硬件撚討論硬件知識、砌機list、解答問題集中帖(64)

1001 回覆
9 Like 6 Dislike
newegg 宜家可以送香港 巴打點睇
可以好耐
好似抵過出腦場買
newegg 宜家可以送香港 巴打點睇
可以好耐
好似抵過出腦場買

其實咪差唔多
除非大特價
打PUBG跳傘會自己熄機

跳個時CPU係53度 顯示卡係60度
但每次跳都係會成部機熄左
究竟係咩問題

另外想求條7千LIST 打到PUBG中高效 順

睇左悠二條7500 LIST:
CPU AMD RYZEN R5 1600
Motherboard ASUS TUF B350M-PLUS Gaming
RAM ADATA XPG Z1 (2 x 8GB) DDR4 3000 Mhz C16
Display Card ASUS GeForce® DUAL GTX 1060 OC Edition 3GB GDDR5
HDD WD Blue WD10EZEX 1TB 7200RPM 3.5
SSD Samsung PM961 Polaris 256GB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
PSU Antec Neoeco II Series NEO-ECO2-450 450W
Case Sharkoon V1000 Window Micro-ATX

想走SSD 要個WINDOW 仲有無咩可以改
感謝各位巴打
打PUBG跳傘會自己熄機

跳個時CPU係53度 顯示卡係60度
但每次跳都係會成部機熄左
究竟係咩問題

另外想求條7千LIST 打到PUBG中高效 順

睇左悠二條7500 LIST:
CPU AMD RYZEN R5 1600
Motherboard ASUS TUF B350M-PLUS Gaming
RAM ADATA XPG Z1 (2 x 8GB) DDR4 3000 Mhz C16
Display Card ASUS GeForce® DUAL GTX 1060 OC Edition 3GB GDDR5
HDD WD Blue WD10EZEX 1TB 7200RPM 3.5
SSD Samsung PM961 Polaris 256GB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
PSU Antec Neoeco II Series NEO-ECO2-450 450W
Case Sharkoon V1000 Window Micro-ATX

想走SSD 要個WINDOW 仲有無咩可以改
感謝各位巴打

講漏左 已經用最低效同無開任何特效
舊機火牛係咩
Cooler Master GX 450/450W(CM Storm Edition) ATX PowerSupply
450W推970
換CORSAIR RM650X
10年保養
第時換機唔洗換火牛
搵多啲錢等9700K
求救
amd ryzen 1600
邊邊位斷咗半枝針,會唔會用唔到

買過粒
求救
amd ryzen 1600
邊邊位斷咗半枝針,會唔會用唔到

買過粒

完全冇希望?
因為係兩日前買架咋
唔該哂巴打
其實係諗住其他件可以慳就慳
cpu 主板 display card就用好少少
所以就變左做咁樣

可以指點下點伏嘛
放落去開機試下
好彩就冇事
唔好彩就串燒
BTW 有冇圖睇
買筆都可以咁貴
窮人未見過世面
你個budget 點用好少少
要用好少少就要比多啲錢
你唔買
你部機出咩事係冇知
單身狗都有單身狗好處
就係大時大節唔洗送禮物比老婆仔女
對ram
請問對ram有乜野問題?
R5 1600 效能同RAM速度成正比
我好驚拆前面個殼出黎 會整鬆d線
有冇玩battlefiled 1 嘅巴打可以指教下
fps drop得太犀利 70-80fps 跌到40-50fps例如起霧,就算冇天氣變化,fps都會突然跌然後持續3-5秒先回少少,但cpu同gpu/ram usage都唔高,gpu長期唔過40%

另一樣嘢,mon冇free sync/g sync,開唔開fps lock喺mon嘅refresh rate都係有嚴重畫面撕裂,multiplay明顯嚴重好多,bf4反而冇乜事而且fps亦唔會鳩drop ,driver亦係最新,background apps熄晒

i5 4460 16gb ram gtx970 4gb win10 1080p全低setting(畫質low去到high,fps都係差唔多跌幅,唔會有太大變化) 所有effect冇開 dx12冇開(開咗未load入game場噤UI所有嘢都delay)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞