硬件撚討論硬件知識、砌機list、解答問題集中帖(64)

1001 回覆
9 Like 6 Dislike
想問吓 4790k二手價大約幾多咗右? 同埋用緊h97可唔可以oc? thanks
想問吓 4790k二手價大約幾多咗右? 同埋用緊h97可唔可以oc? thanks

h97唔超得
今日晏晝開始部機就間歇性藍畫面reboot
1A 1E 3B 都出過
試過洗機都會hang; 張wifi 卡會突然detect唔到; windows 個aero effect突然無左變返實色; windows d updates成日都失敗
有無巴打知道似係咩出左事?

cpu: i5 (ivy bridge)
MB: msi (唔記得)
ssd: klevv 240gb
hdd: wd blue 1tb
Ram: kingston 4gb x2 gskill 8gb x2
display card: 1060 6gb
power supply: CM gx II pro 550 w

windows 用緊老正定係老翻呀

老翻 會關事?

買條正版key 再試咪知

h97唔超得

咁係咪用non-k比較好?

h97唔超得

應該咁講
又唔係完全唔超得
有少少特殊H97可以有 倍頻比你超
但大多都無
無就要超外頻
但都唔會超得高 因為塊MB設計原意唔係比你超

h97唔超得

又唔會 k同non-k
預設都唔同 就算唔超得K都有(2核?)最高4.4
non-k得4.0
3k budget
執相用
唔洗買hdd,ssd
I5定R5? R5 1600加埋display應該會爆budget, 但1400會唔會唔伏
最衰仲未有ryzen APU

純執相唔洗display啦
Intel 8600k夠打 有budget 可以上8700/k
反正lightroom多核支援勁廢
imac pro一定好撚貴
用i9 cpu + vega 56/64
試過洗機都會hang; 張wifi 卡會突然detect唔到; windows 個aero effect突然無左變返實色; windows d updates成日都失敗

Ram: kingston 4gb x2 gskill 8gb x2
power supply: CM gx II pro 550 w

老翻 會關事?

老翻
清完塵換埋散熱膏(之後我唔裝HDD住因為入面有資料要比人,不過我Windows係裝係ssd既)
跟住佢話new cpu is installed
跟住就入咗bios,發現d settings變曬做default
咁我自己set返原本setting 然後reboot啦
點知佢係咁自己boot入去bios唔boot入去Windows,試咗好多次reboot都係咁入返bios
其實之前都試過咁不過我reboot過幾次就入得返,但今次真係入唔到Windows
點解會咁

老翻 會關事?

老翻

轉返正版再講
有冇人知邊到有得賣
Thermaltake Water 3.0 Series AIO Liquid Cooler AM4 Bracket
Google 左好耐 得未來有 但問佢又話冇
我買左先知睇錯左support AM4 所以要買個Bracker
Intel 6C12T Core i7-8700K Coffee Lake

GIGABYTE Z370 AORUS Gaming 5

GIGABYTE技嘉 AORUS GeForce GTX1080Ti Xtreme Edition 11G GDDR5 三風扇顯示卡 (GV-N108TAORUS X-11GD)

CORSAIR Vengeance RGB 16GB (2 x 8GB) 288-Pin DDR4 SDRAM DDR4 3000 (PC4 24000) Desktop Memory Model CMR16GX4M2C3000C16

Samsung PM961 256GB M.2 2280 MZVLW256HEHP-00000 PCIe 3.0 x4, NVMe SSD 固態硬碟

Cooler Master V650 (Modular 模組) 650W 80Plus Gold Cable Management 火牛(RS-650-AFBA-G1-UK)

Cooler Master MasterLiquid Pro 240 Liquid

Sharkoon TG5-Red 黑色紅光風扇(Red Fan) USB3.0 ATX Case

呢條list有無問題?如果無就去出機了
Intel 6C12T Core i7-8700K Coffee Lake

GIGABYTE Z370 AORUS Gaming 5

GIGABYTE技嘉 AORUS GeForce GTX1080Ti Xtreme Edition 11G GDDR5 三風扇顯示卡 (GV-N108TAORUS X-11GD)

CORSAIR Vengeance RGB 16GB (2 x 8GB) 288-Pin DDR4 SDRAM DDR4 3000 (PC4 24000) Desktop Memory Model CMR16GX4M2C3000C16

Samsung PM961 256GB M.2 2280 MZVLW256HEHP-00000 PCIe 3.0 x4, NVMe SSD 固態硬碟

Cooler Master V650 (Modular 模組) 650W 80Plus Gold Cable Management 火牛(RS-650-AFBA-G1-UK)

Cooler Master MasterLiquid Pro 240 Liquid

Sharkoon TG5-Red 黑色紅光風扇(Red Fan) USB3.0 ATX Case

呢條list有無問題?如果無就去出機了

AIO 轉nzxt x52/x62
幫襯左法奧買D零件
選左1~3日工作天送貨, 8號1點PM同一間銀行過數
而加都仲未出貨, 希望聽日有, 明明已經唔洗砌

其實佬二好快射

打錯,工商區好快手,聽日有機會到

今朝打左去問
原來直頭MISS左我張單
唔打去問真係等到佛誕都收唔到

h97唔超得

又唔會 k同non-k
non-k得4.0

計all core turbo

4790k 4.2ghz

4790 3.8ghz

h97唔超得

又唔會 k同non-k
non-k得4.0

計all core turbo

4790k 4.2ghz

4790 3.8ghz

K又好non-k又好
你搵到人放,個價又啱先算啦
GTX 1080有邊張性價比高?
GTX 1080有邊張性價比高?

Gaming x

請問條RAM需唔需要行3000or3200or3400 mhz 新手無知一問

請問條RAM需唔需要行3000or3200or3400 mhz 新手無知一問

zotec
1070ti
mini

zotec
1070ti
mini

仲要頭已側

zotec
1070ti
mini

仲要頭已側

條list邊到黎
btw 我個頭

zotec
1070ti
mini

仲要頭已側

條list邊到黎
btw 我個頭

中央x. 張圖嘅問題sorry
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞