[暗瘡] 我真係唔想再生暗瘡

556 回覆
247 Like 7 Dislike
a 酸啦
利申,成面瘡,食緊

中3生到yr2 都唔考慮a酸
你真利害呀咁害自已d皮膚
生極唔停
最主要都係果幾個原因

- 壓力大 飲食唔均衡 夜訓 搞到內分泌失調

-面油太多導致 毛孔堵塞

想解決前者導致既問題就

早訓 做運動。多菜少肉 同搵方法減壓

後者就 做磨砂 跟住爽膚 保濕 防曬 敷面膜

堅持呢幾樣一段時間都唔得就睇醫生啦
我明 我由係由細到大到而家就30都仲係禁生 生到成面都係咩早訓介口 都無用 咩中西醫都試過 係食a酸時好 但都無食曬療程 因為驗血過左標 唔比食( 試下排政府皮膚科啦 係要等一兩年 但起碼都有a酸食同平 利申 同路人

一兩年真係等唔到 暗瘡搞到好冇自信

面就無乜
但背脊好多暗瘡粒粒
但本身皮膚都唔好

我依家個鼻冇再生暗瘡 但好多黑頭
毛孔又大
我背脊心口都會生暗瘡 不過比臉少
睇皮膚科叫佢開a酸比你試下

我有睇過好多a酸post
我覺得治標唔治本 仲要有啲斷唔到尾
會返發
雖然係咁 但我都會考慮去睇西醫
但感覺上好似中醫好啲

又話唔介意俾多少少錢
但又唔肯去睇醫生
淨係睇post

講真 你有錢都唔係攞去嘥掛
我之前真係深信自己係青春期加上冇錢 所以冇睇醫生
到依家有返part time 草錢先有錢睇
所以先想睇定啲 睇多啲資訊 廢事嘥無謂錢

俾一千幾百試下 好過你靠估啦
一時時有暗瘡
啲印先煩
我明 我由係由細到大到而家就30都仲係禁生 生到成面都係咩早訓介口 都無用 咩中西醫都試過 係食a酸時好 但都無食曬療程 因為驗血過左標 唔比食( 試下排政府皮膚科啦 係要等一兩年 但起碼都有a酸食同平 利申 同路人

一兩年真係等唔到 暗瘡搞到好冇自信

面就無乜
但背脊好多暗瘡粒粒
但本身皮膚都唔好

我依家個鼻冇再生暗瘡 但好多黑頭
毛孔又大
我背脊心口都會生暗瘡 不過比臉少

我個鼻自從讀書用左d垃圾鼻貼
搞到毛孔大同埋好多粉刺
d皮膚開始乾
Benzoyl peroxide
如果A酸都叫唔治本,咁呢個世界冇嘢醫得好你 你食劑量大啲,食一次唔掂再食第二次,食咗之後你會發現自己之前咁耐都唔食係有幾on9
戒奶戒芝士
同絲打一樣試過生咗好耐石頭瘡,最後食咗a酸先冇爆得咁嚴重,依家只係不時有幾粒暗瘡出,石頭瘡都少生,就算有都好快謝。建議絲打你快啲睇醫生睇下係咪嚴重到要食a酸,越拖得耐越大機會留疤/印
好多人都話食a酸,我就無食過,但我搽過
我覺得副作用好大,有時會乾到無啦啦流血,又會好敏感,曬到都會痛 最尾停咗. 不過真心係有用
屌你完全同我一樣咁,我又係鼻翼同鼻底兩邊
有時離譜到生入鼻哥入面
下巴又係勁多一粒粒
讀書時成面都係
睇皮膚科 係好番 但停藥又出過一排
之後到宜家都冇出

結論: 過左青春期就自動冇
同埋唔好用手極塊面

旺角 黃錫明
好細心,好有效. 但專科有啲貴,$800
放棄 訓醒用清水洗面 多油果陣用水洗一洗 冇水就紙巾印下
我都係讀緊u﹐呢幾年都keep 住生石頭瘡,隔幾日就生一粒係嘴附近,有時未好返又生多粒,搞到好似連緊北斗七星咁,搽過好多野,但都無用
未睇過西醫,之前睇過幾次中醫,唔記得有無效,只記得每劑藥$50-60﹐負擔唔到落去
平時好少食牛﹑熱氣野,飲凍野,就連做運動個排都係照生,但身邊啲人乜都唔使做,啲皮膚都好好

旺角 黃錫明
好細心,好有效. 但專科有啲貴,$800

巴打你睇咗幾多次?同埋有無食A酸?
加油 💪
讀書時成面都係
睇皮膚科 係好番 但停藥又出過一排
之後到宜家都冇出

結論: 過左青春期就自動冇
同埋唔好用手極塊面

$1500 一個月 睇左4、定5個月
講緊3,4年前
係中環
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞