硬件撚討論硬件知識、砌機list、解答問題集中帖(64)

1001 回覆
9 Like 6 Dislike
gtx 卡保養係咪要有返買果張單先得
CPU - Intel Core Coffee Lake i7-8700K
Motherboard - Gigabyte Z370 HD3P
RAM - ADATA XPG Z1 (2 x 8GB) DDR4 3200 Mhz C16
Display Card - Gigabyte GeForce GTX 1080 Ti AORUS XTREME 11GB GDDR5X
HDD - Toshiba DT01ACA300 3TB 7200rpm 3.5
SSD - 256GB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
PSU - AcBel i90M Power Series i90M-700 700W
Case - Phanteks Eclipse P400S Window ATX — Glacier White
Cooler - Noctua NH-D15

咁樣得唔得? 如果無問題就出機
點解個個都想pubg開高效
明明個個選手都主要全low
其實有冇可能5000蚊內可以砌到玩到pubg medium 以上 自己搵左好耐都好似一定要gtx 1050/ 8gb ram /i5 以上 加埋其他野都六七千 起跳 利申窮學生

等到新年攞埋利是錢先砌啦

假期做parttime

窮人生仔正仆街

5000買二手貨應該得 不過仲要中效

我用梗1080TI都喺玩全低咋喎
由CS1.5個年代已經習慣咗competitive 一定開全低

我1080ti除左抗鋸齒同紋理 其他都係最低 根本d無用既設定開黎只會降低效能

pubg呢d垃圾game
開乜高效呀

假期做parttime

窮人生仔正仆街

由CS1.5個年代已經習慣咗competitive 一定開全低

我1080ti除左抗鋸齒同紋理 其他都係最低 根本d無用既設定開黎只會降低效能

開乜高效呀

開左同唔開fps都夠120以上 所以開了

假期做parttime

窮人生仔正仆街

開乜高效呀

為左pubg高開效出咁貴 曬氣
玩其他大作就話姐

窮人生仔正仆街

開乜高效呀

玩其他大作就話姐

有錢咪買貴卡 無錢咪將就下 好簡單姐

開乜高效呀

玩其他大作就話姐

見到d人幾千蚊, 又學生哥, 又應該無返工
算啦屌

開乜高效呀

玩其他大作就話姐

算啦屌

巴打們幫我睇下上面條list
8700k 用 x hero定z370f 好?

開乜高效呀

玩其他大作就話姐

算啦屌

開高又唔用場場食雞 無錢將就下啦

想問下轉左n 卡之後每次關機/重新開機都出現,可以點搞?

window10

window10

洗機
And 同nvidia嘅顯示卡比較
啲台灣人話amd卡出啲色靚啲/鮮豔啲,nvidia嘅卡就效能型/細節靚啲
係咪真?

圖片編輯係咪用amd卡好啲,玩machine learning就nvidia嘅CUDA好啲?

有錯請唔好屌得太大力

MON重要D, 色呢D野可以TUNE

on9之說
其實有冇可能5000蚊內可以砌到玩到pubg medium 以上 自己搵左好耐都好似一定要gtx 1050/ 8gb ram /i5 以上 加埋其他野都六七千 起跳 利申窮學生

假期做parttime

窮人生仔正仆街

pubg邊忽competitive 普通娛樂咋

假期做parttime

窮人生仔正仆街

competitive唔一定要有大型比賽㗎喎

假期做parttime

窮人生仔正仆街

PUBG根本場場都係比賽嚟

公平起手個d就competitive
pubg根本有部分好講運 有d人一開始就有鏡 有d成場都冇
外掛又多 咁都competitive ?消閒就得
csgo ow 呢d先叫competitive
pubg 某玩法都算係既
自己開場5v5 ,8v8

假期做parttime

窮人生仔正仆街

PUBG根本場場都係比賽嚟

公平起手個d就competitive
pubg根本有部分好講運 有d人一開始就有鏡 有d成場都冇
外掛又多 咁都competitive ?消閒就得
csgo ow 呢d先叫competitive

爐石抽卡都有運氣啦, 一樣係esport
想問下 i5 8600K 評價如何?
本來想出i5 8400,鋪頭話無貨
用緊ssd pm961 裝左官方evo 960個DRIVER但係得ver 2.0

上網搵到最新更新 用 裝置管理員 手動揀檔案更新又冇反應

禁完係內容睇都係2.0個版本

pm961係咪冇得更新 ?
2014年4月(好似係)
買左個B85M Pro4 + Xeon E5 CPU
仲記得個火牛當時買咗番嚟一年幾就壞
2015年嗰陣拎去保養之後發現網上劣評如潮
之後直接買左個10年保嘅 corsair 550W 火牛

張 display card 就 970X windforce

咁重點嚟喇

如果冇記錯CPU應該過咗保
同時琴晚唔知係咪涷得滯

POST響咗5下

咁係咪可以CPU連底版換住先用多排
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞