城大O camp點解會勁蝕30萬?學生驚要填氹

838 回覆
425 Like 6 Dislike
其實大家會唔會考慮下唔好見到City就即刻咬爆閘出黎呢?

水桶呢d唔撚柒鳩講啦,我唔撚清楚係唔係真係有呢個需要

上面有人話營刊可以電子版,甚或黑白,咁呢d係唔係真係有用腦諗過先比既方法?黑白相既營刊係咩玩法?比人拎黎拜山用?電子版我都覺得可行,但大家dum左七舊水出黎學生會想畀返d野佢地拎走都無可厚非,利申我都搞過細O

然後傾食飯問題,我想講其實個價錢真係離鳩晒罩咩?30幾蚊一餐晏/夜真心唔覺得有咩問題

我認真追完post覺得主要問題只係預太多位比FM,同埋d house放老鬼入黎再走數咋wor

真心一單還一單,city柒還city柒,但搞過ocamp既都明其實蝕錢唔係一件出奇既事,希望各位連登仔都高抬貴手唔好一口咬定人地係度作數,淨係針對city然後拋低一句city係咁柒既人都唔見得有幾高質

水桶 食飯 營刊由鳩得佢 唔同你計

收少80個fm預多左位
老鬼走入黎campsite超到罰錢
真心 有冇可能成百個老鬼爬入黎?
如果你話爬到咁我無野講

仲有場地超時overrun 搭車等人
真係太婦人之仁所以先出事
遲到本身就佢地唔岩仲要全村人等佢地
有人話唔等會比人屌不近人情乜乜柒柒
堂堂城大學生會叫幾件做錯野既蛋散自己承擔責任既勇氣都無
仲唔理條數 等佢地等成個鐘 罰咁撚多錢
唔係見City先衝出黎為屌而屌
之不過擔得起呢支大旗 咁樣做野法 真係唔屌得?

呢30萬咪原本追返個4 個house嘅爸媽老鬼share返
但佢打死都唔肯畀
出律師信告鳩佢咩

一開始點解比爸媽拖數先
最根本個問題在於 有啲錢銀既野大家都唔著緊
佢話拖你就比佢拖
事後完左追返又追唔到
爸媽老鬼玩完唔撚比係閪架啦
但學生會搞成咁真係無責任?

本身係收左舊錢
但遲到罰款咁咪再額外收
個時咪拖囉

上面有人話營刊可以電子版,甚或黑白,咁呢d係唔係真係有用腦諗過先比既方法?黑白相既營刊係咩玩法?比人拎黎拜山用?電子版我都覺得可行,但大家dum左七舊水出黎學生會想畀返d野佢地拎走都無可厚非,利申我都搞過細O

然後傾食飯問題,我想講其實個價錢真係離鳩晒罩咩?30幾蚊一餐晏/夜真心唔覺得有咩問題

我認真追完post覺得主要問題只係預太多位比FM,同埋d house放老鬼入黎再走數咋wor

真心一單還一單,city柒還city柒,但搞過ocamp既都明其實蝕錢唔係一件出奇既事,希望各位連登仔都高抬貴手唔好一口咬定人地係度作數,淨係針對city然後拋低一句city係咁柒既人都唔見得有幾高質

「搞過ocamp既都明其實蝕錢唔係一件出奇既事」。當你呢句statement岩,但衣家問題係蝕成30萬啊嘛 問題從來唔係蝕唔蝕啊....係蝕幾多啊,程度問題黎架。你蝕三五七萬唔出奇,蝕成三十萬都唔出奇?

預太多FM位同放老鬼又比人走數呢兩個咪係最大問題囉,咩叫「只係」同「咋wor」 呢兩個問題既出現就正正係OC把關不力。

無錯「淨係針對city然後拋低一句city係咁柒」唔見高質。但個體行為從來都影響團體印象,唔怪得人。

收少80個fm預多左位
如果你話爬到咁我無野講

但佢打死都唔肯畀
出律師信告鳩佢咩

一開始點解比爸媽拖數先
佢話拖你就比佢拖
事後完左追返又追唔到

本身係收左舊錢
但遲到罰款咁咪再額外收
個時咪拖囉

我都話左遲到罰款 好明顯係學生會問題
係唔係爸媽老鬼叫搞手等齊人先?
定係學生會班人自己唔顧大局做野 先搞到要罰款啊?
如果係學生會做錯決定 搞到遲到超時罰款
咁點解唔自己負責任啊?
要追老鬼爸媽數?

老鬼爬入campsite 照人罰款條數係要追
但我唔覺呢度值30萬

搭車等人 活動overrun 係另一回事
唔好混淆視聽

頭果幾頁仲慘,個會長出黎解釋,但比人亂咬

連登仔見到city仲唔出黎咬咩
好想知現實佢地係咪全部都係成功人士
柒還柒
基本上10個ocamp9個都蝕 仲講乜鳩野落袋笑撚死
打到個和都偷笑啦
仲有搞ocamp下下比你剩係諗條數咩
咩印營刊黑白網上板 搞ocamp唔洗諗新生架?
仲有食飯錢又屌 個真實情況係其實係連d組爸媽oc連食都無啖好食
仲有d老鬼係要入黎你阻鬼到咩
分分鐘凌晨又入黎 夜晚又一堆
講緊係每堆十個八個入黎
好肯定講句就算搞手知要自己拎錢填都阻唔到

睇餸食飯都未識學咩人攪event
無啖好食?餐費計多咗人頭喎,凸咗嗰啲去咗邊
蝕住攪ocamp都要有common sense 㗎

你估碟頭飯咩 餸就得嗰咁多
係飯度比翻多d你 但本來400人食400份係好撚唔夠
完全比site度禁住搶

你望返個fin report 先講啦
Qty 早1000/2,午1560/3,晚1000/2
人得4百幾,3日2夜喎
家陣係同你講緊條數呀
大家無謂再傷班city 仔自專心啦 輸300k 係正常,全港得依個camp 塞得落幾百人,全港得你部巴士要等人好warm, 全港得你地買水桶要for 其他會,全港得你地buget 已經預左要輸200k, 全港等你地間shitty 追qs 追到比人屌,全港得你地有獸醫課程,全港得你地要full address 啦 比晒你地第一仲唔夠?

但我岩岩好快咁google左網上面做批發嘅就係開緊$238,我地已經係向小店買,平過$238

上面有圖有真相

淘寶50人仔一個

用淘寶果d裝水... 師兄,我唔驚呀,但係一直新生中毒,果到唔止4000

痴線,又唔係飲用水,你啲水過濾定煲過?
用下腦啦,除非你買紅A,其他全撚部都係大陸野黎架啦

就係紅A呀

大佬,個活動有筆直架,用紅A
不如洗水液用loccitane,camp tee用Nike dry fit呀?

錢唔係咁洗咯啊會長
我唔覺得水桶用紅A或者淘寶野會有分別
你覺得淘寶桶咁潑下水有人過敏皮膚病嘅話
我無話可說

收少80個fm預多左位
如果你話爬到咁我無野講

但佢打死都唔肯畀
出律師信告鳩佢咩

一開始點解比爸媽拖數先
佢話拖你就比佢拖
事後完左追返又追唔到

本身係收左舊錢
但遲到罰款咁咪再額外收
個時咪拖囉

我都話左遲到罰款 好明顯係學生會問題
係唔係爸媽老鬼叫搞手等齊人先?
定係學生會班人自己唔顧大局做野 先搞到要罰款啊?
如果係學生會做錯決定 搞到遲到超時罰款
咁點解唔自己負責任啊?
要追老鬼爸媽數?

老鬼爬入campsite 超 人罰款條數係要追
但我唔覺呢度值30萬

搭車等人 活動overrun 係另一回事
唔好混淆視聽

收少80個fm預多左位
如果你話爬到咁我無野講

但佢打死都唔肯畀
出律師信告鳩佢咩

一開始點解比爸媽拖數先
佢話拖你就比佢拖
事後完左追返又追唔到

本身係收左舊錢
但遲到罰款咁咪再額外收
個時咪拖囉

真係屌佢老母,唔夠人咪唔好搞囉!你容許佢咁做既 佢果份錢咪你比住先 乜撚野比人拖數??條家冇責任??人唔係你班仆街搵番黎? 搞唔起就咪撚學人搞啦!!垃圾!

搞清楚順序好啵
揀組爸媽係5月左右嘅事
FM報ocamp係8月嘅事
預400係因為過往都收到呢個數
咁你收唔夠人就可以唔搞?
仲有組爸媽入camp前肯定已經比左一舊錢
呢條數係出camp先有 仲講乜鳩容許佢唔比住
啫係喺camp度叫人磅水阿?
你插都係屌佢點解比人罰款同r唔夠人啦
其實有d野錯就係錯
唔洗成日搵 因為係city仔所以實比連登仔屌 出黎擋
只會顯得更加冇質素
其實有d野錯就係錯
只會顯得更加冇質素

間間u 都比人屌過,hku 就屌hall culture 校長選任,poly 就比人屌武林大學,cu就比人屌engin 深圳大學, 其他就屌野雞 係得shitty 仔自卑開,成日以為自己比人針之嘛
淨係睇兩筆5皮幾野大數
1. 租車
搞個ocamp都要租旅遊巴校車接送真係笑出黎
玩city hunt最後一站係campsite等d人自己搭車人camp
揀個camsite可以玩得曬全部野唔係走黎走去
根本除左運送物資ocamp係唔需要其他車
2. camp tee
果300人你夠膽死搞1700件camp tee出黎
好多ocamp都係每人一兩件淨係camp fire coty hunt先著架啦
你係要每人4-5件既就收貴d營費啦
平時soc tee都賣幾十$件 4 5件都要收多人地三兩舊水啦
咁都有人撑shitty?
你話唔係相關人士都冇人信
三十萬喎
你估三十蚊呀?
淨係睇兩筆5皮幾野大數
1. 租車
搞個ocamp都要租旅遊巴校車接送真係笑出黎
玩city hunt最後一站係campsite等d人自己搭車人camp
揀個camsite可以玩得曬全部野唔係走黎走去
根本除左運送物資ocamp係唔需要其他車
2. camp tee
果300人你夠膽死搞2700件camp tee出黎
好多ocamp都係每人一兩件淨係camp fire coty hunt先著架啦
你係要每人4-5件既就收貴d營費啦
平時soc tee都賣幾十$件 4 5件都要收多人地三兩舊水啦

係2700件tee呀屌
其實有d野錯就係錯
只會顯得更加冇質素

間間u 都比人屌過,hku 就屌hall culture 校長選任,poly 就比人屌武林大學,cu就比人屌engin 深圳大學, 其他就屌野雞 係得shitty 仔自卑開,成日以為自己比人針之嘛

成日笑city仔自大打飛機
呢頭變左shitty 仔自卑開
唔計你其他不必要開支
淨係計營地錢都40萬
但係你收營費就收得30萬
根本就無計過數
最賤既係[size=6]學生會因為300個fm蝕既錢要全體會員承受 本身學生會既錢係可以用黎做其他大家受惠既野 而唔係只有300人受惠[/red]
唔計你其他不必要開支
淨係計營地錢都40萬
但係你收營費就收得30萬
根本就無計過數
最賤既係[/red]學生會因為300個fm蝕既錢要全體會員承受 本身學生會既錢係可以用黎做其他大家受惠既野 而唔係只有300人受惠[/red]
其實大水桶貴唔出奇
愈深水壓愈大
撞落地愈大力
自然要用靚野
先利申,幾年前搞過over300人 ocamp. 依家就做event搞唔同大大細細既event同show

搞ocamp要貼錢就好平常,用會費補貼,好多U都係咁。但係要補貼成300k就一定唔合理, 上得莊就要對會員負責,唔能夠亂用會費,上面有好多巴打講買左貴既水桶,印30頁全彩booklet, 其實獨立咁睇就無咩問題,但係預左要貼錢既程況下點解重要用到咁好呢? 無錢就要好好安排schedule,遲到就唔理,要安排人追住大家唔好behind schedule, 交通費未會平番d, 依家交通費佔成個成本高到唔合理,係解決唔到既就應該唔好去bbq,係camp site玩其他野唔得咩?你明唔明咩既成本效益?跟本亂用錢
最奇就係camp tee , 1800件? 做咩要咁多件先, 我當你450人入camp,每日一件都係1350啫,重有個幾百件依家係邊? 我搞camp個陣多左camp tee就周圍叫人買,黎補番條數,你依家拎番黎賣囉,定係已經唔知去左邊?

上得莊有公權力就要小心用錢,唔俾錢未唔俾組爸媽入camp lo,唔驚俾人屌架,道理係你個邊買。你要記住你用公家錢,要負責,咁樣用錢法就一定係你失職,唔道歉仲要話番人,好撚丟架
先利申,幾年前搞過over300人 ocamp. 依家就做event搞唔同大大細細既event同show

搞ocamp要貼錢就好平常,用會費補貼,好多U都係咁。但係要補貼成300k就一定唔合理, 上得莊就要對會員負責,唔能夠亂用會費,上面有好多巴打講買左貴既水桶,印30頁全彩booklet, 其實獨立咁睇就無咩問題,但係預左要貼錢既程況下點解重要用到咁好呢? 無錢就要好好安排schedule,遲到就唔理,要安排人追住大家唔好behind schedule, 交通費未會平番d, 依家交通費佔成個成本高到唔合理,係解決唔到既就應該唔好去bbq,係camp site玩其他野唔得咩?你明唔明咩既成本效益?跟本亂用錢
最奇就係camp tee , 1800件? 做咩要咁多件先, 我當你450人入camp,每日一件都係1350啫,重有個幾百件依家係邊? 我搞camp個陣多左camp tee就周圍叫人買,黎補番條數,你依家拎番黎賣囉,定係已經唔知去左邊?

上得莊有公權力就要小心用錢,唔俾錢未唔俾組爸媽入camp lo,唔驚俾人屌架,道理係你個邊買。你要記住你用公家錢,要負責,咁樣用錢法就一定係你失職,唔道歉仲要話番人,好撚丟架

一開始budget已經計到蝕20萬
咁都通過到真係得啖笑
仲要亂洗錢蝕多10萬

係2700件TEE 當450個人 除開一人6件 每人一日兩件
大o都收爸媽收得咁平
抵你蝕
唔劏爸媽劏邊個
霖仔今次咁失策
花生

一開始budget已經計到蝕20萬
咁都通過到真係得啖笑
仲要亂洗錢蝕多10萬

我覺得蝕20萬都可以算,但又over budget咁多又收漏咁多錢真係唔俾人屌唔得囉

穿櫃桶底我信無嘅,但行政失當就點都走唔甩,blue house 走數咪下年俾blue house錢之前扣返筆嚟找數囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞