硬件撚討論硬件知識、砌機list、解答問題集中帖(64)

1001 回覆
9 Like 6 Dislike
ryzen r5 1600 vs i5-8400 大家點簡

點解,我買黎打機多

打機8400比1600好

你超1600過4Ghz都係差唔多

1060或以下既話兩粒都冇分別

悠二個list 都仲用緊 1600

點解,我買黎打機多

唔更新

點解,我買黎打機多

如果我用悠二個list 轉 8400得唔得
http://yujihw.com/list/5500-gaming
想換底版+CPU,SSD硬碟
RAM係DDR3 盡可能唔想換DDR4
顯示卡係 1060 6GB

囉黎玩食雞
筆直每樣1000-2000

如果我買左個SSD硬碟,同原本果個硬碟可唔可以兩者同存?

THANKS

點解,我買黎打機多

http://yujihw.com/list/5500-gaming

轉埋底版 ram 可以換條慢d

點解,我買黎打機多

唔更新

2017/11/23 更新左 無改到

囉黎玩食雞

THANKS

Ddr3 ram 你買舊u 舊版?

點解,我買黎打機多

唔更新

2017/11/23 更新左 無改到

假像黎

點解,我買黎打機多

轉埋底版 ram 可以換條慢d

咁邊條好,唔該哂

點解,我買黎打機多

因為8400好難買得到
同會貴1600幾舊水
有冇巴打知道邊到仲有 silverstone 隻 pm01
搵過幾間都話訂唔到貨

或者pm01 之外有冇相近散熱一流既箱推介

pm02

rl06 pro散熱都好

pm02 未賣街?
rl06 都有興趣, 係咪mk都係冇要落返ssp

囉黎玩食雞

THANKS

好耐啦 呢兩件野

所以想換

囉黎玩食雞

THANKS

好耐啦 呢兩件野

所以想換

新u/版唔會support ddr3

囉黎玩食雞

THANKS

多數新底板都轉左DDR4
你條DDR 3賣出去都值錢
唔記得咗有集中帖 開咗個post
跟悠二list
CPU AMD RYZEN R5 1600
Motherboard Gigabyte GA-AB350M-GAMING 3
RAM ADATA XPG Z1 (2 x 8GB) DDR4 3000 Mhz C16
Display Card Gigabyte GeForce® GTX 1060 WINDFORCE 6GB GDDR5
HDD Toshiba DT01ACA300 3TB 7200rpm 3.5
SSD Kingston SSDNow UV400 Series 240GB SATA 3
PSU Antec Neoeco II Series NEO-ECO2-450 450W
Case Sharkoon 守衛者 S25-W ATX

想唔要個SSD省少少,定係要少條 RAM

vs450, wd 1t hdd, 揀個200蚊機箱

CPU AMD RYZEN R5 1600
Motherboard Gigabyte GA-AB350M-GAMING 3
RAM ADATA XPG Z1 (2 x 8GB) DDR4 3000 Mhz C16
Display Card Gigabyte GeForce® GTX 1060 WINDFORCE 6GB GDDR5
HDD WD Blue WD10EZEX 1TB 7200RPM 3.5
SSD Kingston SSDNow UV400 Series 240GB SATA 3
PSU Corsair VS Series™ VS450 450W
Case AeroCool Corporate Series CS-102 Micro-ATX

依家$7581
個火牛大家都係450w~點解價錢會差咁遠

囉黎玩食雞

THANKS

DDR4都OK

不過唔識睇,唔知買咩邊隻好

離題:打PUBG用咩耳機好,有無推介

囉黎玩食雞

THANKS

DDR4都OK

不過唔識睇,唔知買咩邊隻好

離題:打PUBG用咩耳機好,有無推介

Iphone 耳機
終於返香港

今晚返去睇吓有無時間J吓部機
有無巴打知Phanteks p300 腦場做緊幾錢?

唔想淘寶, 悠二個邊又無入呢隻箱

HKD~500 就有玻璃側透+3風扇真係好好J....

邪都$549
望完實物都幾正
不過無3個3.5” bay唔岩用

有無巴打知邊到仲有zalman z9?
早知上個禮拜走去觀塘特賣場買左佢
純打機由2600K換1600

係升級定係冇變到定還是仲衰左

唔需要,就咁換display card就得
$6000budget 求打機list有張970 遲吓再買新顯示卡 要intel 8400,ssd 另外想問8400係唔係要買個好啲heatsink?

DDR3 RAM SPEED好慢想換
機箱求推薦,$4-500,atx或matx都ok, 想裝三隻hd,一隻dvd rom, 一隻ssd, 唔要側透明板,最好機頂on/off

DDR3 RAM SPEED好慢想換

慢係邊?用緊咩display card?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞