[暗瘡] 我真係唔想再生暗瘡

556 回覆
247 Like 7 Dislike
姐係未試過a酸?
爛面Cindy
lm
有邊隻藥膏去印/凹凸洞較好

人地話喜療疤 我用左兩星期 未見效果

冇撚用的
去做激光啦

但好輕微個啲 我估可以彈返上黎掛

依家有影低相 打算遲啲開PO分享
平時用咩護膚

算鳩數啦,咪害人叫人去做針清
我食緊A酸 食到第六個月 我係比較遲先見效果班人 食到第5個月先唔爆瘡 前四個月都一直爆 仲要有啲好撚大粒 我唔知係個醫生處理方法有問題定係點 第一個月食10mg 但第2個月開始食20mg 食到依家都係20
利申屋企樓下啲濕鳩診所
一日洗一次臉就夠 夜晚洗完 搽cream 再加暗瘡膏 第2日起身用清水洗 就OK
最好就洗完用一用爽膚水
一星期做一次mask 唔好擠暗瘡 一出就搽膏 就算好想擠都要搽膏 唔好擠
我用緊曼秀新出綠色嗰支 都幾有用
記得用凍水洗 唔好用暖或熱
以前中學個時好多暗瘡
咩針清 facial通通試過曬都唔work
最後 去左睇荃灣其中一個皮膚科醫生
二個月斷尾
依家狂食m記部冇事
睇一次要800到
值得架絲打
塊面跟你一世架
用幾千蚊就可以抬起頭做人 抵到爛啦
我明 我由係由細到大到而家就30都仲係禁生 生到成面都係咩早訓介口 都無用 咩中西醫都試過 係食a酸時好 但都無食曬療程 因為驗血過左標 唔比食( 試下排政府皮膚科啦 係要等一兩年 但起碼都有a酸食同平 利申 同路人

一兩年真係等唔到 暗瘡搞到好冇自信

面就無乜
但背脊好多暗瘡粒粒
但本身皮膚都唔好

勁多印 心口都有 係皮下硬硬地 擠唔出嗰啲 有時一擠 就一條好幼又勁多膿
我都係好多暗瘡 臉頰就有玫瑰痤瘡
一直唔敢食a酸 因為睇副作用話個人會好乾
我本身已經係咩季節 飲多多水都好個嘴都會甩皮 一唔fu mask塊面都係會甩 加上有濕疹 再食埋a酸驚乾到變人乾
已經唔會食熱氣野 但都keep住生
睇皮膚科叫佢開a酸比你試下

我有睇過好多a酸post
我覺得治標唔治本 仲要有啲斷唔到尾
會返發
雖然係咁 但我都會考慮去睇西醫
但感覺上好似中醫好啲

點解覺得會返發
我中三都係咁
我year1開始一日飲3-4L水
依架得兩三粒
當然早夜洗一次面
去search下丹妮婊姐啲片睇下
睇醫生啊!
西醫治完標唔再爛先睇中醫
自己亂9買既護膚品換哂佢

中醫起碼2-3個月先有用
仲要香港好多冇乜料開黎開去都下火散腫
或者直頭轉食素
你戒嗰少少係冇用
https://www.youtube.com/user/DiamondsAndHeels14
台灣外國既俾哂你慢慢煲

ps下巴生好多係hormones
如果有m痛應該都係
睇西醫食轉藥先啦
以前食過西藥一停就爆得仲勁
食中藥又好耐都唔見效
但後來去咗太子某間美容院搞,
個美容師好有心,依家叫做好番好多
佢有教過我其實除咗飲食,平時嘅護理習慣都幾影響,例如洗頭水唔可以掂到面、最好用凍水/蒸餾水洗面、油性皮膚唔可以用泡沫洗、唔好用紙巾沫面⋯⋯
如果你係面毛比較多嘅人最好用激光脫咗佢,因為容易積聚油脂。
唔好睇小呢啲細微位,其實幾影響塊面
我覺得係水同洗面
因為水又飲唔夠 返學返工出街又化妝
不斷loop
樓主我都明白有幾唔開心幾痛苦

我以前睇個專科係旺中既 姓葉 好似10樓

都幾好幾有心機的
我最近都係狂爆額頭同下巴 仲要石頭瘡
差唔多好返又生一粒無限輪迴 再加啲埋印
戒口,我之前爆到仆街都係靠戒口

我呢幾年都有戒口 戒紅肉海鮮
但都係咁 最後決定唔理

我而家睇緊中醫 佢叫我雞都唔好食
而家好左好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞