城大O camp點解會勁蝕30萬?學生驚要填氹

838 回覆
425 Like 6 Dislike
大o都收爸媽收得咁平
抵你蝕
唔劏爸媽劏邊個

收得貴又點,到時可以40個有40個都走數
年年都要買?用上年買左既物資唔得嫁?
30萬?執柒左佢啦屌
要食好住好係咁架啦,D ocamp撚入長洲有慢船$13.x唔搭,寧願係碼頭等下班快船$26.x
就算當作100的爸媽走500蚊數,個到都係得個幾萬到,都填唔到啦? 好明顯爸媽拖數唔係最大問題,而係在於你地物資個到。屌,無錢咪淘住先,等下屆有錢先買靚野囉,再唔係同其他u借都得啦,根本就係你地大花筒,無計好數就尻買野
堂堂大學生,重有幾年就出黎做野,你負責呢個活動,蝕錢就瀨三瀨四

你試下出黎做野,搞個活動,蝕三十萬,你估你重可唔可以繼續坐係道,定已經比人炒鳩左
lm
先利申,幾年前搞過over300人 ocamp. 依家就做event搞唔同大大細細既event同show

搞ocamp要貼錢就好平常,用會費補貼,好多U都係咁。但係要補貼成300k就一定唔合理, 上得莊就要對會員負責,唔能夠亂用會費,上面有好多巴打講買左貴既水桶,印30頁全彩booklet, 其實獨立咁睇就無咩問題,但係預左要貼錢既程況下點解重要用到咁好呢? 無錢就要好好安排schedule,遲到就唔理,要安排人追住大家唔好behind schedule, 交通費未會平番d, 依家交通費佔成個成本高到唔合理,係解決唔到既就應該唔好去bbq,係camp site玩其他野唔得咩?你明唔明咩既成本效益?跟本亂用錢
最奇就係camp tee , 1800件? 做咩要咁多件先, 我當你450人入camp,每日一件都係1350啫,重有個幾百件依家係邊? 我搞camp個陣多左camp tee就周圍叫人買,黎補番條數,你依家拎番黎賣囉,定係已經唔知去左邊?

上得莊有公權力就要小心用錢,唔俾錢未唔俾組爸媽入camp lo,唔驚俾人屌架,道理係你個邊買。你要記住你用公家錢,要負責,咁樣用錢法就一定係你失職,唔道歉仲要話番人,好撚丟架

agger budget落咗蝕廿萬過咗都算, ok 即係評議會大家俾你搞手蝕廿萬. 但喺可以蝕廿萬既情況之下都仲可以蝕多差唔多十萬呢下真係

上面講咗咁耐又有人spin咗咁耐, 始終唔明:
1. 其實搞手有冇機制確保啲組爸媽老鬼有俾錢(本身費用+罰錢), 同埋確保自己可以分清楚邊個組爸媽老鬼俾咗錢邊個未俾?

2. 衫同嘢食: 一嚟真心無聽過有人搞活動會自信到一開頭就book突曬人數, 搞到衣食住行都訂突, 二嚟你唔係真係咁有錢咪唔好訂到人人每日一件衫囉, 啲partic非洲嚟架? 無衫著架咩? 訂餐嗰度又係, 就算campsite policy rigid到要齊頭(呢個正常)都唔會要你100 100咁加掛? 除非佢知道你實際上會少一大堆人入營都照整咁多然後攞去做肥料

2. 就當"老鬼"真係咁貢獻良多, 知道你地俾人depub少咗參加者好慘. 咁有無人建議過搞手喺on-day arrangement度著手慳返啲錢? 例如上面講到嘅準時出發慳返罰金, 諗啲平價contingency function慳下錢咁. 同埋如果你知道班老鬼係閪嘅, 靠唔住嘅, 咁你用筆錢嚟搞返個pre-camp睇下啲"老鬼意見"係咪真係咁有用, 都好過而家一鑊粥啦

4. 啲老鬼翻牆果part睇到1999, 可能get錯: 其實佢地發覺宿位訂太多果陣, 做唔做到叫老鬼用返本身預突嘅宿位/提佢地小心啲, 咁樣嚟避免俾營方罰錢? 寧被人知都莫被人見啦

老老實實, 城大今年枝莊外務立場係幾清晰係幾好嘅
但咁唔代表內務野可以得過且過, 自恃做得好過往年、跟返下規矩做嘢, 就講到自己做足兼有突、大家唔應該再要求多多咁
試諗下, 當你宣揚一啲政治立場/倡議一啲政策嘅時候, 你一個小小組織嘅內政財政都可以run到咁亂, 容許班已經無位置嘅人可以咁樣癡飯癡食法, 亂曬大龍咁,
有無人夠膽跟你地落注跟你地抗爭? 為咗呢啲嘢因小失大, 搞到自己變成啲 "同你同一陣線都覺得羞家" 嘅組織, 抵咩?
內務做唔好, 批評又無用, 仲會俾成班人圍爐笑返轉頭, 永遠改變唔到現狀. 結果就只會令到有心想做嘢嘅人有咁遠避咁遠不問世事好似你地講嘅港豬咁.
之後就只會有啲唔知做咩嘅、同埋啲為咗個朵嘅人上莊 (例如出年班癡線佬下莊 票都未投con day屌選民爆曬seed咁) 屌,想做mk仔嘅搭個站火車出旺角仲快啦

講完問題講補救: 既然知道有嘢做漏咗, 咪盡量填返個氹, 亡羊補牢
例如你衫訂多咗嘅, 咪推返啲stock出嚟賣囉
有啲組爸媽老鬼去完拍拍屁股走數嘅, 咪刮佢地出嚟走數囉
咁細規模嘅嘢, 永遠有方法解決架, 最好快啲做.
去到有人趁住今年盤數篤爆咗, 屌柒你地去諗下未來點改善先做嘅話就太遲 (雖則大家wfc之下嚟緊嗰年又批多200k都正路架喇 )
睇secret "行政"嘅學生會莊開"傳媒"嘅編委會拖互片都敢咯, 對住啲無曬身份、職位,只係每年ocamp嚟返呃飯呃食嘅老鬼追幾舊水又會唔敢?
係咁嘅話, 中共統戰曬你地啲老鬼你地咪食屎?
facebook 開名就串串貢, 嚟到連登先一面認衰仔一面出打手真係笑死

利申: 上面班打手, 乜全香港得city一間大學、真係得你地搞過啲幾百人嘅camp咩
社會縮影
老鬼拎著數
後生埋單
叫組媽做雞填數啦
MC 玩壞左果十幾萬音響點計?
MC 玩壞左果十幾萬音響點計?

學生會購買18個水桶作為遊戲物資,費用達4050港元

我城買既水桶係末日都唔會爛既水桶,made in 美國先進一流lab,

而個費用好合理

其實你出5金鋪問下,一個超大膠水桶真係咁貴

香港物價其實接近世界第一
學生會購買18個水桶作為遊戲物資,費用達4050港元

我城買既水桶係末日都唔會爛既水桶,made in 美國先進一流lab,

而個費用好合理

其實你出5金鋪問下,一個超大膠水桶真係咁貴

香港物價其實接近世界第一

都係嗰句,唔淘寶? 無錢就係要用cheap野,一係就轉game。營刊又係,係度話黑白牌,電子版乜乜乜,無錢既手畫都要啦,仲印
成日話咩用平野都係慳到一二千,對大數無幫忙
大佬,一個item慳二千,十個就二萬架啦,唔係咁簡單都唔識計呀嘛?
咁有要求,下年話超左budget唔俾claim呀,睇下啲搞手仲有無咁多要求
有前途呀
做學生超支三十萬好過出黎做嘢超支三百億
堂堂大學生,重有幾年就出黎做野,你負責呢個活動,蝕錢就瀨三瀨四

你試下出黎做野,搞個活動,蝕三十萬,你估你重可唔可以繼續坐係道,定已經比人炒鳩左

做政府超幾百億都得
其實一個三四百人既活動要洗成五十萬,真係世界奇聞

出去睇下個世界有幾大先啦
人唔笑 狗都吠

我出黎撈左咁多年,乜柒活動未搞過?酒店宴會都搞過幾場啦,你大鳩我?

宜家人地講緊三日兩夜啊
唔係你一個幾粒鐘既活動啊

利申 上至幾日幾夜用過千萬 下至幾粒鐘用二十幾萬既活動都掂過

嘩咁撚巴閉,即係好清楚價啦,咁一開始報筆直又會報到under budget咁搞笑?
家下工程呀?跟評估追通脹呀?

利申: 一千萬唔夠我條team半個鐘既turnover,唔洗同我講呢啲。

係咪未玩過ocamp 定玩開褔音營
如果一早估到有幾多人屈蛇罰錢咁不如book埋佢位收埋佢錢啦 洗鬼比人罰咩

咁就可以合理化到比人罰錢?
你話如果屈蛇錢係罰落班搞手到有冇人仲屈到入黎?
搞人棟係門口做看更都似啦
咩垃圾理由黎

無人合理化
但唔好屈落點解當初proposal會搞到under budget

做政府超幾百億都得

可做之材 入得政府啦

出去睇下個世界有幾大先啦
人唔笑 狗都吠

我出黎撈左咁多年,乜柒活動未搞過?酒店宴會都搞過幾場啦,你大鳩我?

宜家人地講緊三日兩夜啊

利申 上至幾日幾夜用過千萬 下至幾粒鐘用二十幾萬既活動都掂過

嘩咁撚巴閉,即係好清楚價啦,咁一開始報筆直又會報到under budget咁搞笑?

利申: 一千萬唔夠我條team半個鐘既turnover,唔洗同我講呢啲。

如果一早估到有幾多人屈蛇罰錢咁不如book埋佢位收埋佢錢啦 洗鬼比人罰咩

咩垃圾理由黎

無人合理化
但唔好屈落點解當初proposal會搞到under budget

咩叫屈,proposal就講會收到錢,依家收唔到,又唔採取行動,咁又叫屈?
黑吃黑
點解水桶買咁貴 都可以有會然護航 無野呀
搞過都知洗鬼二百幾蚊一個
唔quote好就照買抵死
淨係多d同其他soc輪流用都減唔少成本
明顯做完budget plan實際就照亂用錢

宜家人地講緊三日兩夜啊

咩垃圾理由黎

無人合理化

咩叫屈,proposal就講會收到錢,依家收唔到,又唔採取行動,咁又叫屈?

上面言下之意係 防止屈蛇同走數 係行政問題唔係財務問題唔關攞budget條友事

um... 原則上係啱嘅
不過對於受眾嚟講一個團隊分得咁清清楚楚有啲官僚啫
有人穿櫃底。報得icac
其實大家會唔會考慮下唔好見到City就即刻咬爆閘出黎呢?

水桶呢d唔撚柒鳩講啦,我唔撚清楚係唔係真係有呢個需要

上面有人話營刊可以電子版,甚或黑白,咁呢d係唔係真係有用腦諗過先比既方法?黑白相既營刊係咩玩法?比人拎黎拜山用?電子版我都覺得可行,但大家dum左七舊水出黎學生會想畀返d野佢地拎走都無可厚非,利申我都搞過細O

然後傾食飯問題,我想講其實個價錢真係離鳩晒罩咩?30幾蚊一餐晏/夜真心唔覺得有咩問題

我認真追完post覺得主要問題只係預太多位比FM,同埋d house放老鬼入黎再走數咋wor

真心一單還一單,city柒還city柒,但搞過ocamp既都明其實蝕錢唔係一件出奇既事,希望各位連登仔都高抬貴手唔好一口咬定人地係度作數,淨係針對city然後拋低一句city係咁柒既人都唔見得有幾高質

「搞過ocamp既都明其實蝕錢唔係一件出奇既事」。當你呢句statement岩,但衣家問題係蝕成30萬啊嘛 問題從來唔係蝕唔蝕啊....係蝕幾多啊,程度問題黎架。你蝕三五七萬唔出奇,蝕成三十萬都唔出奇?

預太多FM位同放老鬼又比人走數呢兩個咪係最大問題囉,咩叫「只係」同「咋wor」 呢兩個問題既出現就正正係OC把關不力。

無錯「淨係針對city然後拋低一句city係咁柒」唔見高質。但個體行為從來都影響團體印象,唔怪得人。

叫OC走去做實Q唔好比人偷入camp
你不如去搞棟篤笑啦 實多fans過黃子華
其實大家會唔會考慮下唔好見到City就即刻咬爆閘出黎呢?

水桶呢d唔撚柒鳩講啦,我唔撚清楚係唔係真係有呢個需要

上面有人話營刊可以電子版,甚或黑白,咁呢d係唔係真係有用腦諗過先比既方法?黑白相既營刊係咩玩法?比人拎黎拜山用?電子版我都覺得可行,但大家dum左七舊水出黎學生會想畀返d野佢地拎走都無可厚非,利申我都搞過細O

然後傾食飯問題,我想講其實個價錢真係離鳩晒罩咩?30幾蚊一餐晏/夜真心唔覺得有咩問題

我認真追完post覺得主要問題只係預太多位比FM,同埋d house放老鬼入黎再走數咋wor

真心一單還一單,city柒還city柒,但搞過ocamp既都明其實蝕錢唔係一件出奇既事,希望各位連登仔都高抬貴手唔好一口咬定人地係度作數,淨係針對city然後拋低一句city係咁柒既人都唔見得有幾高質

「搞過ocamp既都明其實蝕錢唔係一件出奇既事」。當你呢句statement岩,但衣家問題係蝕成30萬啊嘛 問題從來唔係蝕唔蝕啊....係蝕幾多啊,程度問題黎架。你蝕三五七萬唔出奇,蝕成三十萬都唔出奇?

預太多FM位同放老鬼又比人走數呢兩個咪係最大問題囉,咩叫「只係」同「咋wor」 呢兩個問題既出現就正正係OC把關不力。

無錯「淨係針對city然後拋低一句city係咁柒」唔見高質。但個體行為從來都影響團體印象,唔怪得人。

叫OC走去做實Q唔好比人偷入camp
你不如去搞棟篤笑啦 實多fans過黃子華

把關就係做實Q? 你IQ得70?
見一次警告第二次報警,啲老鬼走得快保特啦
事實就係無把關無control,啲老鬼就肆無忌憚。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞