硬件撚討論硬件知識、砌機list、解答問題集中帖(64)

1001 回覆
9 Like 6 Dislike
多謝巴打解答
救命 換左個機箱
開機個mon無signal
Usb mouse keyboard 全部冇反應 燈都冇
試過拔display card ram hdd 都唔得
係咪姐係 cpu 底版出事
搞左勁耐都唔知咩事 好很頹
求打救

底板有燈 風扇全部都冇問題

推一個 求支援
咁又唔會

不過尋日忽然記起早排用爛咗太座喺飛機上買個支有水晶粒粒喺筆頭支筆

咪去montblanc 諗住買過支俾佢

初初想買支二三千就算,但揀落呢支最靚,咁就六千 個度d筆上萬都等閒

我無晒budget上1080ti sli了

本身預放1080 兩張,再入兩張1080 ti計過補5-6千就夠
好老公
pubg 1060 3g/6g同1070分別差幾多? 同埋換老母板洗唔洗重裝埋windows?
ching原本放咭會去邊度放?
呢度都有人接啦

我放嘢不嬲割喉價
即係只係隻牛唔夠力推張顯示卡 換左就可以
唔該曬巴打 又可以慳返筆
你唔買
你部機出咩事係冇知
咁又唔會

不過尋日忽然記起早排用爛咗太座喺飛機上買個支有水晶粒粒喺筆頭支筆

咪去montblanc 諗住買過支俾佢

初初想買支二三千就算,但揀落呢支最靚,咁就六千 個度d筆上萬都等閒

我無晒budget上1080ti sli了

本身預放1080 兩張,再入兩張1080 ti計過補5-6千就夠
ching原本放咭會去邊度放?
呢度都有人接啦

我放嘢不嬲割喉價

Youtube 打pubg 1060 1070 fps
最好重裝
新手求問打機LIST

(FROM 悠二site - 9,000 打機LIST)

CPU AMD RYZEN R5 1600
Motherboard ASUS TUF B350M-PLUS Gaming
RAM ADATA XPG Z1 (2 x 8GB) DDR4 3000 Mhz C16
Display Card Gigabyte GeForce® GTX 1070 WINDFORCE 8GB GDDR5
HDD WD Blue WD10EZEX 1TB 7200RPM 3.5
SSD Samsung PM961 Polaris 256GB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
PSU Antec Neoeco II Series NEO-ECO2-550 550W
Case Sharkoon V1000 Window Micro-ATX

自己有一張年頭先買既

GALAX GTX 1070 DISPLAY CARD 同埋 256GB SSD

所以呢兩樣都唔打算買新住

BUDGET 都係 7-8000 左右 我估減返張DISPLAY同SSD應該差唔多?

用途都係打單機GAME

反而我想知 我自己拎住DISPLAY CARD同埋 SSD去 有無地方會一樣幫我砌
想問下以下條list 有冇咩要改
主要打機pubg gta bf1 想開到高效
有時都會剪下片咁
moon 暫時用緊1080P, 不過遲D 可能會轉2k or 4k moon
case想用細D 既matx箱
HDD 舊機有個toshiba 3TB
budget 大約 10k

CPU AMD RYZEN R5 1600
Motherboard ASUS TUF B350M-PLUS Gaming
RAM ADATA XPG Z1 (2 x 8GB) DDR4 3000 Mhz C16
Display Card Gigabyte GeForce® GTX 1080 AORUS 11GBPS 8GB GDDR5X
SSD Crucial MX300 525GB
PSU AcBel i90M Power Series i90M-600 600W
Case Sharkoon V1000 Window Micro-ATX

唔該哂巴打
cpu : Intel 6C12T Core i7-8700K Coffee Lake
底版 : ASUS ROG STRIX Z370F-GAMING
display card : ASUS華碩 ROG STRIX-GTX1080TI-O11G-GAMING OC EDITION
ram : Kingston HyperX Predator HX430C15PB3K2/32 DDR4 3000MHz 32GB Kit (2x16GB) 連黑色散熱片
ssd : Samsung 960 PRO M.2 2280 MZ-V6P512 512GB PCIe 3.0 x4, NVMe 1.2 SSD 固態硬碟
hdd : Seagate BarraCuda 3TB ST3000DM008 SATA3 6Gb/s /64MB Cache HDD
psu : CORSAIR RM650X CMPSU-RM650X (Full Modular 全模組) 650W 80Plus Gold Cable Management 火牛
cpu cooler : Corsair Hydro Series H110i (CO-WC-H110i) Liquid CPU Cooler 水冷散熱器

請問咁砌會唔會有問題?
死雞
唔明
CPU Intel® Pentium™ Kabylake G4560
Motherboard Gigabyte GA-H110M-S2H
RAM G.Skill Value Select Series 8GB (1 x 8GB) DDR4 2400MHz C15 F4-2400C15S-8GNT
Display Card Gigabyte GeForce® GTX 1050Ti D5 4GB GDDR5
HDD WD Blue WD10EZEX 1TB 7200RPM 3.5
PSU Antec Neoeco II Series NEO-ECO2-450 450W
Case Sharkoon VS4-V ATX

請問各位呢張悠二3500 list,我見成張實際要4千左右,想問下有冇得轉d 野落番3500左右,但又想keep cpu同display card

定再唔要呢張display card,down grade 轉另一張,因為都有打機但好少,都係最多吃雞/online game唔大需求。

同埋睇過3000個張實際都係差200左右,都要3800

求各位幫手搞搞張list,如果有得搞嘅話

原來係SEAGATE
仲以為D配搭有問題
GT1030
想問下window 10邊到買會平啲, 我見window 個網得下載版, 唔識用
另外呢個錯誤code "0xC00000E" 會唔會關硬件事, 因為我洗左兩次機, 都係有時彈呢個code 出黎, 可以點做
急問 機箱後面個把風扇 對住cpu個把
係咪機箱後面出風
機入面冇風 定調轉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞