[暗瘡] 我真係唔想再生暗瘡

556 回覆
247 Like 7 Dislike
我記得由中三開始生暗瘡 不過係一粒兩粒
直至中五開始瘋狂地爆
除左臉頰 我個鼻 鼻旁邊同額頭係最 仲要每一粒都又紅又腫 當時中學雞又冇錢 但所有嘅零用都攞曬買護膚品
當然 係一啲用都冇啦
果陣 屋企人同我講青春期姐 好正常

直到依家 我已經year two
我啲暗瘡係冇停過 又大粒又腫
有試過照住塊鏡覺得自己真係好樣衰而喊
街都唔想岀 就連落街買個飯都dup低頭 唔想比人見到
我依家集中生係下巴 全部都係石頭瘡
又痛又紅又硬
我真係唔想再生暗瘡 唔想第二朝訓醒又見到自己多左幾粒暗瘡

其實我唔知自己應該睇中醫定西醫
Google左好多關於呢啲資訊都係冇定論
唔知應該點算好
我係上嚟求好嘅醫生
最好新界區

利申 窮絲 但如果真係可以醫得返我塊臉我唔介意比多少少
睇皮膚科叫佢開a酸比你試下
我唔介意你多暗瘡

利申:西醫 A酸

我有睇過好多a酸post
我覺得治標唔治本 仲要有啲斷唔到尾
會返發
雖然係咁 但我都會考慮去睇西醫
但感覺上好似中醫好啲
認真,睇西醫,皮膚科醫生幫到你好多
我唔介意你多暗瘡

利申:西醫 A酸

你見到我塊臉就唔會咁講

有冇返發?食左幾耐?幾錢?而家塊臉點?
Sorry好多問題
食緊a酸兩個月
返工餐餐m記 暗瘡一粒都冇
下巴生瘡好似關內分泌事 平時黎m準唔準?
戒口,我之前爆到仆街都係靠戒口

我呢幾年都有戒口 戒紅肉海鮮
但都係咁 最後決定唔理
無得救,慳返d錢第時做激光算啦

利申:對抗左6,7年,中西藥都試過,停藥又返發
我明 我由係由細到大到而家就30都仲係禁生 生到成面都係咩早訓介口 都無用 咩中西醫都試過 係食a酸時好 但都無食曬療程 因為驗血過左標 唔比食( 試下排政府皮膚科啦 係要等一兩年 但起碼都有a酸食同平 利申 同路人

會返發
但感覺上好似中醫好啲

又話唔介意俾多少少錢
但又唔肯去睇醫生
淨係睇post
我由17歲爆到22,23歲先好返。中醫冇用,注意飲食,食清啲,多食蔬果,最緊要夠瞓,last resort係食Accutane。呢隻藥會令你塊面無哂油,但係要小心跟足醫生吩咐,女仔服藥六個月內不能懷孕否則會生畸胎
下巴生瘡好似關內分泌事 平時黎m準唔準?

我上網睇都係話內分泌失調 所以就覺得中醫先根治到問題
但其實我經期多數都準
好耐先會一次遲
食緊a酸兩個月
返工餐餐m記 暗瘡一粒都冇

冬天食會唔會乾到顛
a 酸啦
利申,成面瘡,食緊

會返發
但感覺上好似中醫好啲

又話唔介意俾多少少錢
但又唔肯去睇醫生
淨係睇post

講真 你有錢都唔係攞去嘥掛
我之前真係深信自己係青春期加上冇錢 所以冇睇醫生
到依家有返part time 草錢先有錢睇
所以先想睇定啲 睇多啲資訊 廢事嘥無謂錢
無得救,慳返d錢第時做激光算啦

利申:對抗左6,7年,中西藥都試過,停藥又返發

我好想見到自己皮光肉滑嘅一日

想傾detail d 不如開tg gp 傾啦 唔想有心人起底
我明 我由係由細到大到而家就30都仲係禁生 生到成面都係咩早訓介口 都無用 咩中西醫都試過 係食a酸時好 但都無食曬療程 因為驗血過左標 唔比食( 試下排政府皮膚科啦 係要等一兩年 但起碼都有a酸食同平 利申 同路人

一兩年真係等唔到 暗瘡搞到好冇自信
食緊a酸 逼哂d粉刺暗瘡出黎 我由中六開始生石頭瘡 我一出暗瘡就係石頭瘡

生左5年 戒口戒到唔同年齡層既人都話未見過咁後生就咁識養生

食過3次抗生素, 老實講唔防止白頭出現 殺菌都係哂氣 療程過後 暗瘡細菌入左你d白頭一樣生番暗瘡

唯有根頭著手 壓制油脂腺 劑量夠時間夠d大部分油脂腺都唔會出番出黎 我就黎完療程希望一世唔再生

絲打 support你食a酸

你依家係咪冇再岀新嘅暗瘡啦?
醫生有冇講食完個皮膚結構會改變 姐冇咁油
純文字討論

一兩年真係等唔到 暗瘡搞到好冇自信

面就無乜
但背脊好多暗瘡粒粒
但本身皮膚都唔好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞