[暗瘡] 我真係唔想再生暗瘡

556 回覆
247 Like 7 Dislike
讀緊u要唔夜訓 真係好難 死亡月根本做唔到
讀書時成面都係
睇皮膚科 係好番 但停藥又出過一排
之後到宜家都冇出

結論: 過左青春期就自動冇
同埋唔好用手極塊面

$1500 一個月 睇左4、定5個月
講緊3,4年前
係中環

旺角 黃錫明
好細心,好有效. 但專科有啲貴,$800

呢個價係未計藥?
食過一個月 窮學生冇錢食藥搞到停左 太貴
而家仲keep住生
做好d基本野先
盡量唔好夜訓早睡早起 盡量每日有屎柯排毒

旺角 黃錫明

巴打你睇咗幾多次?同埋有無食A酸?

睇咗兩次,見佢貴就自己去藥房配藥算
無食呀,佢開左a酸比我搽,但主要話我內分泌問題,出避孕藥比我. 都針對到我問題.
利申:絲
先西醫 加定期做facial 針清 最後搵中醫調理下
食a酸 食足療程 應該ok
利申 食完停左4個月 無再點生暗瘡

旺角 黃錫明

巴打你睇咗幾多次?同埋有無食A酸?

睇咗兩次,見佢貴就自己去藥房配藥算
無食呀,佢開左a酸比我搽,但主要話我內分泌問題,出避孕藥比我. 都針對到我問題.
利申:絲

唔該晒絲打 我中學嗰陣都有睇過 不過都係因為藥太貴停咗

旺角 黃錫明

呢個價係未計藥?
食過一個月 窮學生冇錢食藥搞到停左 太貴
而家仲keep住生

計埋藥,但有啲藥貴啲,會加價. $800係基本
冇樓主咁嚴重
但d暗瘡好完一粒又會生過第二粒
Keep住有幾粒 好難退同有印
睇左皮膚科醫生開左四環就冇事了
Tetralysal 300 mg hard capsule
$280 左右一盒
一日一粒
食左一個月
日日食M記炸雞都無再生
除咗戎口呢啲基本嘢要做外,我試緊有隻a酸係搽嘅,九龍城啲藥房有得買,叫ketrel,初頭會係咁甩皮,唔好r唔好搞佢繼續成面搽,會慢慢好好多,我本身成面粉刺,暗蒼都長期有幾粒,去睇皮膚醫生佢比呢隻我搽,不過係0.025%,但每次睇醫生好貴所以我自己走去藥房買,雖然得0.05%賣但我覺得無咩分別所以照用到依家都兩個幾月,真係好大改善
我嘴邊係咁生
圍住個嘴生
唔知咩事
自問已經極戒口
建議樓主每日食兩個奇異果,對去暗瘡同埋去暗瘡印有用,但最起碼要keep 住食三個月
同大家分享下 我就係食a酸食返好塊面既成功例子
我本身係有六級暗瘡(十二級最高) 食a酸之前睇過幾個中醫都唔得 最後食左半年a酸就好返 洗左一萬左右 事隔一年 宜家只係間唔中就生幾粒 不過冬天皮膚比以前容易乾 副作用方面我就無乜 所以我都好後悔點解唔早啲食 希望幫到迷惘既你地
同大家分享下 我就係食a酸食返好塊面既成功例子
我本身係有六級暗瘡(十二級最高) 食a酸之前睇過幾個中醫都唔得 最後食左半年a酸就好返 洗左一萬左右 事隔一年 宜家只係間唔中就生幾粒 不過冬天皮膚比以前容易乾 副作用方面我就無乜 所以我都好後悔點解唔早啲食 希望幫到迷惘既你地

補充返 我有食過抗生素 有用過a酸藥膏 對我都無效
有邊隻藥膏去印/凹凸洞較好
食a酸啦 食左4個月啦我

由成日爆瘡 食到唔會點爆 再只係生粉刺 去到而家唔生

好後悔無早啲食 而家一邊面豬登有幾個好輕微既凹凸洞 雖然人地唔覺 但好在意佢

想平可以真心試下 水陽酸

咩寶拉/the ordinary 呢啲護膚品牌都有

我試過係一個醫生到做水陽酸換膚 一千蚊一次

都好明顯咁改善到唔再生瘡 變只係粉刺 不過做完會面紅一日 甩幾日皮 兩星期唔化妝 一定要查防曬

人地話喜療疤 我用左兩星期 未見效果

呢隻用過,效果不大

冇撚用的
去做激光啦
食a酸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞