[暗瘡] 我真係唔想再生暗瘡

556 回覆
247 Like 7 Dislike
個人經驗
去睇政府門診 $50
會睇你情況而定你使唔使睇專科
通常你以為自己要食a酸 其實未去到咁嚴重
唔使睇專科既話就會兩個選擇
一係食抗生素 但食得多傷肝加depression
二係藥膏 呢隻藥膏效果唔錯 大大支可以用兩三個月

我睇之前成塊臉係咁生瘡 呢度生完到第二度 石頭瘡白頭瘡乜都齊
食左一個月藥加兩星期藥膏已經無哂暗瘡得翻d印 依家keep住每個月都睇
支藥膏出面買起碼百幾蚊

仲有個人護理例如飲水 面唔好曬到太陽 日日換枕頭單 沖涼條浴巾唔好掂到面用紙巾抺等等

加油

補充我自己一飲牛奶/奶茶 之後幾日都會易生瘡 戒左就好少突然爆瘡
有冇人試過上網買印度廠既a酸食
個人經驗
去睇政府門診 $50
會睇你情況而定你使唔使睇專科
通常你以為自己要食a酸 其實未去到咁嚴重
唔使睇專科既話就會兩個選擇
一係食抗生素 但食得多傷肝加depression
二係藥膏 呢隻藥膏效果唔錯 大大支可以用兩三個月

我睇之前成塊臉係咁生瘡 呢度生完到第二度 石頭瘡白頭瘡乜都齊
食左一個月藥加兩星期藥膏已經無哂暗瘡得翻d印 依家keep住每個月都睇
支藥膏出面買起碼百幾蚊

仲有個人護理例如飲水 面唔好曬到太陽 日日換枕頭單 沖涼條浴巾唔好掂到面用紙巾抺等等

加油

補充我自己一飲牛奶/奶茶 之後幾日都會易生瘡 戒左就好少突然爆瘡

補充多點就係開始療程期間唔好成日照鏡/自拍睇下d瘡點 越睇會越大壓力 又唔好成日摸佢 越摸塊面越污糟越易生瘡
我想知食抗生素係唔係無用,但個政府醫生/話我個程度未需要食A 酸 ,但食咗2年了,啲印仲有,仲會生暗瘡 ,呀 !!! fuxk my life
到生完就要煩啲印加洞
我想知食抗生素係唔係無用,但個政府醫生/話我個程度未需要食A 酸 ,但食咗2年了,啲印仲有,仲會生暗瘡 ,呀 !!! fuxk my life

個個門診醫生都話食得多唔好
傷肝加depression
我之前都係咁 建議你唔好搞佢哋 咩護膚品洗面膏都停晒佢 淨係早晚用清水洗面 盡量戒口同埋飲多啲水 睇吓有冇改善
我之前都係咁 建議你唔好搞佢哋 咩護膚品洗面膏都停晒佢 淨係早晚用清水洗面 盡量戒口同埋飲多啲水 睇吓有冇改善

係 咩麥皮洗臉青瓜洗臉都唔好用
戒口,我之前爆到仆街都係靠戒口

我呢幾年都有戒口 戒紅肉海鮮
但都係咁 最後決定唔理

你改錯左名,係爛面cindy呀
btw,我果的醫得好既朋友都一定係戒口,同埋好似佢地都係睇有個係中環既名醫,唔少錢既

點算好
讀書時成面都係
睇皮膚科 係好番 但停藥又出過一排
之後到宜家都冇出

結論: 過左青春期就自動冇
同埋唔好用手極塊面

$1500 一個月 睇左4、定5個月
講緊3,4年前
係中環

下巴生瘡好似關內分泌事 平時黎m準唔準?

我上網睇都係話內分泌失調 所以就覺得中醫先根治到問題
但其實我經期多數都準
好耐先會一次遲

有無試過避孕丸?同平時護膚用咩
我有飲開烏龍茶既習慣 綠茶葉有助排毒 所以一直都無豆豆 一唔飲個排就會生左幾粒. 試下一日飲兩支烏龍茶加飲多D水
有個藥湯幾好
留tg比你
皮膚真係好難搞
希望大家塊面早日好番 可以自信咁出街

點算好

我自己轉翻藥膏
六年前暗瘡多到頂唔順 去左旺角睇姓陳專科 睇左一個月頂唔順太貴 拎個藥盒出去配 又一搵就搵到 平過醫生到買好多 不過食之前最好都睇一睇醫生唔好直接配 雖然係正常藥房買唔到 但有心實配到

最後我想最快好翻 食晒佢 一日食60mg total 洗左萬幾蚊
而家已經無再生 不過有多洞係真 不過已經好左好多

另外 有人話食a酸要介口 我就話介你老母
無介過 最後無翻發好翻晒
a酸係西藥 西藥好少聽講要介口 醫生都無講

同埋我覺得我既暗瘡係遺傳性 我家姐都好多暗瘡
d人天生好皮膚永遠唔明多暗瘡既人既痛苦 又話淨係介口早瞓就得 如果係得 我會唔會拎皮幾野去睇?你估我無介過早瞓過?

最後 嚴重者盡早睇醫生 個萬幾蚊抵比

家姐睇曾華倩個細佬定呀哥 曾華廣
大圍 你淨買A酸好似600-800蚊
六年前暗瘡多到頂唔順 去左旺角睇姓陳專科 睇左一個月頂唔順太貴 拎個藥盒出去配 又一搵就搵到 平過醫生到買好多 不過食之前最好都睇一睇醫生唔好直接配 雖然係正常藥房買唔到 但有心實配到

最後我想最快好翻 食晒佢 一日食60mg total 洗左萬幾蚊
而家已經無再生 不過有多洞係真 不過已經好左好多

另外 有人話食a酸要介口 我就話介你老母
無介過 最後無翻發好翻晒
a酸係西藥 西藥好少聽講要介口 醫生都無講

同埋我覺得我既暗瘡係遺傳性 我家姐都好多暗瘡
d人天生好皮膚永遠唔明多暗瘡既人既痛苦 又話淨係介口早瞓就得 如果係得 我會唔會拎皮幾野去睇?你估我無介過早瞓過?

最後 嚴重者盡早睇醫生 個萬幾蚊抵比

我生左十幾年 到依家三十幾歲都有生
唔好浪費錢睇中醫
自己都研究下點先生少啲
最近 食左一年抗生素doxycycline
清到7788 有時間中一粒
戒口方面 戒汽水戒糖
奶都ok 奶粉唔好
盡量將飲品轉飲水[/s][/s]

我好明白你嘅感受
我岩岩食完A酸
樓豬可以試下
右手邊個塊面都未算嚴重
有一排再嚴重d
好明白你感受
三年前食過第一次a酸,食半年,之後塊面完全好翻哂,但約一年後又爆過。
上年,有個親戚話大陸有個醫生睇皮膚好,我竟然北上睇,係大陸一樣食A酸,食了大約四個月,加做Facial,全面又好哂。
但今年我塊面又爆過,我真係唔想睇西醫了,之後我去睇中醫依家食緊藥希望快啲好返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞