你係無任何證明你係幾時入境白羅斯,到你出境會唔會有麻煩,自己諗。

除非白羅斯對俄都係當佢國際航班,咁先會做到入境手續。

唔知幾時先會改,依家係好方便,行李無直掛,轉機時間又短。
我塞係入境個度
理論上可以唔洗入境既 因為兩邊都係international flight
但係咁做我就會冇左張入境紙 係白羅斯出境可能會有麻煩
如果係俄去白再返去俄 咁我諗直接轉機就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞