[暗瘡] 我真係唔想再生暗瘡

556 回覆
247 Like 7 Dislike
六年前暗瘡多到頂唔順 去左旺角睇姓陳專科 睇左一個月頂唔順太貴 拎個藥盒出去配 又一搵就搵到 平過醫生到買好多 不過食之前最好都睇一睇醫生唔好直接配 雖然係正常藥房買唔到 但有心實配到

最後我想最快好翻 食晒佢 一日食60mg total 洗左萬幾蚊
而家已經無再生 不過有多洞係真 不過已經好左好多

另外 有人話食a酸要介口 我就話介你老母
無介過 最後無翻發好翻晒
a酸係西藥 西藥好少聽講要介口 醫生都無講

同埋我覺得我既暗瘡係遺傳性 我家姐都好多暗瘡
d人天生好皮膚永遠唔明多暗瘡既人既痛苦 又話淨係介口早瞓就得 如果係得 我會唔會拎皮幾野去睇?你估我無介過早瞓過?

最後 嚴重者盡早睇醫生 個萬幾蚊抵比

睇西醫啦
我就係食a酸好返啦(本身生左暗瘡十幾年)
已經完成療程一年
可以話已斷尾
好後悔冇一早睇 總共用左一萬蚊
好過去亂用護膚品 亂做facial

同時識護理皮膚都好重要
上fb睇下台灣皮膚科醫生陳皮的一個專頁
叫 輕鬆美膚
睇哂佢啲靠腰文 培養正確護膚知識
唔好再亂用佢口中講令皮膚生暗瘡啲鬼東西
例如髮尾油 卸妝油

想問下食a酸會唔會瘋狂爆痘?
睇西醫啦
我就係食a酸好返啦(本身生左暗瘡十幾年)
已經完成療程一年
可以話已斷尾
好後悔冇一早睇 總共用左一萬蚊
好過去亂用護膚品 亂做facial

同時識護理皮膚都好重要
上fb睇下台灣皮膚科醫生陳皮的一個專頁
叫 輕鬆美膚
睇哂佢啲靠腰文 培養正確護膚知識
唔好再亂用佢口中講令皮膚生暗瘡啲鬼東西
例如髮尾油 卸妝油

想問下食a酸會唔會瘋狂爆痘?

開頭個一個月有啲人可能會有爆發期
當年由型棍生暗瘡生到心灰意冷想死
個個都叫你早訓做運動多洗面
其實佢地冇生過唔明
真係暗瘡體質既人
做咩都冇撚用
去睇A酸啦
我自己就外用A酸當左洗面奶咁
基本上1-2星期就用一次
面表層一厚就容易出暗瘡
因為難清潔
你1-2星期用一次
成個表層重新再造

利申:冇食A酸 不過KEEP住外用A酸
依架1個月都唔知有冇一粒
反而印同洞難搞
雖然唔多 始終影響外觀
屌 學生窮撚
由中2開始生到依家大2都無撚停過
屋企無錢比我睇暗瘡
於是同政府借撚左錢去睇

睇撚左成差唔多2萬丫
都似無乜點好過
我唔係無試過戒口飲水食菜食生果
都係照生

我淨係想唔生暗瘡炸!!

走投無路諗緊食a酸
但食a酸好似好撚傷肝
同埋黎緊sem b又要瘋狂捱夜 點撚算好
有人知食a酸可唔可以去黑頭?
可唔可以開tg gp ,因為我唔想係到po 相 驚嚇親大家

開tg gp 傾

可唔可以加埋我
雖然好廢 但心情好真係會少暗瘡
我溝左女之後就無再出

可唔可以加埋我

我唔識用tg 開gp ,不如你開啦
絲打可以試下用一隻叫尼克舒到嘅藥
綠色圓形細罌嘅
三十蚊左右
專係處理啲皮膚嘅細菌感染
用上去可能會覺得好la
但用一兩日啲瘡會消得好快
不過呢支野只會治標不治本
如果你想唔生瘡嘅就要搵第二啲辦法
試戒食牛

個價咁平?
有沒巴打有多d用後感

我以前T字位喪生 生完又留疤 成塊臉直頭深色左 生生下開始生埋落臉
之後去做左四次海藻植針 兩星期一次 有改善(當然唔係完全好晒)
然後而家用青瓜手工皂洗臉 做好保濕 兩星期敷一次清潔mask
而家已經出少左好多 係偶然先爆一兩粒咁 疤都開始淡緊

利申:油皮絲 成日夜瞓兼通頂爆肝 唔煙唔酒唔食辣
絲打,我都係爛面撚,所以好明白你感受
但我都建議你真係搵個皮膚科專科睇下,好大機會要食A酸
我覺得額頭瘋狂爆瘡就係爛面嘅先兆,處理得唔好好快會成塊面都係

我睇過好多醫生,中西醫都有,抗生素都食過
但始終都係根治唔到,上網睇又驚A酸太大副作用唔敢試
但之後有一排爛得勁厲害,唔開心到晚晚喊
所以決定把心一橫食A酸,仲要秋冬天先開始

睇醫生果陣窗話我塊面已經爛左7成
我宜家食唔夠3個月,但已經幾乎冇生過暗瘡,有一兩粒都係連續通左兩三晚頂先生
以前啲紅瘡瘡都消左
但正正因為太遲食,所以有好多印,都煩緊應該點搞好

絲打加油呀,暗瘡真係好困擾,令人冇哂自信
所以一定要好好正視,睇醫生解決,會好翻㗎,加油

[size=1]btw多謝男朋友係我爛面到鏡都唔敢照果陣,仲願意愛我支持我[/size=1]

絲打冬天食有無要求食低劑量少少? 我依家1516唔知好唔好冬天開始
絲打,我都係爛面撚,所以好明白你感受
但我都建議你真係搵個皮膚科專科睇下,好大機會要食A酸
我覺得額頭瘋狂爆瘡就係爛面嘅先兆,處理得唔好好快會成塊面都係

我睇過好多醫生,中西醫都有,抗生素都食過
但始終都係根治唔到,上網睇又驚A酸太大副作用唔敢試
但之後有一排爛得勁厲害,唔開心到晚晚喊
所以決定把心一橫食A酸,仲要秋冬天先開始

睇醫生果陣窗話我塊面已經爛左7成
我宜家食唔夠3個月,但已經幾乎冇生過暗瘡,有一兩粒都係連續通左兩三晚頂先生
以前啲紅瘡瘡都消左
但正正因為太遲食,所以有好多印,都煩緊應該點搞好

絲打加油呀,暗瘡真係好困擾,令人冇哂自信
所以一定要好好正視,睇醫生解決,會好翻㗎,加油

[size=1]btw多謝男朋友係我爛面到鏡都唔敢照果陣,仲願意愛我支持我[/size=1]

絲打冬天食有無要求食低劑量少少? 我依家1516唔知好唔好冬天開始

無事的
但食緊期間 一定要日日保濕
其實面乾唔辛苦 最辛苦係嘴唇同鼻乾 乾到好易流鼻血 嘴唇每一兩粒鐘就要搽一次潤膚膏

份量要睇番你嚴重程度 最低都20開始 唔嚴重就上30長食 嚴重可以上40 如果你有60kg以上 就可以上60 但唔好多過60 60係極限 50幾kg就最多50咁

有無好用lip balm介紹啊

去驗食物敏感
唔好睇少呢個情況 我全靠介口 好咗好多
唔好以為毒既食物先去介 例如牛 海鮮
我敏感既好多都係菜類
反而牛 海鮮可以食

驗過 二千幾蚊 驗咗接近二百樣食物

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞