硬件撚討論硬件知識、砌機list、解答問題集中帖(64)

1001 回覆
9 Like 6 Dislike
另外想問下 玩食雞 16GB 2400mgh夠唔夠 定要3000?

效能差幾多,ram快d有咩分別

食雞2400都夠?

食雞只針對display card 同 ram
有3000hz 買3000hz 勿買2400
另外想問下 玩食雞 16GB 2400mgh夠唔夠 定要3000?

食雞2400都夠?

用咩底板會用到3000
同埋3000同3200大唔大分別

食雞2400都夠?

用咩底板會用到3000

intel z370 同 amd x370 b350都用到了
And 同nvidia嘅顯示卡比較
啲台灣人話amd卡出啲色靚啲/鮮豔啲,nvidia嘅卡就效能型/細節靚啲
係咪真?

圖片編輯係咪用amd卡好啲,玩machine learning就nvidia嘅CUDA好啲?

有錯請唔好屌得太大力

食雞2400都夠?

用咩底板會用到3000

intel z370 同 amd x370 b350都用到了

asrock fatal1ty ab350 gaming k4 如何
Cpu用緊1800x無超頻
點解我cpu 電壓set 1.35v
但係Bios睇核心電壓上到1.46v

入bios睇會full load既
正常用Aida 64 or cpuz 睇

問完漢科都話唔知咩事
我用aida 64 同cpuz睇有時都會睇到上1.5v 一𣊬間降回

cpu oc到咩頻率?

無oc
用Corsair Vengeance® LPX 16GB (2x8GB) DDR4 DRAM 3200MHz C16 Memory Kit - Red (CMK16GX4M2B3200C16R) 玩食雞會唔會太浪費
定用
Adata XPG Dazzle 8Gx2 3000 MHz DDR4 RGB LED

問完漢科都話唔知咩事
我用aida 64 同cpuz睇有時都會睇到上1.5v 一𣊬間降回

cpu oc到咩頻率?

無oc

bios更新左?
電源有冇選擇高性能or ryzen 平衡模式?
如果2樣有做 即是cpu auto行緊 不用怕
窮西砌機 點睇budget6000
r5 1600 $1599
Gigabyte GA-A320M-D2P $599
GIGABYTE GTX1060 WINDFORCE 6GB $2099
KLEVV VALUE 2400mhz 8gb $700
NEO ECO 2 450W $449.00
WD BLUE WD10EZEX $310.00
SHARKOON VG5-W $330
啲台灣人話amd卡出啲色靚啲/鮮豔啲,nvidia嘅卡就效能型/細節靚啲
係咪真?

圖片編輯係咪用amd卡好啲,玩machine learning就nvidia嘅CUDA好啲?

有錯請唔好屌得太大力

MON重要D, 色呢D野可以TUNE
wd blue ssd 到底買3d nand版定2d nand版好
係咪真?

有錯請唔好屌得太大力

效能 細節 得啖笑
隻game一fps不足就會出driver魔改隻game
1tb ssd 大家有乜心水?
ssd docking 有冇推介??
Budget $9K 打機list
主打LoL, PUBG

悠二9K list 夠唔夠做?

AMD RYZEN R5 1600
Gigabyte GA-AB350N-Gaming WIFI
Corsair VENGEANCE® LPX 16GB (16GB X 1) DDR4 2666 MHZ C16
GALAX GeForce® GTX 1070 EX 8GB GDDR5
WD Blue WD10EZEX 1TB 7200RPM 3.5
SSD Kingston SSDNow UV400 Series 240GB SATA 3
PSU Antec Neoeco II Series NEO-ECO2-550 550W
Sharkoon 小悍將 SHARK ZONE C10 Mini-ITX

如果換i7 會唔會好D?
有冇人試過淘寶ssd
CPU用8700K
MB 揀ASUS PRIME Z370-A 定GIGABYTE Z370 AORUS GAMING 5好 ?
有冇人試過淘寶ssd

唔怕中伏?
CPU用8700K
MB 揀ASUS PRIME Z370-A 定GIGABYTE Z370 AORUS GAMING 5好 ?

CPU用8700K

點解ASUS Z370-A 有二張

問完漢科都話唔知咩事

cpu oc到咩頻率?

無oc

bios更新左?
電源有冇選擇高性能or ryzen 平衡模式?
如果2樣有做 即是cpu auto行緊 不用怕

係更新左
Windows電源只係平衡
無set高效能
CPU Ryzen 5
RAM Adata XPG Dazzle 8Gx2 3000 MHz DDR4
可否配底板ASRock AB350M-HDV M.ATX
係咪真?

有錯請唔好屌得太大力

100% Titan V
效能嘅保證
CPU Ryzen 5
RAM Adata XPG Dazzle 8Gx2 3000 MHz DDR4
可否配底板ASRock AB350M-HDV M.ATX

夾到 超唔超到無人寫到包單
想問下各位巴打,1000蚊BUDGET買咩顯示卡好?
GTX1050定RX560好?

利伸:食雞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞