[暗瘡] 我真係唔想再生暗瘡

556 回覆
247 Like 7 Dislike
絲打睇你既情況我估你應該係天生暗瘡底,同埋暗瘡太耐唔處理係會傳染去面其他冇生暗瘡既地方,建議你早d食口服a酸,你話你冇錢可以試下由低劑量開始食,呢家冬天食高劑量會乾正好辛苦,過左冬天就跟返體重食,最好食夠劑量同長時間(1年),咁樣復發機會大大減低,如果你真係冇咩錢可以試下食o,n,a牌既a酸,效果雖然比r牌慢,但價錢真係比r牌平一半。食緊a酸果陣最好咩都唔好搽除左防曬,因為食a酸會對光敏感,太乾就叫醫生開保濕。

保養方面我建議你去fb search輕鬆醫美,睇下醫生講既護膚知識。或者去youtube search美上美,係台灣皮膚科醫生。

去印方面冇咩錢就早訓食深綠色蔬菜,可以抑制色素沈澱;飲多d水(2-3L)加快新陳代謝。仲可以食橙,檸水同奇異果吸收多d維他命c.呢d方法唔需要太多錢而且係針對黑/啡色印。

紅色既印係因為微絲血管擴張引致,呢個就較難處理,記住唔好曬咁耐太陽,同係一個好熱既環境,唔係既話會令d印更紅。處理呢d印就要靠激光,不話要等冇暗瘡生既時候先做,如果唔係會前功盡棄

如果有凹洞就睇番你你咩類型,同埋問下醫生用咩方法處理。

利申:以前比你情況更差,生左7年,食左15個月a酸,過左2年,幾個月先一粒瘡,d印好左8-9成,但仲有洞。食緊頭2-3個月好大機會有爆發期,驚爆得太勁可以配抗生素,但過左果段時間就會開始見效,加油唔好放棄。
我明 我由係由細到大到而家就30都仲係禁生 生到成面都係咩早訓介口 都無用 咩中西醫都試過 係食a酸時好 但都無食曬療程 因為驗血過左標 唔比食( 試下排政府皮膚科啦 係要等一兩年 但起碼都有a酸食同平 利申 同路人

巴打幾時開始驗到唔食得
女仔試yas避孕藥,醫生都係叫我食呢隻
之前食左2年,停食就翻發少少
食嗰陣又係皮膚幾好,順便調埋經,停藥到依加2年了,m都係少好多
我之前有排爆勁多都係,睇西醫食啲抗生素之後啲倉就無晒,雖然依家都會間中生一兩粒,仲有好多印,啲印我去激光
中六個陣我都生到成面係
不過之後戒曬所有多油同炸嘅食物
後尾可能配合埋過咗青春期,依加無曬
自己覺得用花水敷面係有舒緩到
On9,咁多年都未睇皮膚科
拿拿臨拎轉介信排期啦
我都係好多暗瘡的人
不過我依家的習慣係每日只係會洗臉一次
就係夜晚,用一隻有磨砂的洗臉凝膠,之
後用爽膚水搽臉,再加上呢排天氣乾燥,
出油出好少,D含膿的瘡生少咗,不過石頭瘡都仲會有,其實我覺得唔洗洗太多次臉,
太多會刺激,有反效果
同埋生得暗瘡的人塊臉都會有紅腫,包括我
,想問有咩方法可以解決或者舒緩?
[/quote]
13歲生到24

A酸左3個月

皮膚好左90%毛孔細左黑頭少左

你yr2仲有得救
加油
戒戒戒 戒你老母臭西咩 暗瘡大撚把成因 淨係識話乜撚野戒口早d訓果d弱智西就好似人地生cancer你叫人去玩乜柒自然療法會自己好番一樣咁撚on9
同埋睇西醫唔撚係一定食a酸 所以去搵個好既皮膚科睇撚左乜事等佢判斷左你係咩原因生同埋要點解決先好過
成日係度諗諗諗 諗多一個禮拜又生多幾粒又多幾個印咪仲撚煩 早d課金比西醫好撚過
仲有果d乜撚野中醫 我真係屌你老母 講到口臭唔想再講 想仆街就睇中醫啦
仲有美容狗死全家 差d唔記得
戒戒戒 戒你老母臭西咩 暗瘡大撚把成因 淨係識話乜撚野戒口早d訓果d弱智西就好似人地生cancer你叫人去玩乜柒自然療法會自己好番一樣咁撚on9
同埋睇西醫唔撚係一定食a酸 所以去搵個好既皮膚科睇撚左乜事等佢判斷左你係咩原因生同埋要點解決先好過
成日係度諗諗諗 諗多一個禮拜又生多幾粒又多幾個印咪仲撚煩 早d課金比西醫好撚過
仲有果d乜撚野中醫 我真係屌你老母 講到口臭唔想再講 想仆街就睇中醫啦

生左咁撚多年仲叫人戒戒戒早d訓
年紀大啲油脂分泌冇咁旺盛就唔會生

好似新年d傻柒c9三姑六婆圍埋黎叫你食少d m記一樣咁撚on9 笑撚到我仆街
之前睇過個醫生 比藥食比藥膏搽 效果好好 之後都冇暗瘡
但過程好辛苦 成塊面好痛好乾好簿
好處係斷到尾 同冇副作用 唔算貴
有興趣的話留tg 我講邊間 但有點偏僻的
真人真事 講大話死全家
生得耐毒藥都照食啦屌 仲未有咁既覺悟可以生多幾年先慢慢後悔
有冇巴打知D火山洞同印點搞

好似新年d傻柒c9三姑六婆圍埋黎叫你食少d m記一樣咁撚on9 笑撚到我仆街

你食a酸唔戒口都係治標唔治本

晚晚炸雞撚毛都冇條 點樣唔治本法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞