[暗瘡] 我真係唔想再生暗瘡

556 回覆
247 Like 7 Dislike
中醫,我舅父以前都成日爆,中醫話佢係寒底,因為爆暗瘡所以成日飲涼茶,但佢爆瘡原因係飲涼茶,宜家一D暗瘡都冇

呢樣係真
我都試過
暗瘡其實關荷爾蒙事, 所以上面有人提過避孕藥work

我以前15歲又係生得好撚勁
然後痴左線咁搽OXY10, 搞到塊面乾哂, 17-20歲果陣又紅又痕得閒又甩皮
不過果個位已經無再生暗瘡, 但換來係塊面勁敏感, 搽咩保濕都覺得好"那"

最後發現一隻野可以搽黎保濕 - 凡士林, 10蚊用成年, 完全無唔舒服既感覺

依家27歲, 塊面無再生, 係條頸同下巴得閒一兩粒, 不過無再理佢
大家如果皮膚乾既, 試下淨係同塊面濕水, 濕到淋哂就搽凡士林, 真係好work
仲有就係

我懷疑多暗瘡既女人, 性慾特別大
咁你咪睇中醫囉
樓上啲巴絲介紹你食a酸你又話翻發
自己都有答案仲上黎問啲咩
其實a酸係好撚嚴重先食

基本上唔到最後一步都唔會食

但呢到個個都好想去食咁

過來人表示一開始食慘過想死

個嘴脣不停重複爆裂埋口爆裂埋口 痛到仆街 同埋關節會痛 不過真係生得勁既我諗都廢撚事理依d垃圾副作用

情況好嚴重既 去到爛臉或者好似你咁都建議去睇醫生問下食唔食
但呢個post其實有d唔係好嚴重既都話要買黎食

真心建議各位真係睇醫生等醫生開藥 唔好自己走去買啦
你google下A酸就知佢本身係咩藥黎 同堆有咩副作用

其實都係要搵個好既醫生去判斷你應該食d咩藥 自己買就更加唔好
a酸副作用話大唔大話細唔細 佢可以誘導你自己選擇話食黎賺你一大筆 唔係個個醫生都係好人

A酸其實咪又係其中一類維他命A黎
根本唔係食極高份量就已經好安全
邊有人食A酸食死
我以前睇中環皮膚專科 驗下血 跟住次次去到都係果幾句廢話 咁就收我900診金 藥費42蚊20mg
仲要叫我兩 三星期覆診一次 都痴撚線 每兩星期
都番去聽你啲廢話之後比三千你 我自己買藥食唔撚好
好彩睇左三 四次就無再睇
所以有興趣食既巴絲 睇普通醫生得 反正都係講廢話

普通科醫生可以開到a酸?
如果想食四環素or 抗生素有邊個醫生介紹 因為我係好撚多白頭,之後搞到好似地圖咁一達達印+新瘡 但又未去到你地果d紅晒咁,應該無得食a酸 價錢千幾內都可以接受 只想快d好番,比人問你搞咩呀塊面真係難聽過粗口
淨係下巴同人中位生
點搞
如果想食四環素or 抗生素有邊個醫生介紹 因為我係好撚多白頭,之後搞到好似地圖咁一達達印+新瘡 但又未去到你地果d紅晒咁,應該無得食a酸 價錢千幾內都可以接受 只想快d好番,比人問你搞咩呀塊面真係難聽過粗口

普通診都有
我睇睇果間係有普通皮膚科睇

普通診所都有
不如試下日本妹神器 -娥羅納英
之前內分泌失調過 係咁生
每晚都一大
每晚都一大

每晚都厚膚黎訓
過一排冇再生得咁勁
我都想去睇醫生食a酸,次次生親都係石頭瘡,仲要見到白色膿一粒粒
想死
每晚都一大

我都有用娥羅納英
每晚洗完面都搽
雖然仲有生緊,但起碼少左好多
我會加啲水等佢稀啲先搽上面

普通診都有

邊到 求介紹
好明白哩種痛苦
由中學生到依家year3都冇停過
額頭面下巴頸心口背隻到到都生匀哂
其實a酸係好撚嚴重先食

基本上唔到最後一步都唔會食

但呢到個個都好想去食咁

過來人表示一開始食慘過想死

個嘴脣不停重複爆裂埋口爆裂埋口 痛到仆街 同埋關節會痛 不過真係生得勁既我諗都廢撚事理依d垃圾副作用

情況好嚴重既 去到爛臉或者好似你咁都建議去睇醫生問下食唔食
但呢個post其實有d唔係好嚴重既都話要買黎食

真心建議各位真係睇醫生等醫生開藥 唔好自己走去買啦
你google下A酸就知佢本身係咩藥黎 同堆有咩副作用

其實都係要搵個好既醫生去判斷你應該食d咩藥 自己買就更加唔好
a酸副作用話大唔大話細唔細 佢可以誘導你自己選擇話食黎賺你一大筆 唔係個個醫生都係好人

A酸其實咪又係其中一類維他命A黎
根本唔係食極高份量就已經好安全
邊有人食A酸食死
我以前睇中環皮膚專科 驗下血 跟住次次去到都係果幾句廢話 咁就收我900診金 藥費42蚊20mg
仲要叫我兩 三星期覆診一次 都痴撚線 每兩星期
都番去聽你啲廢話之後比三千你 我自己買藥食唔撚好
好彩睇左三 四次就無再睇
所以有興趣食既巴絲 睇普通醫生得 反正都係講廢話

我睇果個醫生要我驗血CHECK 住唔知D咩
可能係有少少危險性
食A酸都係搵個醫生睇住會好D
三年前開始食A酸,食咗三個月
依家間唔中一兩粒
真心答你 避孕藥

我無食但用過a酸 甩皮甩到落雪咁
塊皮用水洗都痛到仆街
都係反反覆覆
食避孕藥食番好
但三年未停藥 唔敢停

我曾經生到喊住訓又喊住醒
衣家會比人讚皮膚好

食避孕藥會唔會肥?
真心答你 避孕藥

我無食但用過a酸 甩皮甩到落雪咁
塊皮用水洗都痛到仆街
都係反反覆覆
食避孕藥食番好
但三年未停藥 唔敢停

我曾經生到喊住訓又喊住醒
衣家會比人讚皮膚好

食避孕藥會唔會肥?

其實每隻牌子人人反應唔同
有人食左反而輕左
搵岩牌子應該無事
而家第四代既無咁易食肥人
都有朋友係打針醫返好
睇皮膚科叫佢開a酸比你試下

我有睇過好多a酸post
我覺得治標唔治本 仲要有啲斷唔到尾
會返發
雖然係咁 但我都會考慮去睇西醫
但感覺上好似中醫好啲

我情況差唔多
食左a酸差唔多一年
食四五個月基本上無新瘡
我背本身都好多 都白滑哂
我朋友話我好左好多
佢仲會比藥水去印
新印去得快
我就未食完唔知會唔會翻發
我有朋友嚴重過我都斷尾
中藥睇過幾個 無撚用 又貴過西醫 又麻煩
唔好哂時間 去西醫啦
副作用都係皮膚薄少少
咀唇易爆咁解
搽野就解決到
有無醫生介紹 mk陳要到到月中先可能有位 要月頭先比bk 荃灣葉醫生新症得朝早有得睇 星期六又唔收新症。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞