城大O camp點解會勁蝕30萬?學生驚要填氹

838 回覆
425 Like 6 Dislike
個營費、飯錢同交通都好離譜下
咩老鬼、拖數嗰啲係你地自己執法不力
仲要比佢地過夜
個營先會罰你錢
根本冇比錢就唔應該比佢地入門口
搞個爛鬼camp都蝕三十萬
仲話城大人成大事

同埋o camp蝕錢唔係必然
有啲莊係可以有surplus兼且玩得開心嘅

第一次聽會賺錢 你要收夠生+冇人拖數+所有野預得岩岩好先唔蝕 咁勁?

唔止
其實好多野都可以好平
就好似飯錢咁
城大36蚊一個晏就唔會貴得有啲過份咩
呢啲偏遠地方成日都有啲外賣好鬼平
仲有其實早餐係多尻餘
18蚊一份根本冇時間食
訓醒起身玩完水game都十一二點夠鐘食晏
咁又可以慳番兩皮
同埋個貨車都萬幾蚊真係有啲誇
搞camp姐,又唔係搬屋
約多幾部gogovan都限到喺四位數字啦
最重要係你budget都預計會超支幾十萬
但都依然咁闊佬
我真係唔知個fin sec做緊乜尻
Regret左佢啦
In CUHK we trust !
桶呢part其實係合理,平均廿幾人用一個,大約一team一個都合理,所以唔洗浪費時間屌呢樣
仲要比佢地過夜
個營先會罰你錢
仲話城大人成大事

第一次聽會賺錢 你要收夠生+冇人拖數+所有野預得岩岩好先唔蝕 咁勁?

唔止
其實好多野都可以好平
就好似飯錢咁
仲有其實早餐係多尻餘
18蚊一份根本冇時間食
咁又可以慳番兩皮
但都依然咁闊佬
Regret左佢啦

午餐晚餐其實係營地食
基本上係比人劏鳩硬
成500份午餐唔通你真係話外賣就送到咩
仲要比佢地過夜
個營先會罰你錢
仲話城大人成大事

唔止
其實好多野都可以好平
就好似飯錢咁
仲有其實早餐係多尻餘
18蚊一份根本冇時間食
咁又可以慳番兩皮
但都依然咁闊佬
Regret左佢啦

早午餐錢 我諗係營地要硬食既
貨車就唔清楚
仲要比佢地過夜
個營先會罰你錢
仲話城大人成大事

唔止
其實好多野都可以好平
就好似飯錢咁
仲有其實早餐係多尻餘
18蚊一份根本冇時間食
咁又可以慳番兩皮
但都依然咁闊佬
Regret左佢啦

午餐晚餐其實係營地食
基本上係比人劏鳩硬

預先Book定
的確有啲鋪係可以外賣送到
仲要比佢地過夜
個營先會罰你錢
仲話城大人成大事

唔止
其實好多野都可以好平
就好似飯錢咁
仲有其實早餐係多尻餘
18蚊一份根本冇時間食
咁又可以慳番兩皮
但都依然咁闊佬
Regret左佢啦

午餐晚餐其實係營地食
基本上係比人劏鳩硬

你都未明人地想表達咩,人地就係講緊好多位你可以做一啲細緻啲,煩瑣啲既野去慳返budget
事在人為睇你團隊肯唔肯去做

你就「咁鳩難係咁架啦」
咁咪超支囉
一係就啲友打斧頭打到傻左,一係就佢地財政管理得唔好。個camp有幾多收入佢地一早就知,就算啲老鬼組爸媽唔俾錢,都要成六百個人唔俾先蝕三十萬啦。 搞蝕左預左有人填數,呢啲城大仔真係垃圾。
一係就啲友打斧頭打到傻左,一係就佢地財政管理得唔好。個camp有幾多收入佢地一早就知,就算啲老鬼組爸媽唔俾錢,都要成六百個人唔俾先蝕三十萬啦。 搞蝕左預左有人填數,呢啲城大仔真係垃圾。

呢樣又話硬食果樣又話無辦法,老鬼入黎又話阻唔到
個結論就係無辦法之下唯有硬住頭皮超支啦

唔知你以為睇緊政府/馬時亨交待高鐵超支
30萬補貼比500個人
即係每人補貼左600蚊?
每個fm 用1300???
點解要用公家錢去補貼每人600蚊玩ocamp
明明少咗人入營 點解營衣反而買多900件?
明明少咗人入營 點解營衣反而買多900件?

而多左既又去左邊?
肯定有人打斧頭啦,二百幾一個水桶
sponsor嗰度都唔知咩事 牙膏牙刷沐浴露都要買?唔識自己帶?
#連唔到線
人地兜唔到啦 下下得返句你有冇去過ocamp 人地教你慳錢又話唔得嫁唔得嫁,外賣冇幾百個冇可能嫁,水桶驚中毒呀,人地唔比錢冇計呀 邊間公司請著你就仆街,拿拿林整個evaluation plan 出黎,講下年點改善減cost 好撚過啦

繼續討論

其實剩係住已經超晒支 都未計衣食行
係咪好有問題
仲有收入個part係咪計埋未俾錢既人?
認真問, 你預完budget唔跟咁你預黎做咩? 不嬲都係睇住budget再調整物資, 唔夠錢仲同人講30頁彩print 不嬲都係自負盈虧, 自己處理唔好就自己exco夾錢, 無理由學生比錢
shitty又柒多次

繼續討論

係咪好有問題

日營2100個人

繼續討論

係咪好有問題

日營2100個人

應該計每人每時段?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞