硬件撚討論硬件知識、砌機list、解答問題集中帖(64)

1001 回覆
9 Like 6 Dislike
新手見到呢個機箱 前面風扇個位好不安

https://youtu.be/92WqC95d-L0?t=458

P8 機箱 我用緊啵
不過就爆過一次玻璃
食雞的朋友更新左未
大家可唔可幫我睇下有無中伏

砌機佬開價6200,我俾左200蚊訂金

cpu : intel i5 7500
底版 : gigatybe h110m h
ram : cthc 16gb ddr4 ram 2400
ssd : silcom power 240gb ssd
hdd : Toshiba 1tb sata
diplay card : palit gefore gtx 1060 6gb
火牛 : gtr power com 530w
中形箱

新手上路我問過幾間價間間呢個規格都開6700,得呢間開6200
我想我問得太遲,但都想問問呢張list 有伏嗎? 6200會唔會俾人水左

真心求意見,感謝大家

你6200不如砌amd...
黎緊幾年amd都維持am4架構
你第時要upgrade又方便啲
你上悠二搵條6000list 點都好過呢條...
gtr 牛 我真係無眼睇

唉屌,我比較擔心隻gtr
可唔可以講下佢點樣伏法

o, fuck. 查左資料gtr 爆過炸
火牛大家有無平靚正推介,我下晝去屌柒佢

btw, i5 7500 有咩問題,因為我睇番問左6 7間鋪都係俾呢粒u 我

第八代都出左
幫人清舊貨

真心建議你撻訂,$200 當跌咗
照買又會唔知邊度陰你
Ryzen r5 1600 + 1060 6gb
比多$1000變成
Ryzen r5 1600 + 1070 8gb
值唔值得?
比多$1000變成
值唔值得?

ok
比多$1000變成
值唔值得?

比多$1000變成
值唔值得?

換牛
呢家用緊 H97 Gaming 3
如果想加隻 250gb m.2 有咩好選擇
同埋我塊板係咪行唔到gen3x4

食草中

利申:z97 Gaming 3用家
比多$1000變成
值唔值得?

換牛

Antec Neoeco II Series NEO-ECO2-550 550W
呢隻火牛夠唔夠?
巴打們,我用緊ATX 版,用緊onboard display, 有兩個hard disk, 有無超細機箱推薦?類似下面果啲,但佢唔support 2個hard disk,求各位幫幫手

http://www.jonsbo.com/en/products_31_1.html
想幫條女升級 筆直3K內 巴打幫下眼點搞最好

CPU AMD 740 x4
Motherboard FM2A75M Pro4+
RAM 4GB DDR3 x2
Display Card 970

換機

咁我直接換埋ddr4

970可留
有冇人更新*** sm961 driver ?有bug

3同400系有乜唔同?

支援ram頻率更大?

我都想知
明明300系列高,中,低階都有齊
又支援ryzen ryzen+ ryzen2
個分別應該唔會只係得支援ram頻率更大?

一來ram現家貴到咁
二來買咁貴不如用黎升級cpu或gpu
定300系列真係達唔到amd原本既要求?

amd想底板生產商有心整好D既底板
咪每年更新底板(但承諾到2020前不換am4 接口)
你有自由選擇不更新新底板 上ryzen2
但到時有新功能 更多io 高頻ram 可能不支援舊底板
400系底板只是改善下300系底板缺點

充下
400系底板既ram超頻會比300系好
到時會針對io部分同同時支援thunderbolt
當然cpu oc也一樣。
特別是b450對比b350 有大改變
後期型x370不用換x470

似內部人士
聽講ryzen +首輪仲平過ryzen 首輪
1080 8G係咪買唔過
1080 8G係咪買唔過

自膠睇錯有11G
sharkoon DG7000個機箱風扇點拆?
d螺絲緊到仆街
仲諗住拆落黎上油

支援ram頻率更大?

我都想知
明明300系列高,中,低階都有齊
又支援ryzen ryzen+ ryzen2
個分別應該唔會只係得支援ram頻率更大?

一來ram現家貴到咁
二來買咁貴不如用黎升級cpu或gpu
定300系列真係達唔到amd原本既要求?

amd想底板生產商有心整好D既底板
咪每年更新底板(但承諾到2020前不換am4 接口)
你有自由選擇不更新新底板 上ryzen2
但到時有新功能 更多io 高頻ram 可能不支援舊底板
400系底板只是改善下300系底板缺點

充下
400系底板既ram超頻會比300系好
到時會針對io部分同同時支援thunderbolt
當然cpu oc也一樣。
特別是b450對比b350 有大改變
後期型x370不用換x470

似內部人士
聽講ryzen +首輪仲平過ryzen 首輪

同一代ryzen差不多價格 但到zen2另計
用緊ssd做系統 hdd做存儲
想知點解我可以同時有兩個window可以比我選擇用
一開機f12可選boot邊個系統
有冇得合併埋一齊?
有冇得合併埋一齊?

你check 下係咪裝左兩個windows?
合併埋一齊想變windows20?
有冇得合併埋一齊?

windows20 廢多倍
有冇得合併埋一齊?

windows可行sli
有冇得合併埋一齊?

windows可行sli

巴打們點睇呢set組合
I7 7770加gtx1060 16gb ram
5000幾蚊
巴打們點睇呢set組合
I7 7770加gtx1060 16gb ram
5000幾蚊

【我剁手都要买的宝贝(攀升兄弟i7 7700/GTX1060台式吃鸡电脑主机全套DIY高端游戏组装机),快来和我一起瓜分红I包】http://m.tb.cn/h.BFE7b0 点击链接,再选择浏览器打开;或复制这条信息¥HBfA0jIsqXd¥后打开👉手淘👈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞