硬件撚討論硬件知識、砌機list、解答問題集中帖(64)

1001 回覆
9 Like 6 Dislike

啱啱洗咗機
我印象中洗機前開機係冇依個畫面
有冇得整走佢
定我記錯

好似係msconfig

我要停用邊個先得
好礙眼

你之前係底板logo定無logo?

一直都係得一頁同我講撳del可以入bios嘅畫面
從來冇見過win10個logo
同埋依家開機會有一頁全黑嘅畫面
有條白色底線係度閃幾下先開到機

搞咩
8700k z370f
4.9ghz 1.35v
p95 blend test 70度左右
但idle temp可以係35-50都有 點解會咁

有乜問題?

idle去到40 50ok咩?我見人多數 3x

用緊 只要有少少野要load 就會跳一跳 跳到4x左右
之前7700k都係咁 應該係正常(?
5.0 1.325 開蓋
8700k z370f
4.9ghz 1.35v
p95 blend test 70度左右
但idle temp可以係35-50都有 點解會咁

有乜問題?

idle去到40 50ok咩?我見人多數 3x

用緊 只要有少少野要load 就會跳一跳 跳到4x左右
之前7700k都係咁 應該係正常(?
5.0 1.325 開蓋

原來係咁 咁我唔理佢了
我部機一開機就60~70%cpu usage

之後開個工作管理員

就跌翻落1%

關左又上翻去

有冇巴打知咩事?

已重裝window(win7)
另外一問

底板冇win10 driver 係咪姐係唔可以上win10

啱啱洗咗機
我印象中洗機前開機係冇依個畫面
有冇得整走佢
定我記錯

好似係msconfig

我要停用邊個先得
好礙眼

你之前係底板logo定無logo?

一直都係得一頁同我講撳del可以入bios嘅畫面
從來冇見過win10個logo
同埋依家開機會有一頁全黑嘅畫面
有條白色底線係度閃幾下先開到機

搞咩

原來裝咗做legacy
有冇得轉返做uefi
DDoS上榜
[url]今年最好笑係咪依三個post? https://lihkg.com/thread/499925/page/1?ref=ios - 分享自 LIHKG 討論區[/url]
DDoS上榜
今年最好笑係咪依三個post? https://lihkg.com/thread/499925/page/1?ref=ios - 分享自 LIHKG 討論區

鬼妹巴同佢地有無得揮?
DDoS上榜
今年最好笑係咪依三個post? https://lihkg.com/thread/499925/page/1?ref=ios - 分享自 LIHKG 討論區

鬼妹巴同佢地有無得揮?

我無開post主動衝出黎柒
budget 約$7000,唔一定要用哂
主要上網同睇戲聽歌
好少用電腦打機,但係唔排除將來有機會會玩下d流行d 既game,一般質素ok
而家用緊1080p mon

求list參考,定係買邊部廠機都夠做?

DDoS上榜

鬼妹巴同佢地有無得揮?

硬件台黎講
DDoS上榜

鬼妹巴同佢地有無得揮?

硬件台黎講

人地有開post講 我無
每次超完粒1700,一開機個mouse就會係咁轉圈圈,咩都禁唔到係咩事

之後開個工作管理員

就跌翻落1%

關左又上翻去

有冇巴打知咩事?

一開工作管理員係會chur 高個usage
你係咪誤會左
我部機幾年前砌落 用左幾年 一直都係行32GB RAM

不過最近發現跌左落24GB RAM 試過將d ram掉下位再插都係得24GB RAM

所以應該唔係條RAM有問題 motherboard既插糟冇問題

想問下會係因乜搞到d RAM降左

宜家用緊Windows 10 64 Bit 所以都唔會係Windows問題

唔該各位大神
8GB ram
部主機用左幾年
依加成日開機磁碟100%之後lag死
想upgrade下不過唔知係咪換個ssd就冇問題
基本上食到雞就得
8GB ram
部主機用左幾年
基本上食到雞就得

加ram ssd
8GB ram
部主機用左幾年
基本上食到雞就得

加ram ssd

筆直1000樓下 可以有咩選擇
8GB ram
部主機用左幾年
基本上食到雞就得

加ram ssd

筆直1000樓下 可以有咩選擇

睇緊samsung 850 EVO SSD 250GB
6百幾蚊

之後開個工作管理員

就跌翻落1%

關左又上翻去

有冇巴打知咩事?

Intel® Pentium® Kabylake G4560
MSI H110M PRO-VD PLUS
Crucial 8GB (1 x 8GB) DDR4 2133MHz CL15
Gigabyte GeForce® GTX 1050 D5 2GB GDDR5
Kingston SSDNow UV400 Series 240GB SATA 3
Corsair VS Series™ VS450 450W

參考完悠二list
如果平砌只係用黎打LOL(開高效)+睇下twitch 咁樣夠唔夠做?
或者有冇地方可以再cut?張display會唔會太晒
新手屌細力D
CPU: AMD RYZEN R5 1600
MB: Gigabyte GA-AB350-GAMING 3

配邊隻牌子RAM好?
RAM:
G.Skill DDR4 Aegis Gaming Series 3000MHz 2x8GB /
Adata XPG Dazzle 8Gx2 3000 MHz DDR4 RGB LED
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞