城大O camp點解會勁蝕30萬?學生驚要填氹

838 回覆
425 Like 6 Dislike
齊齊走數,以後都冇Ocamp, shittyU 以後夠哂特別
我大學時上過兩次莊
兩次都要攪500人嘅大O camp
不過兩次最後都賺到少少錢
仲可以refund 返啲俾組爸組媽

今次呢單嘢
Fin bud 本身唔夠緊謹
如果你唔係想蝕錢嘅,就一開始就要開源節流
另外老鬼問題已成事實,唯有下一年諗定對策
唔係多多錢都唔夠你蝕
肯定好多錢自己人食左落袋啦
我都搞過O CAMP, 知大約點用錢

報ICAC 查尻班撚樣! 份野超晒支都過到,仲玩晒先同你多左30萬,要填數! 你當city 班學生全部係水魚,同岸尻仔啊? 完全侮辱左city 班學生既智慧

講到有智慧俾人侮辱咁款
認真問, 你預完budget唔跟咁你預黎做咩? 不嬲都係睇住budget再調整物資, 唔夠錢仲同人講30頁彩print 不嬲都係自負盈虧, 自己處理唔好就自己exco夾錢, 無理由學生比錢

大soc 同細soc 處理方法唔同
有啲福利活動係預咗要蝕
解釋到我唔認為要exco 自己俾
一開始你set入場費太低啦

大佬 場地住、食有最低消費估計到架嘛
個到都去左40萬啦

點解唔一開始計左40萬先
之後先去平分計每人人頭數$$
你預少人參加 最壞情況300人參加+100搞手
一開始set高d $1000/人已經無事啦

你一開始set咁低 根本平衡唔到收支
依到蝕最多 成十皮野

如果你話人數預計唔到 要set左入場費先嘅
出到黎收入得30萬無計
你唔識睇餸食飯架咩?

如果你話係book左場先
明知有晒basic洗費range
蝕錢係因你入場費set到咁低就你抵死啦

繼續討論

其實剩係住已經超晒支 都未計衣食行
係咪好有問題
仲有收入個part係咪計埋未俾錢既人?

日營2100個人

應該計每人每時段?

http://www.poleungkuk.org.hk/images/stories/userfile/109/PTC_PDF/camp_fee_chi_3-17.pdf
日營朝九晚四
我當你玩四日三夜
2100/4 = 525
每日有525個人嚟camp visit???
咪仲多過freshmen

繼續討論

係咪好有問題

日營2100個人

當唔計你日營96000都仲蝕廿幾萬 點計先

繼續討論

係咪好有問題

日營2100個人

應該計每人每時段?

http://www.poleungkuk.org.hk/images/stories/userfile/109/PTC_PDF/camp_fee_chi_3-17.pdf
日營朝九晚四
我當你玩四日三夜

佢好似3日2夜黎
Icac
神大職員識篤數 學生就識做數 好波

繼續討論

係咪好有問題

日營2100個人

應該計每人每時段?

日營朝九晚四
我當你玩四日三夜

佢好似3日2夜黎

咁一日咪700人?見佢收400錢 條錢點黎
搏盡無悔
狗公呃西屌大會
D垃圾老鬼好心咪獻世啦
錢又唔俾 入都黎又要hea 完camp又要指指點點

繼續討論

係咪好有問題

日營2100個人

應該計每人每時段?

日營朝九晚四
我當你玩四日三夜

佢好似3日2夜黎

咁一日咪700人?見佢收400錢 條錢點黎

仲有宿營total 150307
佢嗰度有437個人
即係每人344蚊
但保良局個PDF最貴都係155一個人
多咗每人百幾蚊支出係邊度嚟???
又唔係早午晚餐吖 因為佢分開計
一個500人活動, 用左60萬?

平均每個人1200?

屌, 兩個人夾埋開間房, 去澳門都玩到2日啦, 屌, 雖則食要自己比錢, 活動另計.

你玩個咩鳩CAMP要洗成60萬?

正一垃圾城大學生.

睇左陣真人覺得呢間大學D學生好那垃圾.

一係就督數你督我又督, 個個督大小小督到條數太大出事.

一係就根本ON9無做好報價, 人地報幾多比你, 傾都唔傾個價錢直接接受個OFFER比人當水魚, 十足十D公營機構咁ON9.

兩樣都係錯架啦, 一係計落格, 係就計ON9, 自已諗係邊樣啦.

神大傳統 篤數
正所謂樑不正下樑why

Shitty大學:QS篤數,少三四成學生

ShittyUSU:O'camp 篤數,18個桶盛惠$4050

繼續討論

係咪好有問題

日營2100個人

應該計每人每時段?

日營朝九晚四
我當你玩四日三夜

佢好似3日2夜黎

讀完就係學識點樣厚面皮

叫OC走去做實Q唔好比人偷入camp
你不如去搞棟篤笑啦 實多fans過黃子華

把關就係做實Q? 你IQ得70?
見一次警告第二次報警,啲老鬼走得快保特啦
事實就係無把關無control,啲老鬼就肆無忌憚。

咁把關係咪實Q既工作呀
你用人情牌叫人入黎做OC 幫你搬搬抬抬已經好比面你
而家OC有糧出呀?
你仲叫人做正義撚 你講邊個IQ 70啦

中文係咪差成咁,把關係實Q 查字典啦仆街

呢個唔係等唔等於既問題
係包唔包括既問題
邊個中文差?

包乜撚野括
CFO負責財務把關,咁CFO又係實Q?
你都有病

偷換概念 叻仔呀

如果罰錢影響cfo盤數
咁cfo的確要擺budget 同叫ops做好 唔好比人罰錢
擺budget可以請人 但一定唔係現有員工既job duty
Ops亦唔應該assign呢樣工作比現有員工 因為佢地打工唔係同你做其他野避免你比人罰錢

同樣 你請OC返黎係叫佢地hold game 運物資 確保成個ocamp可以運作 但佢地存在唔係用黎同你解決呢d risk.
Fin Sec有錢咪請人等人唔好黎屈蛇
不過以ocamp不嬲都收支不平衡既風氣去睇
到時除咗屌屈蛇屌拖數同屌camp tee之外
連登仔又可以講「晒錢請實Q」講多廿頁

OC淨係可以搬野hold game?你定架?
話明係義工,你情我願底下我叫佢表演雜耍都仲得呀,點解做下人數管理就唔得?啲OC有智力缺陷定叫佢地管理人數就係侵犯人權?
唔好咁肉酸啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞