硬件撚討論硬件知識、砌機list、解答問題集中帖(64)

1001 回覆
9 Like 6 Dislike
其實有冇可能5000蚊內可以砌到玩到pubg medium 以上 自己搵左好耐都好似一定要gtx 1050/ 8gb ram /i5 以上 加埋其他野都六七千 起跳 利申窮學生
Cpu用緊1800x無超頻
點解我cpu 電壓set 1.35v
但係Bios睇核心電壓上到1.46v

入bios睇會full load既
正常用Aida 64 or cpuz 睇

問完漢科都話唔知咩事
我用aida 64 同cpuz睇有時都會睇到上1.5v 一𣊬間降回

cpu oc到咩頻率?

無oc

bios更新左?
電源有冇選擇高性能or ryzen 平衡模式?
如果2樣有做 即是cpu auto行緊 不用怕

係更新左
Windows電源只係平衡
無set高效能

試更新amd am4 chipset driver 用ryzen 平衡電源模式
其實有冇可能5000蚊內可以砌到玩到pubg medium 以上 自己搵左好耐都好似一定要gtx 1050/ 8gb ram /i5 以上 加埋其他野都六七千 起跳 利申窮學生

GTX1050玩PUBG已經開到mEDIUM?
我都係諗住LOW

等到新年攞埋利是錢先砌啦

假期做parttime

假期做parttime

窮人生仔正仆街

5000買二手貨應該得 不過仲要中效

Test ser可能得

儲多陣錢囉 砌部廢打一排 點解唔砌部好打耐啲

ddr3年代就得

1050中效得咩?
利申:留名學野

假期做parttime

窮人生仔正仆街

我用梗1080TI都喺玩全低咋喎
由CS1.5個年代已經習慣咗competitive 一定開全低

ddr3年代就得

1050中效得咩?

上youtube 見過有人用1050上medium 不過好似得30/40fps

ddr3年代就得

1050中效得咩?

上youtube 見過有人用1050上medium 不過好似得30/40fps

佢又無要求幾多fps
1tb ssd 大家有乜心水?
ssd docking 有冇推介??

我幾年前砌機, 我記得底板都係講緊5-600$ , DDR3 D RAM 都係3-400 有8GB. 早排見個FD 砌左部INTEL I7, 底板要成千, 1條8GB RAM 又要成千. 之前就話有得主力放錢係display /cpu到. 呢家分分鐘其他野都好似貴過哂
利申:幾年都冇砌過機 ,好多野冇跟到

假期做parttime

窮人生仔正仆街

我用梗1080TI都喺玩全低咋喎
由CS1.5個年代已經習慣咗competitive 一定開全低

我1080ti除左抗鋸齒同紋理 其他都係最低 根本d無用既設定開黎只會降低效能
話說呢 我琴日就去海鮮舫買部ds218+
咁去到我唔記得左原來佢地EPS要收多1%
咁都廿幾三十蚊 所以不如拎轉錢再去買啦
到再去個陣 個店員就同我講

: 店員
: 我

: 呀 頭先唔記得提提你 我地有最後一部加左ram既ds218+ 你要唔要
因為好多客反映話ram唔夠快 咁我地老細就買左批ram加入去 咁就加$150

: 唔洗啦 我可能之反要加都係自己買ram加

: 因為最後一部喇 d ram 無得買

: 唔洗lu 唔該晒

咁我都唔再比咩反應佢
最後我地係買左原版 無比佢改野個一部
但拎返屋企個陣諗唔係加ram買ddr3l notebook ram就加到喇咩
個個店員咁講真係荀野益我定咩用意呢
我仲猜測緊個部係因為拆過or有問題d客換過先想快快手散左佢
早知比多幾舊去買返漢科保既好過
8700k 用 x hero定z370f 好?
想問下而家邊度買ram同ssd最平?

price.com.hk
gtx 卡保養係咪要有返買果脈張單先得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞