硬件撚討論硬件知識、砌機list、解答問題集中帖(64)

1001 回覆
9 Like 6 Dislike
請問平平地,3500左右,會遊戲但唔要求高,普通steam game ,打下nba 2k,尼張可唔可以?
CPU Intel® Pentium™ Kabylake G4560
Motherboard Gigabyte GA-H110M-S2H
RAM G.Skill Value Select Series 8GB (1 x 8GB) DDR4 2400MHz C15 F4-2400C15S-8GNT
Display Card Gigabyte GeForce® GTX 1050Ti D5 4GB GDDR5
HDD WD Blue WD10EZEX 1TB 7200RPM 3.5
PSU Antec Neoeco II Series NEO-ECO2-450 450W
Case Sharkoon VS4-V ATX

得3500...
WINDOWS都佔三分一價錢
廠機算啦

上youtube 睇下 g4560 1050ti 都玩到幾多 game架
窮人都唔砌得架咩
唔係個個都有錢出到8700k

我仲衰G4560+RX460
咪一樣玩緊全低PUBG
不過只係提下扣Windows錢
得返兩千砌唔到啲乜姐...
如果你用特別方法買Windows就另計
用緊隻NEOECO II 時不時都會有滋滋聲係咪就死
7月先買, 有時好大聲但有時又冇聲
請問平平地,3500左右,會遊戲但唔要求高,普通steam game ,打下nba 2k,尼張可唔可以?
CPU Intel® Pentium™ Kabylake G4560
Motherboard Gigabyte GA-H110M-S2H
RAM G.Skill Value Select Series 8GB (1 x 8GB) DDR4 2400MHz C15 F4-2400C15S-8GNT
Display Card Gigabyte GeForce® GTX 1050Ti D5 4GB GDDR5
HDD WD Blue WD10EZEX 1TB 7200RPM 3.5
PSU Antec Neoeco II Series NEO-ECO2-450 450W

得3500...
廠機算啦

上youtube 睇下 g4560 1050ti 都玩到幾多 game架
窮人都唔砌得架咩

唔該 連窮人砌機資格都冇

得3500...
廠機算啦

窮人都唔砌得架咩

想知玩唔玩到 拎個spec上youtube睇

得3500...
廠機算啦

窮人都唔砌得架咩

想知玩唔玩到 拎個spec上youtube睇

G4560配1050ti
大陸同香港都有人做過測試
香港就飛馬電腦,大陸就極客灣,
$5000內組機玩到pubg,就應該玩到大部分Game
屋企有部N年前既機, 入邊有粒Q6600, 其實係咪成部機 扔得. 如果可以改小小野整到部文書機都好
Gigabyte GeForce® GTX 1070 AORUS 8GB GDDR5
巴打們點睇 google左都唔見有人講
主力PHOTOSHOP 疊相(20張以上), 另外可能試玩下PUBG(未玩過)

CPU AMD RYZEN R5 1600
Motherboard GIGABYTE 技嘉 GA-AB350N-GAMING WIFI
RAM ADATA XPG Z1 (2 x 8GB) DDR4 3000 Mhz C16
Display Card Gigabyte GeForce® GTX 1060 WINDFORCE 3GB GDDR5
SSD Samsung PM961 256GB M.2
HDD WD Blue WD10EZEX 1TB 7200rpm 3.5
Case Sharkoon Zone C10 ITX

個LIST請大家比下意見
另外DISPLAY 3GB夠唔夠用?
火牛都未定, 屋企好似有隻陳年雙核機既COOLER MASTER 牛, 好似都有400W, 但新嘢是否慳電啲?
目標平靚正夠用, 感謝大家

有冇大哥俾下意見
想出年一月買料升級部機,但傳聞ryzen gen 2 Q1 2018出
想出年一月買料升級部機,但傳聞ryzen gen 2 Q1 2018出

q1出 可以等等
Gigabyte GeForce® GTX 1070 AORUS 8GB GDDR5
巴打們點睇 google左都唔見有人講

1070黎講.算係最top個堆
用緊隻NEOECO II 時不時都會有滋滋聲係咪就死
7月先買, 有時好大聲但有時又冇聲

coil whine

冇問題.不過只係有時d電感會有聲.冇影響用途
屋企有部N年前既機, 入邊有粒Q6600, 其實係咪成部機 扔得. 如果可以改小小野整到部文書機都好

部機而家有啲乜?
nVidia GT630 vs intel hd graphics 630

邊張顯卡好d?
屋企有部廢機多咗個獨顯
如果gt630都唔夠內顯好 我掉咗佢
唔係打機 純粹多咗張卡 睇下留唔留底

GT630呢張顯卡係垃圾都不如,拿唔好屌蝗語住,GT冇X真係顯卡唔係顯示卡嚟架
顯示卡即係GTX1050Ti或以上先好過HD630

顯你老母卡咩
走啦

顯卡(GT冇X)俾(支那)狗用
顯示卡(GTX/RX570或以上)俾人用

咁你同啲狗溝通係咪都學啲狗吠?

佢唔洗學
本身喺兩登有個朵叫千早狗
岩岩拆機箱發現隻火牛 strong power supply p4 500w 無6pin線 想問下有無方法4轉6? 定要買過隻火牛?

岩岩拆機箱發現隻火牛 strong power supply p4 500w 無6pin線 想問下有無方法4轉6? 定要買過隻火牛?

4+2? 9up

4+2? 9up

勿認真 陣間爆炸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞