[暗瘡] 我真係唔想再生暗瘡

556 回覆
247 Like 7 Dislike
六年前暗瘡多到頂唔順 去左旺角睇姓陳專科 睇左一個月頂唔順太貴 拎個藥盒出去配 又一搵就搵到 平過醫生到買好多 不過食之前最好都睇一睇醫生唔好直接配 雖然係正常藥房買唔到 但有心實配到

最後我想最快好翻 食晒佢 一日食60mg total 洗左萬幾蚊
而家已經無再生 不過有多洞係真 不過已經好左好多

另外 有人話食a酸要介口 我就話介你老母
無介過 最後無翻發好翻晒
a酸係西藥 西藥好少聽講要介口 醫生都無講

同埋我覺得我既暗瘡係遺傳性 我家姐都好多暗瘡
d人天生好皮膚永遠唔明多暗瘡既人既痛苦 又話淨係介口早瞓就得 如果係得 我會唔會拎皮幾野去睇?你估我無介過早瞓過?

最後 嚴重者盡早睇醫生 個萬幾蚊抵比

旺角 黃錫明 平D 耐D
荃灣 葉祺焜 貴D 串D
都有料到
有無平嘅a酸西醫推介 sem break想睇下
好明白你感受
三年前食過第一次a酸,食半年,之後塊面完全好翻哂,但約一年後又爆過。
上年,有個親戚話大陸有個醫生睇皮膚好,我竟然北上睇,係大陸一樣食A酸,食了大約四個月,加做Facial,全面又好哂。
但今年我塊面又爆過,我真係唔想睇西醫了,之後我去睇中醫依家食緊藥希望快啲好返

4個月緊係唔夠份量, 斷唔到尾架

A酸要食足體重(kg) X 120至150
例如60kg要食至少7200mg
都有料到

睇過葉
佢開抗生素同藥膏成二千蚊個月 勁貴
睇左兩個幾月都冇好過
最後都係睇好多人推旺角雅蘭陳食a酸好返
有人知食a酸可唔可以去黑頭?

可以, 食A酸可以排出污糟野,收哂所有毛孔
食完會零黑頭

一開始食 啲皮膚會變到好粗糙
特別係鼻翼同下巴
啲黑頭好鞋 標哂出黎
但突然有一日黑頭會甩哂
皮膚滑左
無追post唔知講咗未

絲打建議你可以食避孕藥
因為我之前無啦啦都係生左勁多暗瘡
之後開始食 跟住幾個月之後d暗瘡慢慢慢慢咁少
直到依家食到成塊面一粒暗瘡都冇
不過治標唔治本一唔食可能就會番發
你可能係荷爾蒙失調生暗瘡
所以食避孕藥可能幫到你
我係食yaz
有個皮膚科醫生 叫李祖祺 喺中環
誠意推薦
都係個句

與其聽街邊班三姑六婆叫你戒口早訓

不如信連登仔一次食西藥食A酸
絲打,我都係爛面撚,所以好明白你感受
但我都建議你真係搵個皮膚科專科睇下,好大機會要食A酸
我覺得額頭瘋狂爆瘡就係爛面嘅先兆,處理得唔好好快會成塊面都係

我睇過好多醫生,中西醫都有,抗生素都食過
但始終都係根治唔到,上網睇又驚A酸太大副作用唔敢試
但之後有一排爛得勁厲害,唔開心到晚晚喊
所以決定把心一橫食A酸,仲要秋冬天先開始

睇醫生果陣窗話我塊面已經爛左7成
我宜家食唔夠3個月,但已經幾乎冇生過暗瘡,有一兩粒都係連續通左兩三晚頂先生
以前啲紅瘡瘡都消左
但正正因為太遲食,所以有好多印,都煩緊應該點搞好

絲打加油呀,暗瘡真係好困擾,令人冇哂自信
所以一定要好好正視,睇醫生解決,會好翻㗎,加油

[size=1]btw多謝男朋友係我爛面到鏡都唔敢照果陣,仲願意愛我支持我[/size=1]

絲打冬天食有無要求食低劑量少少? 我依家1516唔知好唔好冬天開始

無事的
但食緊期間 一定要日日保濕
其實面乾唔辛苦 最辛苦係嘴唇同鼻乾 乾到好易流鼻血 嘴唇每一兩粒鐘就要搽一次潤膚膏

份量要睇番你嚴重程度 最低都20開始 唔嚴重就上30長食 嚴重可以上40 如果你有60kg以上 就可以上60 但唔好多過60 60係極限 50幾kg就最多50咁

有無好用lip balm介紹啊

可以試下呢隻
普通藥房有 我樓下28 之前買開圓柱體果隻 平小小 但食緊A酸 果隻真係唔夠潤 同呢隻差好遠

cream都推薦你呢隻 iherb買
百五蚊 勁大支 保濕力我夜晚用次 朝早唔用都幾夠 唔會特別乾 食左成年先用左一半

唔該曬啊絲打
都有料到

睇過葉
佢開抗生素同藥膏成二千蚊個月 勁貴
睇左兩個幾月都冇好過
最後都係睇好多人推旺角雅蘭陳食a酸好返

求醫生全名同地址
有冇新界撚介紹下醫生
每個月定期生,想死
但見好多人爛面先睇,怕醫生唔肯開a酸
想問KEEP住生幾粒 同埋面有印既去睇醫生

係咪唔會開A酸俾病人

我KEEP住依個情況成半年, 好困擾
都有料到

我覺得葉雖然有d 串,但佢幾好人,我之前塊面生濕疹,佢第一次收六舊幾,第二次問我係咪學生我話係,跟住佢淨係收我藥錢$200
有無人睇過而兩個醫生
史泰祖
朱楚堯

覺得邊個好d?

我自己唔係爛面個隻爆
但額頭同面既兩側每個月都keep住生
生完吱走左d油脂粒/暗瘡? 印都未好返又再生
雖然未到爛面都其實都會覺得困擾
已經都好幾年啦
祝大家早日擺脫暗瘡
好明白你感受
三年前食過第一次a酸,食半年,之後塊面完全好翻哂,但約一年後又爆過。
上年,有個親戚話大陸有個醫生睇皮膚好,我竟然北上睇,係大陸一樣食A酸,食了大約四個月,加做Facial,全面又好哂。
但今年我塊面又爆過,我真係唔想睇西醫了,之後我去睇中醫依家食緊藥希望快啲好返

4個月緊係唔夠份量, 斷唔到尾架

A酸要食足體重(kg) X 120至150
例如60kg要食至少7200mg

依個係參考 其實唔食足都得 不過要自己+醫生判斷
想問KEEP住生幾粒 同埋面有印既去睇醫生

係咪唔會開A酸俾病人

我KEEP住依個情況成半年, 好困擾

半年應該會比抗生素你試下
有無人睇過而兩個醫生
史泰祖
朱楚堯

覺得邊個好d?

我自己唔係爛面個隻爆
但額頭同面既兩側每個月都keep住生
生完吱走左d油脂粒/暗瘡? 印都未好返又再生
雖然未到爛面都其實都會覺得困擾
已經都好幾年啦
祝大家早日擺脫暗瘡

雖然我知好難 但係咪撚擠咁大力 要擠就擠撚清佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞