[暗瘡] 我真係唔想再生暗瘡

556 回覆
247 Like 7 Dislike
有冇新界撚介紹下醫生
每個月定期生,想死
但見好多人爛面先睇,怕醫生唔肯開a酸

同巴打情況差唔多 係咪應該食a酸
有冇新界撚介紹下醫生
每個月定期生,想死

幾歲 生左幾耐 有冇錢

個價咁平?
有沒巴打有多d用後感

呢隻牌子最近賣行廣告
9假期都有稿寫佢

係咪打手呀
有冇新界撚介紹下醫生
每個月定期生,想死

幾歲 生左幾耐 有冇錢

廿歲 冇乜錢 最近半年開始嚴重左
有冇新界撚介紹下醫生
每個月定期生,想死

幾歲 生左幾耐 有冇錢

生左有冇3-5年?皮膚易唔易紅?
有冇新界撚介紹下醫生
每個月定期生,想死

幾歲 生左幾耐 有冇錢

3-5年就冇既 以前係會生一兩粒暗瘡 我冇乜點理佢自己就會好返 1年前左右開始壓力大狂爆 我由細做運動做到大個排就咁啱停左 唔知關唔關事 最近開始做返運動但都冇乜分別
有冇新界撚介紹下醫生
每個月定期生,想死

幾歲 生左幾耐 有冇錢

3-5年就冇既 以前係會生一兩粒暗瘡 我冇乜點理佢自己就會好返 1年前左右開始壓力大狂爆 我由細做運動做到大個排就咁啱停左 唔知關唔關事 最近開始做返運動但都冇乜分別

答漏左 唔會好易紅
有冇新界撚介紹下醫生
每個月定期生,想死

幾歲 生左幾耐 有冇錢

答漏左 唔會好易紅

應該唔洗食a酸 可以睇睇醫生問下
我都係由中五就開始生
生到依家28歲都仲有
上兩個月終於買到睇政府醫生
佢無開a酸比我 但叫我用cetaphil隻oily skin 洗面之後好左好多
其實a酸係好撚嚴重先食
我都係由中五就開始生
生到依家28歲都仲有
上兩個月終於到睇政府醫生
佢無開a酸比我 但叫我用cetaphil隻oily skin 洗面之後好左好多
睇皮膚科叫佢開a酸比你試下

我有睇過好多a酸post
我覺得治標唔治本 仲要有啲斷唔到尾
會返發
雖然係咁 但我都會考慮去睇西醫
但感覺上好似中醫好啲

中醫好睇你好唔好彩 睇過好多個中醫 個個開啲藥都唔同有啲有效有啲無 好睇你夾唔夾
你而家呢個情況其實一定要治咗標先 暗瘡惡性循環嚟 你唔壓制佢 佢越爆越多唔識停 你一定要睇咗西醫 食幾個月藥 使大約五六千左右應該可以一粒暗瘡都無 到時你想試你嘅中藥先慢慢試 慢慢調理返個身體 但一爆都要睇返西醫
暗瘡一定要壓制咗唔好生先開始慢慢醫
利申 過來人

屌咁不如一路睇西醫

幾歲 生左幾耐 有冇錢

答漏左 唔會好易紅

應該唔洗食a酸 可以睇睇醫生問下

Thx

個價咁平?
有沒巴打有多d用後感

呢隻牌子最近賣行廣告
9假期都有稿寫佢

係咪打手呀

絲打,我都係爛面撚,所以好明白你感受
但我都建議你真係搵個皮膚科專科睇下,好大機會要食A酸
我覺得額頭瘋狂爆瘡就係爛面嘅先兆,處理得唔好好快會成塊面都係

我睇過好多醫生,中西醫都有,抗生素都食過
但始終都係根治唔到,上網睇又驚A酸太大副作用唔敢試
但之後有一排爛得勁厲害,唔開心到晚晚喊
所以決定把心一橫食A酸,仲要秋冬天先開始

睇醫生果陣窗話我塊面已經爛左7成
我宜家食唔夠3個月,但已經幾乎冇生過暗瘡,有一兩粒都係連續通左兩三晚頂先生
以前啲紅瘡瘡都消左
但正正因為太遲食,所以有好多印,都煩緊應該點搞好

絲打加油呀,暗瘡真係好困擾,令人冇哂自信
所以一定要好好正視,睇醫生解決,會好翻㗎,加油

[size=1]btw多謝男朋友係我爛面到鏡都唔敢照果陣,仲願意愛我支持我[/size=1]

絲打冬天食有無要求食低劑量少少? 我依家1516唔知好唔好冬天開始

哈哈等我覆翻你先~
A酸係按體重計嘅,因為我比較瘦所以醫生話我食30mg就夠啦,所以都冇特別降低劑量
冬天係比較辛苦啲嘅,但因為再拖只會更辛苦,所以就決定去馬啦

至於潤唇膏方面,我係上網買啲天然中藥潤唇膏,唔洗$40枝,潤得嚟唔油
另外nivea有枝防曬潤唇膏都ok,不過都會甩甩地皮
搽身我都係用nivea

之前試過懶唔搽唇膏,個嘴腫到好似東成西就嘅梁潮偉咁,最後醫生開左少少藥膏我搽
我想問塊面平滑但有紅印係咪暗瘡印黎 有冇方法整走佢
有冇新界撚介紹下醫生
每個月定期生,想死

幾歲 生左幾耐 有冇錢

巴打我keep 住生冇停過 如熬夜生更多。。。 廿幾 睇下有冇平出黎做野冇耐
做運動做到頭皮同臉出汗係王道

睇到上面有人講肌斷食
千奇唔好亂試
我本身T字位會出油同爆瘡
面頰中性肌膚(冬天乾性)
今年肌斷食左半年
T字位雖然冇咁油但繼續爆瘡
最大問題係本身好皮膚既面頰毛孔粗大左勁多
而且生好多暗瘡(廿年黎面頰位都唔會生)
同時法令紋嚴重左 整體皮膚望落殘左又差左好多
屌,生到返工都俾人笑
失失望到有打算一生與暗瘡共存
戒口係最基本 牛肉牛奶香蕉要戒
戒用手摸臉既習慣

同埋唔建議再用非醫生處方既護膚或藥
唔係個個皮膚都岩用
有機會渣左重爆得勁

洗面用清水或中性既去洗 果時我用施巴7.0的

最後唔得就睇皮膚科食A酸吧

點解要戒蕉

果時個醫生講 我無問佢點解 反正自己都唔食

但佢反而話炸野辣野可以食
做運動做到頭皮同臉出汗係王道

睇到上面有人講肌斷食
千奇唔好亂試
我本身T字位會出油同爆瘡
面頰中性肌膚(冬天乾性)
今年肌斷食左半年
T字位雖然冇咁油但繼續爆瘡
最大問題係本身好皮膚既面頰毛孔粗大左勁多
而且生好多暗瘡(廿年黎面頰位都唔會生)
同時法令紋嚴重左 整體皮膚望落殘左又差左好多

試試過成年只搽醫學cream/防曬 冇用 呢d真係睇人
其實唔好自己走去食a酸
問左醫生先 特別係政府門診(無利益)
如果轉介你去皮膚科再食條數都平好多
專科比藥你一次比成年你都係收百零二百蚊
其實a酸係好撚嚴重先食

基本上唔到最後一步都唔會食

但呢到個個都好想去食咁

過來人表示一開始食慘過想死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞