[暗瘡] 我真係唔想再生暗瘡

556 回覆
247 Like 7 Dislike
其實睇暗瘡唔一定A酸
你睇左醫生先
唔會一黎就比A酸你
喂頂,我同樓主case 一樣樣
下巴戰石頭瘡由dse 到而家都冇停過
A酸 好返晒 路過

以前一星期幾粒
而家一年幾粒
同絲打一樣 主要鼻 鼻下 下巴都係生石頭瘡 生完左面再生右面咁樣

我係由中四開始keep住咁生 煎炸糖都已經唔食 早晚洗一次面 之後保濕 搽暗瘡膏都係keep住生

直到依加year3終於頂唔順所以睇左醫生 唔係開a酸但係開左隻抗生素比我

食曬成個療程 個鼻終於冇再生石頭瘡 但有時都係有一粒粒細既 而左右面都係越黎越少

雖然塊面都係有少少暗瘡 但冇曬又紅又腫唔洗好佢咁 其實真係幾感動 個鼻都好似變細左

唔知我個醫生好唔好 都話左比你聽先 個醫生好似係叫陸振岳 加油絲打
屌你老母讀撚到大學都仲信中醫
女仔一係食避孕藥調hormone
一係a酸 旺角陳醫生
如果醫生開抗生素既可以起身走
一停藥就會生返

利申過來人,唔信就算
同樓主一樣瘋狂生暗瘡暗粒,好困擾
有無人試過冬天食a酸可以分享下,怕太乾
連登有愛,暗瘡搞極都唔好真係好慘,加油
生極唔停
最主要都係果幾個原因

- 壓力大 飲食唔均衡 夜訓 搞到內分泌失調

-面油太多導致 毛孔堵塞

想解決前者導致既問題就

早訓 做運動。多菜少肉 同搵方法減壓

後者就 做磨砂 跟住爽膚 保濕 防曬 敷面膜

堅持呢幾樣一段時間都唔得就睇醫生啦

一睇就知你呢啲撚樣未撚生過暗瘡
死撚開啦你唔撚明㗎啦
過左中5就一粒都無生過
生極唔停
最主要都係果幾個原因

- 壓力大 飲食唔均衡 夜訓 搞到內分泌失調

-面油太多導致 毛孔堵塞

想解決前者導致既問題就

早訓 做運動。多菜少肉 同搵方法減壓

後者就 做磨砂 跟住爽膚 保濕 防曬 敷面膜

堅持呢幾樣一段時間都唔得就睇醫生啦

收撚皮啦你
冇生暗瘡就死返出去啦
戒口吧 我比暗瘡困擾左5年
之後睇中醫戒牛戒奶戒凍飲
而家皮膚好好
食a酸 屌你老未 仲諗
利申 遲左食 面已爛 4年前食左8個月
早點知就唔洗咁
當然食完後未必唔會再生
但真係呢幾年都係生少少only
做人定做爛面鬼自己諗
我明 我由係由細到大到而家就30都仲係禁生 生到成面都係咩早訓介口 都無用 咩中西醫都試過 係食a酸時好 但都無食曬療程 因為驗血過左標 唔比食( 試下排政府皮膚科啦 係要等一兩年 但起碼都有a酸食同平 利申 同路人

一兩年真係等唔到 暗瘡搞到好冇自信

面就無乜
但背脊好多暗瘡粒粒
但本身皮膚都唔好

我都係呀⋯
面就好少暗瘡⋯係有黑頭同暗粒同少少印
背脊又有暗瘡又有暗粒同埋印⋯
我都諗緊係咪應該睇西醫食A酸
但唔知A酸對去黑頭粉刺有無幫助?
食左會去油同埋會收埋毛孔?
我之前中四果時都狂生暗瘡同好多粉刺 聽個同學講去睇西醫 因為見到佢由爛面好嚴重到皮膚開始好返好多 搞到我都想去睇啦 睇完醫生都係開果藥比我食同藥膏我搽 同埋佢可以幫你做treatment果啲 係係佢診所做 你就揀睇下邊種 我就揀左食藥 因為佢話食藥會斷尾 之後就奶野了 因為原來唔係個個都岩食呢啲藥 我第一次食完就狂嘔 頭暈 係暈左call白車 原來我唔岩食 既刻打去比個醫生 個醫生嚇到係甘打黎 驚醫死人應該 最後就無再食 由佢繼續爛一排 過左果排 皮膚自己無啦啦好返唔少 所以有時係過渡期 但你都可以試下睇西醫 我係個別例子姐 我都明白皮膚唔好會令到個人心情好差
btw第一次睇收我18xx 都幾貴
我以前都生好多,係早訓同做gym之後好左
我同你一樣,仲要係過敏性皮膚,一邊痕一邊係咁爆瘡,係粒粒都有濃,好恐怖. 戈陣又內向仲想自殺. 食左2次A酸,食戈陣好返曬,食完又返返黎, 仲要好傷身. 我大二戈陣都仲係成面瘡,之後聽人講有個中醫好得, 就去左睇下,還掂我都已經冇野好輸,佢同其他中醫唔同,佢叫我唔好用洗面奶洗面,改用毛巾洗面,之後俾左包藥粉叫我撈番茄汁搽面,戈陣我聽到眼都凸曬 不過搽左2星期竟然唔再生瘡,油脂分泌仲正常返,到而加我都唔知係因為冇接觸化學用品定係番茄汁既作用。如果可以早d知道呢種方法,我中學同大一應該都唔洗咁頹。希望樓主都可以脫離暗瘡既折磨
影個下巴黎睇下咩情況
早啲訓啦仲上連登
有d人生暗瘡係根本無得解 日日早睡早起 做運動 飲好多水 三餐健康定時 都係會生好多
有d人日日日日打機唔訓覺 食m記 唔做運動 塊面又係好滑

如果暗瘡真係影響你人生咁大 你一定要食a酸

相比起你咁多年來都咁無自信咁唔開心 副作用同貴 呢d嘢 我覺得無咩好考慮
我個人就跟seraph ng 用skinoren同檸檬皮粉敷面之後好返好多
之後再食埋魚油丸呢啲supplement之後就冇乜點生
不過啲瘌真係好難搞
真心答你 避孕藥

我無食但用過a酸 甩皮甩到落雪咁
塊皮用水洗都痛到仆街
都係反反覆覆
食避孕藥食番好
但三年未停藥 唔敢停

我曾經生到喊住訓又喊住醒
衣家會比人讚皮膚好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞