硬件撚討論硬件知識、砌機list、解答問題集中帖(64)

1001 回覆
9 Like 6 Dislike
想問如果 Msi Z370M Gaming Pro Ac 跟 i5 8400 會唔會好唔抵,聽人講超頻用Z370會好D,咁我升級埋粒U超埋頻會唔會好D
唔該

唔超買z板做乜

8gen 要跟 Z板
想問如果 Msi Z370M Gaming Pro Ac 跟 i5 8400 會唔會好唔抵,聽人講超頻用Z370會好D,咁我升級埋粒U超埋頻會唔會好D
唔該

唔超買z板做乜

8gen 要跟 Z板

咁緊係買k版
利申 已脫節

係h b板暫時未出姐
大家有冇關於b450新聞既資料
我搵黎搵去只有ryen +消息
請教一下
4000同2400ram玩mmorpg 嘅分別大唔大

首先你塊板同cpu要穩行4000,ryzen就最高3200啫
睇邊樣先係你部腦嘅bottleneck,mmorpg要計重啲cpu,另外要考慮顯示卡效能
參考咗以上兩樣因素之後,通常ram frequency去到某個位再上就再無分別,因為個limiting factor已經去咗cpu同顯示卡度
請教一下

首先你塊板同cpu要穩行4000,ryzen就最高3200啫
睇邊樣先係你部腦嘅bottleneck,mmorpg要計重啲cpu,另外要考慮顯示卡效能
參考咗以上兩樣因素之後,通常ram frequency去到某個位再上就再無分別,因為個limiting factor已經去咗cpu同顯示卡度

而家用緊7700k, 板就asus z270i
卡就1070, ram得8go 2400
有時打機開地圖個下,聽緊嘅YouTube 會疾左係度

你個case加ram重要過加ram frequency
想請教下 如果買1060 6gb 單風扇同雙風扇有無咩大分別?
想請教下 如果買1060 6gb 單風扇同雙風扇有無咩大分別?

1060有平買平啦

有無咩原因? 屌既細力d

1060有平買平啦

無 因為你無錢
請教一下

就係試過8同16GB都有同樣問題

本來我以為你問緊打機效能所以先跟返啲stats答你 咁嘅情況我就唔知啦

1060有平買平啦

無 因為你無錢

好唔該晒巴打
Sharkoon V1000.終於有廠出到隻令我滿意既300-400蚊價既Micro ATX箱...

有冇官網spec條link?

就係試過8同16GB都有同樣問題

本來我以為你問緊打機效能所以先跟返啲stats答你 咁嘅情況我就唔知啦

所以先問上高頻ram會唔會有幫助

其實你呢個組合嘅bottleneck肯定係ram架啦 上高頻實有benefit
只係唔知解唔解決到你個問題啫
大家有冇關於b450新聞既資料
我搵黎搵去只有ryen +消息

amd 400系底板4月先出
想幫條女升級 筆直3K內 巴打幫下眼點搞最好

CPU AMD 740 x4
Motherboard FM2A75M Pro4+
RAM 4GB DDR3 x2
Display Card 970

儲錢?
想幫條女升級 筆直3K內 巴打幫下眼點搞最好

CPU AMD 740 x4
Motherboard FM2A75M Pro4+
RAM 4GB DDR3 x2
Display Card 970

買ps4
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞