[暗瘡] 我真係唔想再生暗瘡

556 回覆
247 Like 7 Dislike
食a酸其一方法
其二係飲食 作息習慣 平時你點保養皮膚都好重要
斷肌食定斷食肌 自己Google
試下唔用任何洗面奶 唔搽任何toner&cream
淨係用凍水洗面 其實你皮膚會穩定好多
始終我哋平時搽得太多化學成份上面
仲有飲水 飲水 好老土但係最實用
排多啲便先排到毒素出黎
戒奶 蛋 牛鴨
牛奶真係唔好飲 係飲飲豆奶/杏仁奶
信我 做足以上方法皮膚一定有改善

以前晚晚十點訓 三餐自己煮 7年冇食牛鴨燒味m記kfc煎炸野奶辣野 淨係飲水 一年飲唔夠5次任何汽水類甜野 咪又係照生
戒口?thx for些牙

係咪真係7年內都做足哂先!同埋心理都好大影響
以前爛面一照鏡就喊 索性dum左塊鏡做好多運動
之後又係一條好漢

係 完

每個月都咁爆幾粒,洗唔洗食?
暗瘡未停過生

小兒科

暗瘡未停過生

小兒科

但我好想斷尾,食a酸得唔得?

暗瘡未停過生

小兒科

暗瘡未停過生

小兒科

介紹翻 政府門診開既暗瘡膏
用左幾日即刻見效
藥房買$120 政府$50

https://kknews.cc/zh-hk/fashion/ankge96.html
我中六個時爆過 先睇一個中醫 日日去
睇左2 3個星期完全無變化 又走去睇西醫
但個陣唔敢食a酸 簡食抗生素 食左一星期feel到個人成日好攰 怕副作用大就自己停左 (咁係唔好架)
再轉去睇第2個中醫 食左3個用藥好返好多
點知暑假再爆過 然後再食一個用
跟住冬天就好d無生 但塊面都有印 點知一到夏天再爆過
好崩潰 已經無完全好過 仲要好一排又爆過 係咁loop
Year 1暑假再食左2 3個月中藥 今次完全無用 所以我直程放棄左唔食
每日都生緊新嘅暗瘡 真係唔想見人
成個year 2 keep住爆 係咁試唔同嘅skincare 無咩大改善 但foreo洗面機我覺得有d用 at least 清下d粉剌無咁易谷到變暗瘡
然後一直生緊暗瘡個時睇左好多review 買左枝skinceutical 嘅綠色去印精華 係幾有用同埋開始生少左(唔知關唔關事) 仲有一個日本嘅咩甘草精華 都有d用
暑假個時去左la 可能係個邊好乾燥嘅關係 有2 3星期完全唔生
然後又係睇review 買左個美國brand Sunday Riley 嘅油同精華 真係幾有用 返到香港就無咩生啦
雖然而家無再生 但d印都好難退 我好返半年左右 塊面都係有明顯嘅印 但我已經好滿意啦 完全明白生暗瘡係幾咁痛苦 可以自己好返唔生真係已經好開心

我覺得樓主唔好認定中醫好過西醫先 就算我睇返同一個中醫第二次都唔好 身邊有朋友真係爆得好誇張 佢都食過2次a酸先好返 唔知會唔會再爆過啦 但佢而家真係無暗瘡又無乜印!a酸一定最快同會有效果架
但係如果你唔係超嚴重想試下係skincare入手都可以問我嘅
我中六個時爆過 先睇一個中醫 日日去
睇左2 3個星期完全無變化 又走去睇西醫
但個陣唔敢食a酸 簡左食抗生素 食左一星期feel到個人成日好攰 怕副作用大就自己停左 (咁係唔好架)
再轉去睇第2個中醫 食左3個藥好返好多
點知暑假再爆過 然後再食一個
跟住冬天就好d無生 但塊面都有印 點知一到夏天再爆過
好崩潰 已經無完全好過 仲要好返一排又爆過 係咁loop
Year 1暑假再食左2 3個月中藥 今次完全無用 所以我直程放棄左唔食
每日都生緊新嘅暗瘡 真係唔想見人
成個year 2 keep住爆 係咁試唔同嘅skincare 無咩大改善 但foreo洗面機我覺得有d用 at least 清下d粉剌無咁易谷到變暗瘡
然後一直生緊暗瘡個時睇左好多review 買左枝skinceutical 嘅綠色去印精華 係幾有用同埋開始生少左(唔知關唔關事) 仲有一個日本嘅咩甘草精華 都有d用
暑假個時去左La 可能係個邊好乾燥嘅關係 有2 3星期完全無生過
然後又係睇review 買左個美國brand Sunday Riley 嘅油同精華 真係幾有用 返到香港就無咩生啦
雖然而家無再生 但d印都好難退 我好返半年左右 塊面都係有明顯嘅印 但我已經好滿意啦 完全明白生暗瘡係幾咁痛苦 可以自己好返唔生真係已經好開心

我覺得樓主唔好認定中醫好過西醫先 就算我睇返同一個中醫第二次都唔好 身邊有朋友真係爆得好誇張 佢都食過2次a酸先好返 唔知會唔會再爆過啦 但佢而家真係無暗瘡又無乜印!a酸一定最快同會有效果架
但係如果你唔係超嚴重想試下係skincare入手都可以問我嘅
[quote]以前中學個時好多暗瘡
咩針清 facial通通試過曬都唔work
最後 去左睇荃灣其中一個皮膚科醫生
二個月斷尾
依家狂食m記部冇事
睇一次要800到
值得架絲打
塊面跟你一世架
用幾千蚊就可以抬起頭做人 抵到爛啦[/quote]。 咩醫生呀請問
A酸啦
中醫,我舅父以前都成日爆,中醫話佢係寒底,因為爆暗瘡所以成日飲涼茶,但佢爆瘡原因係飲涼茶,宜家一D暗瘡都冇
搭單一問,我而家係間中出一兩粒瘡,唔算大粒,但塊面毛孔好大,每次洗完面大約一兩鐘就出哂油
我應該要點做?
我prefer中醫多過西醫
以前不嬲皮膚好開,好少生暗瘡
有一排突然瘋狂爆壓力瘡,一發不可收拾,全部石頭瘡,擠完一粒隔離又生一粒新
嚇到仆街,想快d好所以即刻去睇西醫,用a酸搽到塊面越黎越爛
之後即刻停藥轉睇中醫。
食左一個禮拜藥好左7成,調理左個零月就好返曬

想害鳩人咩
搭單一問,我而家係間中出一兩粒瘡,唔算大粒,但塊面毛孔好大,每次洗完面大約一兩鐘就出哂油
我應該要點做?

仲見到毛孔應該唔洗a酸

暗瘡未停過生

小兒科

有冇諗過你照住塊鏡覺得自己真係好樣衰而喊
根本唔關暗瘡事
其實有支神藥第一代A酸就咁係藥房就買到幾廿蚊
而家出果D第二三代全部都係垃圾黎

Thank you very much
其實a酸係好撚嚴重先食

基本上唔到最後一步都唔會食

但呢到個個都好想去食咁

過來人表示一開始食慘過想死

個嘴脣不停重複爆裂埋口爆裂埋口 痛到仆街 同埋關節會痛 不過真係生得勁既我諗都廢撚事理依d垃圾副作用

情況好嚴重既 去到爛臉或者好似你咁都建議去睇醫生問下食唔食
但呢個post其實有d唔係好嚴重既都話要買黎食

真心建議各位真係睇醫生等醫生開藥 唔好自己走去買啦
你google下A酸就知佢本身係咩藥黎 同堆有咩副作用
其實a酸係好撚嚴重先食

但呢到個個都好想去食咁

個嘴脣不停重複爆裂埋口爆裂埋口 痛到仆街 同埋關節會痛 不過真係生得勁既我諗都廢撚事理依d垃圾副作用

其實都係要搵個好既醫生去判斷你應該食d咩藥 自己買就更加唔好
a酸副作用話大唔大話細唔細 佢可以誘導你自己選擇話食黎賺你一大筆 唔係個個醫生都係好人
其實a酸係好撚嚴重先食

但呢到個個都好想去食咁

其實都係要搵個好既醫生去判斷你應該食d咩藥 自己買就更加唔好
a酸副作用話大唔大話細唔細 佢可以誘導你自己選擇話食黎賺你一大筆 唔係個個醫生都係好人

有d隱性病或遺傳病係唔食得a酸的
潔面👉🏻爽膚水👉🏻精華👉🏻面霜
早晚各一次
充足睡眠
一星期換一次床單
潔面👉🏻爽膚水👉🏻精華👉🏻面霜
早晚各一次
充足睡眠
一星期換一次床單

未生過暗瘡就走開啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞