[暗瘡] 我真係唔想再生暗瘡

556 回覆
247 Like 7 Dislike
同你講你睇中醫的錢分分鐘可以食完成個a酸療程,而你睇中醫可能比左成個a酸療程既錢都未睇得好你,我係你就拿拿臨去睇皮膚科算啦,中醫呢的唔知好唔好到既,我勸你不如慳返,早日食a酸,早日脫離苦海,咩針清千奇唔好做,你呢的針清死更
睇西醫啦
我就係食a酸好返啦(本身生左暗瘡十幾年)
已經完成療程一年
可以話已斷尾
好後悔冇一早睇 總共用左一萬蚊
好過去亂用護膚品 亂做facial

同時識護理皮膚都好重要
上fb睇下台灣皮膚科醫生陳皮的一個專頁
叫 輕鬆美膚
睇哂佢啲靠腰文 培養正確護膚知識
唔好再亂用佢口中講令皮膚生暗瘡啲鬼東西
例如髮尾油 卸妝油
睇皮膚科叫佢開a酸比你試下

我有睇過好多a酸post
我覺得治標唔治本 仲要有啲斷唔到尾
會返發
雖然係咁 但我都會考慮去睇西醫
但感覺上好似中醫好啲

咪白痴 我以前學你咁諗
中醫冇用架 睇西醫啦
唔一定要睇專科 睇普通皮膚科都夠

認真
樓主我都曾經生暗倉生到成頸都係
而我最後係搵左皮膚科醫生
一個月就搞掂
當然個人衛生都好重要
要戒奶同糖
我有一排本身食少左皮膚真係好啲
當然戒野食係輔助性質
食藥一定最快最有效
另外clique 條暗倉line唔差
可以試下

利申:對我有用
冇樓主咁嚴重
但d暗瘡好完一粒又會生過第二粒
Keep住有幾粒 好難退同有印
睇左皮膚科醫生開左四環就冇事了
Tetralysal 300 mg hard capsule
$280 左右一盒
一日一粒
食左一個月
日日食M記炸雞都無再生

咁平
我要一星期覆一次診 410一次
又係食四環素
睇皮膚科叫佢開a酸比你試下

我有睇過好多a酸post
我覺得治標唔治本 仲要有啲斷唔到尾
會返發
雖然係咁 但我都會考慮去睇西醫
但感覺上好似中醫好啲

咪白痴 我以前學你咁諗
中醫冇用架 睇西醫啦
唔一定要睇專科 睇普通皮膚科都夠

個時中學我老豆話係夜訓先咁
成撚日搞埋d涼茶 廿四味
但明明我老豆後生都係多面油
又易出暗瘡
根本係遺傳 但又度縮
最尾都係老母支持我去食A酸
A酸幫到你﹐加油
介凍飲
以前下巴生好多 介完無哂
本身塊面好靚
唔知點解呢錢年,開始生暗瘡
一生就無停過!
額頭好似蜜蜂巢咁,但塊面就1,2粒咁
搞到咩自信心都無
中學都係咁爆 上u之後好返好多 但就要面對暗瘡印嘅問題
絲打你試下facebook search ezskin
係台灣一個好出名睇暗瘡嘅皮膚科醫生開嘅page
我由12歲生暗瘡生到依家year 4 21歲
但呢幾個月睇完呢個page改正咗啲觀念之後情況明顯好咗好多
曾經生左七年 非常後悔聽人話係青春期問題 過左就無事而無睇醫生
不停生係病一定睇西醫食藥治本
停哂個d護膚品 做多用舒特膚洗下面 尤其唔好再磨沙 皮膚發炎有傷口再磨就等於刺激佢生多幾粒
唔好去美容院針清
唔好用手掂面
食藥期間都要堅持早訓
真正好返之食乜野夜訓都唔會點生
太遲食啲印仲煩, 有啲大瘡你唔節佢一樣有印
lm
反而我係牛奶出事 細個唔知搏老命咁飲 一發不可收拾 到依家成廿歲仲爆好多粒粒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞