硬件撚討論硬件知識、砌機list、解答問題集中帖(64)

1001 回覆
9 Like 6 Dislike
2014年4月(好似係)
買左個B85M Pro4 + Xeon E5 CPU
仲記得個火牛當時買咗番嚟一年幾就壞
2015年嗰陣拎去保養之後發現網上劣評如潮
之後直接買左個10年保嘅 corsair 550W 火牛

張 display card 就 970X windforce

咁重點嚟喇

如果冇記錯CPU應該過咗保
同時琴晚唔知係咪涷得滯

POST響咗5下

咁係咪可以CPU連底版換住先用多排

如果個case係枱大約一米高跌左落地
入面會唔會爛哂D件
其實想玩SLI 係咪張DISPLAY CARD 一定要用公版?
同埋MATX 機箱有冇可能玩到?
唔想咁大座野放係度
其實想玩SLI 係咪張DISPLAY CARD 一定要用公版?
唔想咁大座野放係度

唔洗一定公版 只係公版係用渦輪可以直接吹熱氣出機箱外面
MATX可以 睇有無support
唔想咁大座野放係度

唔一定,所有support SLI嘅卡,無論由任何一間廠出都得
準確啲講唔係叫MATX機箱架,如果你想講mid tower,即係裝到either atx or matx嘅機箱,只要夠闊裝得落SLI bridge就得(通常都得
唔想咁大座野放係度

唔一定要公版

SLi 板好多都係 ATX 板,MATX 裝得落塊板理論上冇問題,同你無視個散熱都冇問題

最後係苦主提提你回頭是岸,買張 Ti 好過你 SLi,SLi 用黎睇的,唔係mv黎用的,除非你係完夢
CPU - Intel Core Coffee Lake i7-8700K
Motherboard - Gigabyte Z370 HD3P
RAM - ADATA XPG Z1 (2 x 8GB) DDR4 3200 Mhz C16
Display Card - Gigabyte GeForce GTX 1080 Ti AORUS XTREME 11GB GDDR5X
HDD - Toshiba DT01ACA300 3TB 7200rpm 3.5
SSD - 256GB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
PSU - AcBel i90M Power Series i90M-700 700W
Case - Phanteks Eclipse P400S Window ATX — Glacier White
Cooler - Noctua NH-D15

咁樣得唔得? 如果無問題就出機

洗唔洗2皮
點解D人仲會為左PUBG 砌部機, 用錢買個外掛好過啦. 呢家周街都外掛, 點玩姐
點解D人仲會為左PUBG 砌部機, 用錢買個外掛好過啦. 呢家周街都外掛, 點玩姐

點解你要黎呢到講廢話
有時都唔明啲FPS Game e.g PUBG
明明低效睇野仲多左點解隻Game要整啲咩高效咩極致遮住自己睇野
唔想咁大座野放係度

唔一定要公版

SLi 板好多都係 ATX 板,MATX 裝得落塊板理論上冇問題,同你無視個散熱都冇問題

最後係苦主提提你回頭是岸,買張 Ti 好過你 SLi,SLi 用黎睇的,唔係mv黎用的,除非你係完夢

唔該晒上面咁多位巴打抽空解答我既問題
最後想問問 無視兩張display card 既散熱會點?會比平時熱好多?
而家一個displaycard 打機最高去到70度 唔知兩張會點
誠心想問
用緊i54460 8gb ram
想加條4gb得唔得...
ps 唔同牌子
諗住搬部電腦入房, 度過應該要買條長6米既lan 線
想問下係咪條條差唔多, 落SSP求其執一條就得, 有無巴打有推薦邊間買好啲?
PS 屋企得100mb, cat5都夠

感謝
想問下係咪條條差唔多, 落SSP求其執一條就得, 有無巴打有推薦邊間買好啲?

感謝

唔諗住升1G就求尻其
CPU Ryzen 5
RAM Adata XPG Dazzle 8Gx2 3000 MHz DDR4
夾唔夾到底板MSI B250M BAZOOKA M.ATX

感謝

唔諗住升1G就求尻其

thanks
請問i7-6700k 放唔可以用洛z370到??

唔得

剩放落去ok
CPU Ryzen 5
RAM Adata XPG Dazzle 8Gx2 3000 MHz DDR4
夾唔夾到底板MSI B250M BAZOOKA M.ATX

夾到 唔著機

唔得

感謝
究竟出1050TI好定1060 3GB好
好難揀
https://www.ebay.com.hk/itm/MSI-OPTIX-G24C-24-inch-3-000-1-1ms-DVI-HDMI-DisplayPort-LED-LCD-Monitor/322593899376?hash=item4b1c184370:g:misAAOSwf~9ZakqX

隻msi mon終於運到黎屋企
開頭插之前條hdmi唔知壞乜行得120hz原來要用佢比果條display port線先行到144
究竟出1050TI好定1060 3GB好
好難揀

一定係1060 3GB
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞