[暗瘡] 我真係唔想再生暗瘡

556 回覆
247 Like 7 Dislike
中五開始出,而家20歲本身都冇乜點出,點知兩個月前額頭狂爆,已經放棄左,塊面一係瘡一係印,人生已完
A酸對黑頭粉刺有無用?摸上面好多細細粒野

係咪擠佢有d白色野 臭既?
A酸對黑頭粉刺有無用?摸上面好多細細粒野

係咪擠佢有d白色野 臭既?

油脂分泌問題 早期暗瘡黎 發炎就會變暗瘡 可以睇醫生先了解
樓主 食多d提子
飲下檸檬水
呢啲食物對皮膚好

利申:都成日爆瘡
戒口係最基本 牛肉牛奶香蕉要戒
戒用手摸臉既習慣

同埋唔建議再用非醫生處方既護膚或藥
唔係個個皮膚都岩用
有機會渣左重爆得勁

洗面用清水或中性既去洗 果時我用施巴7.0的

最後唔得就睇皮膚科食A酸吧

點解要戒蕉
成日聽d人9up....
一定係你唔撚乾淨啦
係咪成日掂過d野唔洗手掂面啊
嘩~~我火都黎 有常識都知禁多暗瘡唔關乾唔乾淨事啦
好心講野前 用個腦轉下先啦
我仲乾淨過你啦 見你禁污糟 應該都係你生成面暗瘡先make sense
如果成面暗瘡係主因污糟 我一定拎d屎查你塊面
睇下關唔關乾唔乾淨事lo

利申 暗撚撚 食抗生素再食緊a酸
去驗食物敏感
唔好睇少呢個情況 我全靠介口 好咗好多
唔好以為毒既食物先去介 例如牛 海鮮
我敏感既好多都係菜類
反而牛 海鮮可以食

驗過 二千幾蚊 驗咗接近二百樣食物

係呀 手指啪血 係中環
有冇食過避孕丸?
黎m前如果發現爆得多
就有可能係荷爾蒙問題
我就自己係藥房買,食左半年好返勁多
不過最好就睇醫生再決定啦
一年前開始瘋狂生瘡

但呢排開始停左/好耐先1粒
可以呢排日日fu mask

但咁樣仲有冇需要睇睇a酸
求意見
真係體質問題
我就食太多辣野,就即爆
其實長期嚟計,調理好生活作息
好多病痛都會少咗

同埋見到幾個fd一停A酸又爆翻瘡
你用既清潔劑唔得啦…試下轉用天然梘。
高登神藥邊度有得買
食咩藥都唔大效 除咗a酸同避孕藥(但避孕藥要長期食 a酸就食一個時間 要搏佢唔翻發 翻發劑量就要提高)
我女友近呢兩年都係咁
食中西都冇乜用
有人建議用新鮮蘆薈 皮上面果d野 搽上面 訓前搽 等佢吸收 唔洗抹走佢 佢會吸 一般人都得
食方面青瓜 西瓜 同埋洋甘菊
希望幫到你 同埋食野介介口
食咩藥都唔大效 除咗a酸同避孕藥(但避孕藥要長期食 a酸就食一個時間 要搏佢唔翻發 翻發劑量就要提高)
我女友近呢兩年都係咁
食中西都冇乜用
有人建議用新鮮蘆薈 皮上面果d野 搽上面 訓前搽 等佢吸收 唔洗抹走佢 佢會吸 一般人都得
食方面青瓜 西瓜 同埋洋甘菊
希望幫到你 同埋食野介介口
高登神藥邊度有得買

去過好多間藥房都冇 九龍區
我都係暗瘡底好明白,近呢幾年查左隻藥膏就好返哂,遲下分享比大家 共勉之

好似叫skinoren

有用過 但嚴重時用都係唔得
最後都要睇西醫
呢支野台灣藥房買好平 叫思麗安

我夜晚用oxy 10, 朝早用思麗安, 依家變返正常,夜晚甜野煎炸野全部都做得,我果時成面茶唔知關唔關事
暗瘡撚介口真係冇撚用,我以前勁多,望人都冇自信,睇過舊登神醫又冇用, 真係冇諗過坊間買既成藥反而有用
其實a酸係咪好大機會返發?
頭先醒起舊登個 正面自信男 巴打 之後搵返佢啲po同片睇 佢都話停藥後又復發爆返瘡爛面 所以del晒以前啲片 又勸人唔好食a酸

你生多幾年就會搭時光機番黎屌自己
我prefer中醫多過西醫
以前不嬲皮膚好開,好少生暗瘡
有一排突然瘋狂爆壓力瘡,一發不可收拾,全部石頭瘡,擠完一粒隔離又生一粒新
嚇到仆街,想快d好所以即刻去睇西醫,用a酸搽到塊面越黎越爛
之後即刻停藥轉睇中醫。
食左一個禮拜藥好左7成,調理左個零月就好返曬
戒口,我之前爆到仆街都係靠戒口

我呢幾年都有戒口 戒紅肉海鮮
但都係咁 最後決定唔理

樓主戒口之餘 有冇早瞓加飲多水同做運動
壓力大唔大 瞓唔瞓到覺先
十四歲爆到廿歲左右無爆
但有好多多印同凹凸洞
個人經驗
去睇政府門診 $50
會睇你情況而定你使唔使睇專科
通常你以為自己要食a酸 其實未去到咁嚴重
唔使睇專科既話就會兩個選擇
一係食抗生素 但食得多傷肝加depression
二係藥膏 呢隻藥膏效果唔錯 大大支可以用兩三個月

我睇之前成塊臉係咁生瘡 呢度生完到第二度 石頭瘡白頭瘡乜都齊
食左一個月藥加兩星期藥膏已經無哂暗瘡得翻d印 依家keep住每個月都睇
支藥膏出面買起碼百幾蚊

仲有個人護理例如飲水 面唔好曬到太陽 日日換枕頭單 沖涼條浴巾唔好掂到面用紙巾抺等等

加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞