城大O camp點解會勁蝕30萬?學生驚要填氹

838 回覆
425 Like 6 Dislike
我之前見過有件CITY衫係大大隻字寫住城大人成大事 我真係唔知講乜好
其實講咁多廢話做乜
Over budget本身搞手要負全責啦
自己填返條數囉
成個活動你地control
你地管唔好自己埋單好合理

出去睇下個世界有幾大先啦
人唔笑 狗都吠

我出黎撈左咁多年,乜柒活動未搞過?酒店宴會都搞過幾場啦,你大鳩我?

宜家人地講緊三日兩夜啊
唔係你一個幾粒鐘既活動啊

利申 上至幾日幾夜用過千萬 下至幾粒鐘用二十幾萬既活動都掂過

嘩咁撚巴閉,即係好清楚價啦,咁一開始報筆直又會報到under budget咁搞笑?
家下工程呀?跟評估追通脹呀?

利申: 一千萬唔夠我條team半個鐘既turnover,唔洗同我講呢啲。

我隊team半個鐘turnover 過億添

上個月先想補econ,依家就有條team?
精子呀,過億

假膠post都唔識分

AIESEC一問
咁都假膠呀,睇過

好心你啦,你或者真係有機會lead條大team,不過讀完書先啦,依家發白日夢真係無益
本身預算都已經預蝕廿萬,依家蝕多十萬都唔過份姐

一句講曬 自身管理好有問題
不過霖仔加油
我之前見過有件CITY衫係大大隻字寫住城大人成大事 我真係唔知講乜好

依家咪成左

繼續討論

啲日營午營餐費qty 數字咁齊頭?
4百幾人參與要2700件營衣?
屌你老母,其實呢份係乜撚野財政報告嚟㗎
會長你下年不如同會計soc合作下啦 d數真係唔多掂
不過唔知會長下年仲係唔係你

下年唔再係我啦
仲要,呢個係cashflow 定係income expenditure 呀到底

唔交錢就蝕,照咁睇應該係現金流,唔係咩收入支出囉

成間學校都垃撚圾

Hybrid of cash and accrual accounting

城大經濟領先全球

經濟定會計呀ching

City FRS is interesting and inspirational

繼續討論

三日兩夜 每人6件都好合理啫
其實水桶果到係個活動需要用,順便去補充番去應付十幾個camp同埋下年再用。問題所在係理應得到嘅收入少左,同埋過程好多人為因素令多開支大左,自然個虧損就會愈大

第一本身冇機制去收錢同check邊個俾咗錢邊個未俾, 根本就唔合理
第二就算學生會本身有錢, 都唔代表可以咁洗一筆錢喺d每年得ocamp時節先會用到嘅物資
你冇呢啲大膠桶可以諗其他環節
再退而求其次, 如果係得十幾個soc用, 同埋搞ocamp果陣先會有人借, 咁你每次收返少少錢咪得

但先要有大水桶,今年情況係我地要用,但唔夠水桶,同時又有十幾個soc要用,所以先同時買埋

水桶好小事姐我又覺得,最多咪果幾千銀,針著係度做乜,個重點應該係要放返係點樣叫班撚樣比返錢,同點杜絕班唔撚要面既所謂老鬼

水桶係好小事,但已經見到咁多問題
咁其他物資呢?交通呢?不言而喻啦

其實就咁睇數字好難知道所有,交通果到點解會貴左,因為有一堆人遲到,令到成個流程遲左一個鐘,遲左開車又要罰錢

純粹鳩估,冇咗班唔知嚟做咩嘅老鬼,應該順暢好多
幾好呀,會費使落o camp 到
下年換人,又唔使賺返番黎

應該去小額錢債先

繼續討論

城大仔好袋得,400人食1000份早餐1500份午餐1000份晚餐

繼續討論

2700件係預一人四件? 點解要咁做,無限金錢mode呀?
其實水桶果到係個活動需要用,順便去補充番去應付十幾個camp同埋下年再用。問題所在係理應得到嘅收入少左,同埋過程好多人為因素令多開支大左,自然個虧損就會愈大

第一本身冇機制去收錢同check邊個俾咗錢邊個未俾, 根本就唔合理
第二就算學生會本身有錢, 都唔代表可以咁洗一筆錢喺d每年得ocamp時節先會用到嘅物資
再退而求其次, 如果係得十幾個soc用, 同埋搞ocamp果陣先會有人借, 咁你每次收返少少錢咪得

但先要有大水桶,今年情況係我地要用,但唔夠水桶,同時又有十幾個soc要用,所以先同時買埋

水桶好小事姐我又覺得,最多咪果幾千銀,針著係度做乜,個重點應該係要放返係點樣叫班撚樣比返錢,同點杜絕班唔撚要面既所謂老鬼

其實會考慮上小額錢債,但要問問法律意見

岩啦,其實講真,點解班友敢唔比錢?
就係因為覺得唔比都無後果,都無問題,所以咪唔比囉,你咬我食呀?仲笑7返比左錢果D轉頭添呀
然後比左錢果D又會覺得自己好ON9,好唔抵
然後下年做組爸/老鬼就唔比錢
久而久之就每年越來越少人比錢,根本係一個惡性循環
然後城大就一年7過一年
營衣點解要成2700件

答你,for後幾年用/其他屬會用

多數係順便買埋soc tee,開學之後賣出去
20蚊一件tee 我覺得更唔正常

繼續討論

城大仔好袋得,400人食1000份早餐1500份午餐1000份晚餐

我睇到都o左 你老味得4百幾人,你買1000份餐jm9? 屌你食撚左屎咩

水桶係好小事,但已經見到咁多問題
咁其他物資呢?交通呢?不言而喻啦

其實就咁睇數字好難知道所有,交通果到點解會貴左,因為有一堆人遲到,令到成個流程遲左一個鐘,遲左開車又要罰錢

純粹鳩估,冇咗班唔知嚟做咩嘅老鬼,應該順暢好多

淨係呢個post少咁啲老鬼
諗住spin落水桶呀巴士呀就過到骨

已經幫唔少

繼續討論

依個應該啱數,三日兩夜

繼續討論

屌你玩3日2晚 淨係食1早1午1晚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞