硬件撚討論硬件知識、砌機list、解答問題集中帖(64)

1001 回覆
9 Like 6 Dislike
2014年4月(好似係)
買左個B85M Pro4 + Xeon E5 CPU
仲記得個火牛當時買咗番嚟一年幾就壞
2015年嗰陣拎去保養之後發現網上劣評如潮
之後直接買左個10年保嘅 corsair 550W 火牛

張 display card 就 970X windforce

咁重點嚟喇

如果冇記錯CPU應該過咗保
同時琴晚唔知係咪涷得滯

POST響咗5下

咁係咪可以CPU連底版換住先用多排

係咪可以砍掉重練

坐咗太耐而家先出嚟
底版個 socket 啱係咪都要支援到 CPU 先用到

呢個 case
換 CPU 係咪得 display card 機箱火牛風扇可以保留到
臨新年未有多餘錢住
上年仲買咗個 DDR3 RAM

仲有打機買 gaming 好定 windforce 好
除咗打機仲會搞其他 grahpics 嘢

求各位指教
AMD RYZEN R5 1600
Gigabyte GA-AB350M-GAMING 3
ADATA XPG Z1 (1 x 8GB) DDR4 3000 Mhz C16
MSI GTX-1060 6gb
WD Blue WD10EZEX 1TB 7200RPM 3.5
Antec Neoeco II Series NEO-ECO2-450 450W
Sharkoon V1000 Window Micro-ATX

除左張卡同ssd 全部跟悠二
求評

加多條ram同ssd
點解D人仲會為左PUBG 砌部機, 用錢買個外掛好過啦. 呢家周街都外掛, 點玩姐

點解你要黎呢到講廢話

唔係廢話, 係事實
巴打們
細佬聖誕節想換部電腦
原本已經諗好哂換咩
但係見到gigabyte 底板同adata ram有聖誕bundle價
對ram平 但係冇用過gigabyte
你地覺得佢地啲底板如何?
個 bundle價又點睇?
https://hk.xfastest.com/4280/christmas_promotion_adata-ram_gigabyte-z370/
ADATA XPG Z1 (1 x 8GB) DDR4 3000 Mhz C16
WD Blue WD10EZEX 1TB 7200RPM 3.5
Antec Neoeco II Series NEO-ECO2-450 450W
Sharkoon V1000 Window Micro-ATX

求評

冇左ssd?
上550W

冇需要550W
450W夠做
見講開機箱
想問下Sharkoon TG5 好唔好?
想玩燈同第時加多張display玩下sli

好 六七百蚊前面有三個風扇 遲下升級做交通燈
利申:用家

行sli夠唔夠位放

求評

冇左ssd?
上550W

冇需要550W
450W夠做

牛轉450w
其他大致上都無野變?
CPU:I5 4440
底板:B85M-HD3
RAMDR3 1600 8GB
DISPLAY卡:GTX-650Ti
harddisk:HDD 1tb
5-6年前砌既平價機
想問下想玩pubg最低要求既話要換d咩好

換卡就ok 我未換機之前同你一樣 不過卡係1060

1060既3gb?邊隻好

最好當然6gb 有錢其實最好1070

遲下換u 板 ram可以用盡張1070

ok thanks
我再格下價睇下夠唔夠筆直先

加多少少有1080

再加多少少有1080ti
就黎聖誕想買啲嘢送比自己
而家部機用緊7700k, 1070同8GB 2400 Ram
應該升級邊part比較好?
利申 用緊2k 月亮 玩MMORPG比較多
筆值5000樓下

加多條ram
見講開機箱
想問下Sharkoon TG5 好唔好?
想玩燈同第時加多張display玩下sli

好 六七百蚊前面有三個風扇 遲下升級做交通燈
利申:用家

行sli夠唔夠位放

我行單卡
但SLI就咁睇就應該有位 你上網睇下詳細資料
而家部機用緊7700k, 1070同8GB 2400 Ram
筆值5000樓下

加多條ram

買多張1070行SLI有無得諗?
筆值5000樓下

加多條ram

賣左張1070.買個張1080ti
筆值5000樓下

加多條ram

你又啱
想問display card 果到呢
MSI geforce gtx 1060 gaming x6g

MSI geforce gtx 1060 gaming vr x6g
有d咩分別?

我電腦白痴唔識分
其實玩mmorpg. Cpu用ryzen 定 8700k好?
CPU AMD Ryzen 5 1600
Motherboard MSI B350M GAMING PRO
RAM ADATA XPG Z1 (2 x 8GB) DDR4 3000 Mhz C16
Display Card STRIX-GTX1060-6G-GAMING
HDD WD BLUE WD20EZRZ 2TB 5400RPM 3.5
SSD Samsung PM961 Polaris 256GB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
PSU ANTEC NEOECO II SERIES NEO-ECO2-550 550W

有無咩機箱推介 已經無乜budget了
筆值5000樓下

加多條ram

你又啱

2k用1080ti行好浪費喎

仲要用多幾年 啲game越黎越大食 開高啲graphic嗎
想問display card 果到呢
MSI geforce gtx 1060 gaming x6g

MSI geforce gtx 1060 gaming vr x6g
有d咩分別?

我電腦白痴唔識分

display port 數量唔同
用落冇分別
想問如果 Msi Z370M Gaming Pro Ac 跟 i5 8400 會唔會好唔抵,聽人講超頻用Z370會好D,咁我升級埋粒U超埋頻會唔會好D
唔該
其實玩mmorpg. Cpu用ryzen 定 8700k好?

online game一向Intel贏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞